BEGYNTE Å GÅ TIL PSYKOLOG DA HUN VAR SEKS: Hollywood-stjernen Claire Danes avslører at hun var kun seks år gammel, da hun begynte å gå til psykolog. Foto: NTB Scanpix
BEGYNTE Å GÅ TIL PSYKOLOG DA HUN VAR SEKS: Hollywood-stjernen Claire Danes avslører at hun var kun seks år gammel, da hun begynte å gå til psykolog. Foto: NTB ScanpixVis mer

Claire Danes fra «Homeland»:

- Jeg fikk fobi mot andre jenter

«Homeland»-stjernen Claire Danes begynte å gå til psykolog allerede da hun var seks år gammel.

(Se og Hør): Det har alltid vært som om en mørk sky har hengt over superstjernen Claire Danes (37). På tross av alle suksessene, har hun hatt et utfordrende liv.

Hun gikk til psykolog allerede som seksåring, og har slitt med tunge tanker gjenom hele livet. Det er kanskje derfor hun gjør så stor suksess i rollen som den bipolare eks-CIA-agenten Carrie Mathison i «Homeland».

TV-serien er inne i sin sjette sesong, og først nå avslører Claire hvor vanskelig hun hadde det på skolen.

TV-STJERNE: Claire har gjort stor suksess med sin hovedrolle i TV-serien «Homeland». Foto: TV 2
TV-STJERNE: Claire har gjort stor suksess med sin hovedrolle i TV-serien «Homeland». Foto: TV 2 Vis mer

Redd for jenter

Det første året på high school har nemlig satt dype, vonde spor hos den 37 år gamle skuespilleren.

– De andre jentene hang sammen i klikker. Jeg passet ikke inn, fortalte hun i et intervju med Harper's Bazaar i januar i år.

BLIR I NORGE: Under Nobelkonsertens pressekonferanse, avslørte skuespiller Claire Danes at hun blir igjen i Norge i et par dager etter konserten. Video: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

– Jeg skjønte ikke spillet, og de andre jentene frøs meg ut. Jeg prøvde å gjøre minst mulig – så de ikke skulle legge merke til meg.

Ensom og utenfor utviklet hun en fobi mot andre jenter.

Foretrakk de voksne

Fobien skulle vare i lang tid, selv om hun sluttet på skolen etter bare ett år. I 1994 fikk Claire nemlig hovedrollen som Angela i TV-serien «My So called Life». Hele familien flyttet til California, og isteden for å gå på high school spilte Claire at hun gjorde det.

FORELSKET: Claire med ektemannen Hugh Dancy. Foto: NTB Scanpix
FORELSKET: Claire med ektemannen Hugh Dancy. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Den veslevoksne tenåringen trivdes best sammen med de voksne skuespillerne.

– Jeg ser ikke på meg selv som en barnestjerne. Jeg var en skuespiller som tilfeldigvis også var et barn, forteller hun til CBS News.

En egen energi

Først da hun begynte å studere psykologi ved Yale-universitetet i 1998 klarte hun å komme over fobien sin. Da fikk hun endelig venninner, som hun har kontakt med den dag i dag.

De har bok-klubb en gang i måneden.

– Det er egentlig bare en unnskyldning for å treffes! Det er en egen energi når det bare er jenter samlet, sier hun fornøyd – glad over at hun også fikk oppleve dette fellesskapet.

Kjendisskandale

Da Claire var vertinne for Nobel-konserten i Norge i 2013, tok hun med seg ektemannen Hugh Dancy (41) på festlighetene. Paret giftet seg i all hemmelighet i 2009, etter to år som kjærester. Og forholdet deres lever i beste velgående – selv om det begynte som utroskap!

STJERNEPAR PÅ FILM: I 1996 spilte Claire Danes mot Leonardo DiCaprio i filmen «Romeo + Juliet». Foto: 20th Century Fox
STJERNEPAR PÅ FILM: I 1996 spilte Claire Danes mot Leonardo DiCaprio i filmen «Romeo + Juliet». Foto: 20th Century Fox Vis mer

Da de møttes var Claire nemlig sammen med skuespilleren Billy Crudup (48). Det hadde vært årets store kjendisskandale da de ble sammen i 2003. Billy forlot nemlig sin syv måneder gravide kone fordi han ble hodestups forelsket i Claire.

Fire år etter at Crudup stakk av fra kona og sin ufødte sønn, falt Claire pladask for Hugh under innspillingen av filmen «Evening». De hadde et hemmelig forhold i en måned før Claire dumpet Billy.

