- Jeg fant mammas heroinsprøyter

Marius Sørensen-Sjømæling, fra «Bedre Puls» har hatt en oppvekst verre enn de fleste.

KJEMPER MOT DOP: - Heldigvis var min mor åpen om problemet sitt, men det er klart at det som 12-åring er vanskelig å finne gjemmestedene for sprøytene hennes. Jeg ble både sint og lei meg, sier han.  Foto: Maren Synnevåg/Seher.no
KJEMPER MOT DOP: - Heldigvis var min mor åpen om problemet sitt, men det er klart at det som 12-åring er vanskelig å finne gjemmestedene for sprøytene hennes. Jeg ble både sint og lei meg, sier han. Foto: Maren Synnevåg/Seher.no Vis mer
SEHER.NO: Marius Sørensen-Sjømæling (25) er en av årets deltakere i «Bedre puls» på NRK 1. Men selv om Marius og ektemannen Alex har gjennomgått knallharde uker med trening, er det ingenting mot det Marius opplevde i barndommen.

Marius sin mor var rusmisbruker, og i dag jobber han for andre barn i samme situasjon gjennom organisasjonen «Barn av rusmisbrukere».

- Mamma brukte mest amfetamin og heroin. Og fra så lenge jeg kan huske, har jeg alltid visst at min mor var annerledes enn de andre mødrene, sier han til Seher.no

Gjemte sprøytene
Marius er svært åpen om sin fortid med en mor som var sterkt avhengig av narkotika. Men selv om hun brukte stoff, var hun i jobb og prøvde å holde fasaden utad.

- Da jeg var yngre kunne man ikke se at noe var galt, men jeg skjønte jo raskt at vi ikke hadde det som andre familier. Det var både rotete, lite rutiner og ikke så vanlig hverdagsliv, men veldig mye kjærlighet, sier  Sørensen-Sjømæling til Seher.no

Moren hans, Ingrid Sjømæling, døde for fem år siden etter en lang kamp mot rusavhengigheten. 

- Heldigvis var min mor åpen om problemet sitt, men det er klart at det som 12-åring er vanskelig å finne gjemmestedene for sprøytene hennes. Jeg ble både sint og lei meg, sier han.

Det at moren annerkjente hans følelser, gjorde det lettere for Marius å hjelpe henne.
Og fra da moren i 1995 kom ut fra rehabilitering kjempet familien sammen om å få hjelp innen psykiatrien og i sosialtjenesten.

Droppet skolen
I ungdomsårene bodde Marius delvis hos sine besteforeldre og hos sin mor. Samtidig hadde han helgesamvær med faren sin.  

- Min far ga meg en slags normaltilstand og mine besteforeldre var de trygge og gode menneskene som har gjort meg til den jeg er i dag. Som 12-åring tok jeg et valg - å aldri prøve narkotika, og hele tiden har jeg valgt å kjempe imot det, sier han.

Marius ble derfor aktiv i Ungdom mot narkotika, og da morens tilstand stadig ble forverret droppet han ut av skolen for å ta vare på henne.

- Fra jeg fikk lappen ble det min oppgave å kjøre henne rundt til lege, sosialkontor, rehabilitering og da valgte jeg å jobbe på bar om natten istedet. Min mors tilstand ble en fulltidsjobb, sier han.

Tatoverte morens navn
Han er i dag ikke er bitter på sin mor og har et stort savn etter henne. På høyre underarm har Marius tatovert navnet hennes.

- Hun ga meg ikke så mye materielt sett, men på det emosjonelle planet har hun gitt meg så mye støtte og kjærlighet, og jeg har alltid følt at jeg kunne være den jeg er, sier han.


Da moren døde i 2005 fikk Marius fulltidsjobb på kontoret til Ungdom mot Narkotika og i oktober i fjor startet han organisasjonen «Barn av rusmisbrukere» som både skal jobbe politisk og med konkrete hjelpetiltak for barn som sliter fordi foreldrene har et rusmisbruk.

 Bedre Puls sendes mandager kl 19.45 på NRK1.Se Seher.no TV-guide her

Vi belønner gode kjendistips. Tips oss på seher@seher.no, ring vår tipstelefon 93076767 eller send sms/mms med kodeord SEHERTIPS til 1901.

LES OGSÅ: Skal kvitte seg med gravidnavelen