SØLV: Det ble norsk sølv til Norge i natt under Vinter-OL og alpinist Ragnhild Mowinckel leverte som aldri før. Foto: NTB Scanpix
SØLV: Det ble norsk sølv til Norge i natt under Vinter-OL og alpinist Ragnhild Mowinckel leverte som aldri før. Foto: NTB ScanpixVis mer

Alpinist Ragnhild Mowinckel:

- Jeg fikk en mental knekk

Ragnhild Mowinckel vurderte å legge opp, men natt til torsdag opplevde hun OL-triumfen.

(Se og Hør): Den norske alpinisten Ragnhild Mowinckel (25) gjorde det uvirkelige natt til torsdag.

25-åringen tok andreplassen i storslalåm for kvinner under De olympiske vinterlekene i Pyeongchang. Hun klarte å kjøre seg opp fra en fjerdeplass i første omgang, til en velfortjent andreplass i andre omgang.

HISTORISK: Det er 82 år siden sist gang Norge tok OL-medalje i alpint for kvinner. Foto:NTB Scanpix
HISTORISK: Det er 82 år siden sist gang Norge tok OL-medalje i alpint for kvinner. Foto:NTB Scanpix Vis mer

Sølvmedaljen ble til en historisk hendelse, da det er hele 82 år siden alpinist Laila Schou Nilsen tok den forrige norske OL-medaljen i alpint for kvinner - i 1936.

For Ragnhild var det en helt uvirkelig opplevelse og hun la ikke skjul på lykkerusen da hun ankom målstreken.

– Det er ting jeg har drømt om og håpet på i så mange år. Jeg greier ikke å beskrive alt som skjer. Det er kaos nå, men det bra kaos, sa en overlykkelig Mowinckel til NRK.

- Alle har tyngre perioder

Men det har ikke alltid bare vært en dans på roser for Ragnhild. Da Se og Hør møtte 25-åringen i høst fortalte hun åpenhjertig om baksiden ved å være en profilert idrettsutøver.

Se Ragnhild Mowinckel og Nina Haver-Løseth avsløre blant annet hvem av dem som er dårligst til å synge karaoke. Video: Sølve Hindhamar / Reporter: Hanne Kathrine Bratholt / Redigering: Ørjan Ryland Vis mer

Ragnhild avslørte i intervjuet at hun hadde tenkt tanken på å legge opp, men at hun innså at hun ikke var klar for det.

VURDERTE Å LEGGE OPP: Litt senere fikk hun sølvmedalje i årets Vinter-OL. Foto: NTB Scanpix
VURDERTE Å LEGGE OPP: Litt senere fikk hun sølvmedalje i årets Vinter-OL. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Man går gjennom faser og man går gjennom perioder som er utrolig vanskelige. Så da blir det noe du tenker på. For min del endte det med at jeg ikke var klar for å gi meg. Jeg tror fortsatt jeg kan nå toppen. Så da tar jeg sjansen, så lenge jeg har den.

På spørsmålet om hva som gjorde at hun fikk seg en knekk, svarte Ragnhild:

- Det var litt mentalt egentlig, som i alt annet. Alle har tyngre perioder. For min del måtte jeg begynne å ta eierskap og eie min egen utvikling. Det føler jeg at jeg har fått til, så nå er det mye bedre, fortalte hun i høst.

Saken fortsetter nedenfor.

UTFORDRENDE: Mens slalåm for kvinner ble utsatt grunnet vanskelige forhold, ble finalen i slopestyle for kvinner arrangert etter planen. Foto: Hans Arne Vedlog, Dagbladet / NTB/Scanpix / Reuters Redigering: Ørjan Ryland Vis mer Vis mer

Drømmen gikk i oppfyllelse

I intervjuet var det tydelig at Ragnhild gledet seg stort til å delta og få være en del av vinter-OL i Sør-Korea.

- Hva betyr OL for deg?

- Det er stort, utrolig stort. Det er veldig mye rundt et OL, men det er kult da! Det er en drøm å få ta del i det og forhåpentligvis få det til der. Det er noe jeg har drømt om lenge, fortalte hun til Se og Hør i høst.

25-åringen er mye på reisefot som profesjonell idrettsutøver og sjelden hjemme. Da er det ekstra viktig å kunne roe ned og samle krefter før sesongstart, og for Ragnhild er det luksus å kunne være hjemme.

- Det blir utrolig mye reising, så det å være hjemme og se venner og familie du ikke ser så ofte og greie å roe litt ned, det er utrolig deilig, sa hun.

Saken fortsetter nedenfor.

LAGKAMERATER: Kjetil Jansrud tar en selfie med Ragnhild Mowinckel under lagpresentasjonen i forbindelse med sesongåpningen for verdenscupen i alpint i Sölden i 2015.
Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
LAGKAMERATER: Kjetil Jansrud tar en selfie med Ragnhild Mowinckel under lagpresentasjonen i forbindelse med sesongåpningen for verdenscupen i alpint i Sölden i 2015. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Vis mer

Som idrettsutøver er det viktig å ha et trygt og godt støtteapparat rundt seg og 25-åringen avslørte at det er familien og laget som er de viktigste for henne.

- Det er vi som reiser rundt hele tida, så du finner mye støtte i dem og. Man bruker hverandre. Men selvfølgelig blir det familie som er nærmest.

Heia Norge🇳🇴 #openingceremony #pyeongchang2018🇰🇷

A post shared by Ragnhild Mowinckel (@ragmow) on

Når man er på reisefot store deler av året, er det som regel noe man savner hjemmefra, og for Ragnhild er det et par ting hun spesielt savner når hun er på tur:

- Brunost – og norsk mat. Og selvfølgelig har man sine rutiner hjemme. Man savner sin egen seng av og til. Men det går egentlig veldig greit på reise, det gjør det, fortalte Ragnhild til Se og Hør.

Kjempet seg tilbake

En annen alpinist som nok er overlykkelig over å ha kommet seg til vinter- OL i Sør-Korea, er selveste Aksel Lund Svindal (34). Han har heller ikke hatt det så lett gjennom karrieren.

Aksel har nemlig kjempet seg tilbake etter flere alvorlige skader.

Blant annet i 2016 var han utsatt for en dramatisk ulykke i utforløypa. Aksel ble kastet flere meter gjennom luften, og havnet i sikkerhetsnettet i nesten 100 kilometer i timen.

Aksel røk både korsbåndet og menisken i fallet, og måtte opereres.

Etter å ha gjort et comeback i Val d'Isere og Val Gardena oppdaget han at kneet ikke var helt leget, og det resulterte i enda en ny operasjon i januar i fjor.

Men natt til torsdag norsk tid vant Aksel OL-gull i utfor i Pyeongchang - den aller første norske OL-gullmedaljen på øvelsen!

Gullmedaljen var en stor seier for 34-åringen, som fikk beskjed i fjor om at han kanskje var nødt til å legge karrieren på hylla på grunn av skadene sine.

LES OGSÅ: Aksel Lund Svindal snakker om homo-ryktene