Alexander Rybak i Eurovision:

- Jeg får ikke røre fiolinen hans

Alexander Rybaks nærmeste familie er på plass i Lisboa før finalen.

PÅ PLASS I LISBOA: Nå er Rybaks største fans på plass i Lisboa, nemlig kjæresten Julie Gaarud Holm (23) og moren Natalia Rybak. Alexander Rybak gikk videre til finalen i Eurovision Song Contest. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet.
PÅ PLASS I LISBOA: Nå er Rybaks største fans på plass i Lisboa, nemlig kjæresten Julie Gaarud Holm (23) og moren Natalia Rybak. Alexander Rybak gikk videre til finalen i Eurovision Song Contest. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

LISBOA (Se og Hør): Lørdag kveld braker det løs med finale i Eurovision Song Contest i den portugisiske hovedstaden, Lisboa. Og det er nok mange som har høye forventninger når vår egen Alexander Rybak (31) nok en gang skal forsøke å forsvare Norges ære i den populære sangkonkurransen.

Etter en nervepirrende semifinale, ble det torsdag kjent, at nordmannen var blant de ti bidragene som ble stemt videre.

Se og Hør møter Rybaks nærmeste i Lisboa dagen før finalen.

Mamma Natalia Rybak har vært med på sønnens Eurovision-eventyr tidligere, da han med låta «Fairytale» stakk av med seieren i 2009, mens Rybaks kjæreste, Julie Gaarud Holm (23), er med for første gang.

- Jeg har virkelig troa. Jeg synes han gjorde en super jobb på scenen i går. Det var så bra, og nå får han masse tid til å forberede seg ordentlig, sier Gaarud Holm til Se og Hør.

MUSIKALSK: Allerede i ung alder lærte Rybak seg å spille fiolin. Det har blitt en av hans mest kjente merkevarer. Foto: Privat.
MUSIKALSK: Allerede i ung alder lærte Rybak seg å spille fiolin. Det har blitt en av hans mest kjente merkevarer. Foto: Privat. Vis mer

- Han kommer til å gi hundre prosent i finalen.

Så Rybak fra stua

Det var i 2016 det ble kjent at Alexander Rybak var blitt kjæreste med Julie Gaarud Holm.

Og selv om hun ikke var til stede i Moskva da han ble Eurovision-stjerne med «Fairytale» i 2009, husker hun godt hva hun gjorde den kvelden han vant.

- Jeg husker så godt hvor jeg var. Jeg satt hjemme hos pappaen min og vi hadde Eurovision-kveld. Jeg husker til og med at da jeg gikk ut av leiligheten den dagen, så kjørte det en russebuss forbi som spilte «Fairytale» i hele nabolaget, sier hun lattermildt.

At kjæresten får mye oppmerksomhet både i Portugal og ellers, ser hun imidlertid ikke på som noe problem.

- Jeg har aldri vært med på noe sånt som dette før, men det er det mest surrealistiske jeg har opplevd. Kjempespesielt, sier hun.

- Oppmerksomheten rundt ham takler jeg fint. Han tar liksom den jobben. Han er jo så flink, og jeg blir kjempestolt av ham og hvordan han tar det, legger hun stolt til.

Alexander Rybak har tidligere åpnet opp i «Senkveld» om hvordan han traff sin utkårede. Den gang fortalte artisten at de to møttes på datingappen Tinder, og at det var Gaarud Holm som tok kontakt med ham og foreslo at de skulle møtes.

Gaarud Holm påstår at han overdrev hennes interesse i intervjuet.

- Det var veldig overdrevet fra Alexanders side, men det jeg falt for ved ham var hvor utrolig morsom han var, spesiell og annerledes. Han har en helt utrolig sjarm som jeg smelta for, og da var det gjort, sier hun.

- MYE NERVER: Alexander Rybaks kvinnelige dansere, Lisa Børud og Lene Kokai Flage, tar deg med bak scenen, hvor de forbereder seg til den avgjørende semifinalen 10. mai. Video: Privat / Ingrid Cogorno Vis mer

Får ikke røre fiolinen

Rybak har, helt siden «Fairytale» kom, blitt kjent som «gutten med fela». Fela lar han derimot ikke kjæresten få røre.