Stabilt hjemmeliv

Den rykende ferske sesongen av «Homeland» er spilt inn i New York, noe som passet Claire veldig godt – det er nemlig her hun og Hugh har slått rot.

FAMILIE: Claire er svært knyttet til sin ektemann Hugh Dancy og deres sønn Cyrus. Foto: NTB Scanpix
FAMILIE: Claire er svært knyttet til sin ektemann Hugh Dancy og deres sønn Cyrus. Foto: NTB Scanpix Vis mer

De har kjøpt seg et nydelig townhouse i Greenvich Village, som er pusset opp etter alle kunstens regler. Og mens de tidligere sesongene av serien har blitt spilt inn på steder som North Carolina, Israel, Cape Town og Berlin, var det nydelig for Claire å kunne dra hjem etter jobben hver dag.

NOBELVERT: Pressen flokker seg rundt skuespiller Claire Danes når hun på nytt ankommer til hotellet. Video: Hege Varsi / Dagbladet Vis mer

– Endelig kan jeg sove i min egen seng, sa hun lykkelig da hun møtte pressen før første innspillingsdag.

– Og jeg er helt utrolig heldig. For Hugh jobber også i New York nå!

Får henne til å le

Britiske Hugh er også skuespiller, selv om han på langt nær er like berømt som sin kone. Han er mest kjent for å spille FBI-agent i TV-serien «Hannibal» hvor danske Mads Mikkelsen (51) hadde hovedrollen, og nå er han aktuell i TV-serien «The Path». Og Claire er svært forelsket i sin overklasse-engelskmann.

SPILTE I «HOMELAND» MENS HUN VAR GRAVID: -  Jeg måtte spille inn actionscener og kjærlighetsscener mens jeg var nesten åtte måneder på vei. Det var dritt, har Claire tidligere sagt til Hollywood Reporter.
SPILTE I «HOMELAND» MENS HUN VAR GRAVID: -  Jeg måtte spille inn actionscener og kjærlighetsscener mens jeg var nesten åtte måneder på vei. Det var dritt, har Claire tidligere sagt til Hollywood Reporter. Vis mer

– Hugh er en gentleman. «Downton Abbey»-aktig, på en måte. Han ble pent oppdratt, gikk på gode skoler, er smart og får meg til å le… Jeg er kjempeheldig, har Claire slått fast i et intervju med Glamour.

Ubehagelig å være gravid

Den mørke skyen hun har hatt i livet sitt har gradvis forsvunnet de siste årene. For litt over fire år siden ble Claire nemlig mamma, til sønnen Cyrus.

Claire var høygravid under innspillingen av den andre sesongen av «Homeland», og det var en ubehagelig opplevelse.

– Jeg måtte spille inn actionscener og kjærlighetsscener mens jeg var nesten åtte måneder på vei. Det var dritt, sa Claire til Hollywood Reporter.

Fanget av ansvaret

Hun har vært ærlig om at det å bli mamma også kan være utfordrende.

NOBEL-KONSERT: Her er åpningstalen til kveldens verter, de amerikanske skuespillerne Claire Danes og Aaron Eckhart. Svenske Zara Larsson fikk æren av å synge første låta. Vis mer

– Alle foreldre later som om barn bare er kos . Sannheten er at det også er fryktelig stressende, og at man av og til føler seg fanget av å ha ansvaret for noen døgnet rundt, fortalte Claire til Harper’s Bazaar.

POPULÆR: Claire på settet til TV-serien «Homeland». Foto: NTB Scanpix
POPULÆR: Claire på settet til TV-serien «Homeland». Foto: NTB Scanpix Vis mer

Men morskjærligheten overgår alt.

– Jeg elsker Cyrus dypt og inderlig. Han fyller meg med en kjærlighet som er både fantastisk og forunderlig, sa hun stolt til magasinet Glamour.

Bedre enn psykolog

Claires langvarige avhengighet av terapi har forsvunnet etter at hun ble mamma.

– Nå går jeg i terapi fordi det er et godt verktøy i livet, og fordi det er en luksus å kunne være så selvopptatt, forteller hun i et intervju med The Evening Standard.

Hugh har nemlig fått henne til å innse at noen ganger når den mørke skyen har dukket opp igjen, er det ikke depresjonen som har meldt sin ankomst.

– Det viser seg at ofte er det bare litt ekstra søvn som skal til, forteller hun lattermildt til britiske Vogue.

LES OGSÅ: - Det er vanskelig å være mamma