- Jeg får ikke lov til å ta på den. Jeg har fått lov til å prøve den én gang, og det holdt, sier hun og ler.

- Det er jo fine, dyre instrumenter.

Rybak lærer kjæresten å spille, men ifølge Gaarud Holm er det bare teknisk.

- Han står og viser meg på sin, men jeg får ikke prøve. Men pianoet har han overlatt til meg.

IMPONERTE: Alexander Rybak og danserne hans imponerte stort under torsdagens semifinale. Foto: Henning Lillegård/ Dagbladet.
IMPONERTE: Alexander Rybak og danserne hans imponerte stort under torsdagens semifinale. Foto: Henning Lillegård/ Dagbladet. Vis mer

God og vondt

Rybaks mamma, Natalia, var, i motsetning av kjæresten hans, midt oppi kaoset rundt sønnen da han imponerte hele Europa i Moskva i 2009. Og nå er hun tilbake for å støtte ham når han opptrer i en Eurovision-finale for andre gang.

- Det er nesten samme opplevelse, men det er klart at vi har mer erfaring nå - på vondt og godt, sier hun til Dagbladet.

- Men vi er så lykkelige når vi ser ham på scenen.

Til tross for at de har hatt en liknende opplevelse tidligere, er familien rundt ham like spente denne gangen.

At Alexander Rybak fikk enorm oppmerksomhet da han hentet hjem seieren sist, er Natalia klar over, og påpeker at hun som mor prøvde å støtte ham så godt som mulig.

FELE-GUTTEN: Alexander Rybak har i år som i 2009 med seg fiolinen på scenen og spiller bedre enn mange kan drømme om. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet.
FELE-GUTTEN: Alexander Rybak har i år som i 2009 med seg fiolinen på scenen og spiller bedre enn mange kan drømme om. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet. Vis mer

- Vi prøvde å gjøre vårt beste, men hadde ikke noe erfaring med hvordan vi skulle håndtere noe sånt.

- Det ble altfor mye for ham, altfor mange «ja» fra Alexanders side. Han er ikke en person som avlyser avtaler selv om det til tider blir for mye for ham og han er sliten. Han måtte bare levere og sleit seg virkelig ut, forteller hun.

Det er ikke til å stikke under stol at perioden etter seieren i 2009 var tøff for Alexander Rybak.

I 2010 fortalte 31-åringen at han hadde fått et nervøst sammenbrudd. Sommeren 2011 snakket han også åpent om hvordan massivt stress fikk ham til å gå på veggen. I den tunge perioden søkte artisten også hjelp og råd hos en rekke psykologer.

- Han har lært og vi har lært, og da håper jeg vi skal takle dette sammen. Og vi skal hjelpe ham på veien, sier Natalia Rybak til Dagbladet.

Hvordan en mulig seier på lørdag vil påvirke Rybak og helsa hans, tør ikke mora å spekulere i.

- Vi må ta en dag av gangen og se hva som skjer på lørdag. Det er spennende nok i seg selv.

VANT IGJEN: Se vinnerintervjuet med den ferske MGP-vinneren. Video: Anita Arntzen Reporter: Henriette Eilertsen Vis mer

Fyller år

Dagen etter finalen, søndag, fyller Alexander Rybak 32 år.

Hvordan bursdagen skal feires, vil både både mamma og kjæreste holde hemmelig, men Gaarud Holm kan avsløre at det antakelig blir en rolig middag etter Rybaks eget ønske.

Og begge er de enige om at Eurovision-seier er den aller beste bursdagsgaven han kan få i år.

Gode venner

Mor og svigerdatter innrømmer at de har fått et svært tett forhold seg i mellom de siste åra.

- Vi har det beste forhold man kan tenke seg å ha mellom kjæresten til sin sønn og en mor. Fra første stund klikket vi og vi likte hverandre umiddelbart, sier Natalia Rybak.

- Vårt vennskap satt med en gang, legger Gaarud Holm til.

Nå krysser de begge fingrene for at 31-åringen holder seg frisk før den avgjørende kvelden.

LES OGSÅ: Rybak skrev romantisk sang til kjæresten

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer