Bahareh Letnes om kjæresten Per Sandberg:

- Jeg er veldig kresen, men finner ingen negative sider ved Per

Hun har fått drapstrusler, blitt mobbet, mistenkeliggjort og har vunnet missekonkurranser. Nå flytter Bahareh Letnes sammen med Per Sandberg.

SIDE OM SIDE: Per Sandberg og norsk-iranske Bahareh Letnes møttes for to år siden. Da var Per fortsatt gift. For to-tre måneder siden ble de kjærester. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
SIDE OM SIDE: Per Sandberg og norsk-iranske Bahareh Letnes møttes for to år siden. Da var Per fortsatt gift. For to-tre måneder siden ble de kjærester. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer

- Ja, vi er kjærester. Det er vel bare å legge seg flat!

I et intervju med TV 2 i juli innrømmet Per Sandberg (58) at han har forelsket seg i en 30 år yngre iranskfødt skjønnhet.

Nylig var han på ferie med sin nye flamme Bahareh Letnes (28) i Iran, noe den tidligere fiskeriministeren i ettertid har høstet massiv kritikk for. Blant annet fordi han tok jobbtelefonen med på tur.

Denne uka kostet det ham jobben.

Selv stiller den nyseparerte Frp-politikeren seg uforstående til den enorme dimensjonen stormen har fått.

Han har innrømmet at det var feil å ta med seg jobbtelefonen på tur, og at han skulle sagt fra hvor han dro til statsministerens kontor. Men han liker svært dårlig beskyldningene om at kjæresten har et nettverk opp mot regimet i Iran.

- Kjærligheten er ekte

Tirsdag holdt Per og Bahareh en pressekonferanse der 58-åringen lovte å svare på alt som journalistene måtte lure på. Mest fokus fikk i stedet hans svært krasse beskyldninger mot pressen, blant annet at flere av de største mediene «nesten har henrettet» hans nye flamme.

Under møtet med pressen benektet Bahareh selv på det sterkeste at hun skal ha bindinger til regimet.

MØTTE PRESSEN: Per Sandberg og kjæresten Bahareh Letnes møtte pressen etter å ha lovet et oppgjør. Video: Emilie Rydning / Dagbladet Vis mer Vis mer

- Dette er helt feil. Det har jeg sagt flere ganger, men jeg har skjønt at det ikke hjelper. Jeg vet ikke hva mer jeg skal si, jeg bare ber alle de som sier slike ting, og som har skapt en farlig situasjon for meg, skal komme med bevis. Da skal jeg legge meg helt flat, sa hun og la til:

- Det er bare tull. Jeg er ekte, Per er ekte og kjærligheten mellom oss er ekte! Og det med at jeg blir beskyldt for å være en spion i Norge - nå som Per er arbeidsledig, hva skal jeg med Per da hvis jeg hadde vært en spion?

Mottatt dødstrusler

Uken før pressekonferansen stilte Bahareh og Per opp i både «Dagsnytt 18» på NRK og i TV 2-nyhetene i forbindelse med de mange mistankene og anklagene. Også der nektet Bahareh for at hun har noen andre hensikter enn å være sammen med Per annet enn av ren kjærlighet.

FERIE: Per Sandberg og Bahareh Letnes på ferie i Iran der de skal ha truffet Baharehs bror. Bildet er postet på Per Sandbergs facebookside. Foto: Privat
FERIE: Per Sandberg og Bahareh Letnes på ferie i Iran der de skal ha truffet Baharehs bror. Bildet er postet på Per Sandbergs facebookside. Foto: Privat Vis mer

Hun fortalte også at stormen mot det omstridte paret har gått hardt inn på henne.

- Først måtte jeg bare le av alle anklagene som kom mot meg. Men siden i går har jeg vært sint, redd og trist. Påstandene har vært så sterke. I tillegg har jeg fått dødstrusler, sa Bahareh på NRK.

Møttes i 2016

Det var da Per holdt et foredrag i Trøndelag for to år siden duoen skal ha møttes for første gang. Ett år senere traff de på hverandre tilfeldig på Karl Johans gate i Oslo. Men det var først for to-tre måneder siden at de ble kjærester.

AVGÅTT STATSRÅD: Per Sandberg (Frp) reiste til Iran på ferie med sin kjæreste Bahareh Letnes, noe han kalte en «privat og spontan ferietur», men nå har reisen bidratt til at han gikk av som fiskeriminister og nestleder i Frp. Vis mer

- Jeg falt for at han er trønder, og for personligheten hans. Jeg er en veldig kresen jente, men har ikke funnet noen negative sider ved ham, sa Bahareh til NRK.

Ti år før det første møtet med Per kom Bahareh til Norge for som asylsøker, bare 16 år gammel. Ifølge henne selv flyktet hun fra Iran for å slippe unna sexslaveri og et mulig tvangsekteskap, som foreldrene hennes skal ha truet med.

Det kom frem i et intervju med Adressa i 2008.

Fikk fosterfamilie

Da Bahareh kom til Norge, ble hun plassert på asylmottaket på Leira i Levanger, samme kommune som Per kommer fra.

SAKEN: Per Sandberg (Frp) reiste til Iran på ferie med sin kjæreste Bahareh Letnes, noe han kalte en «privat og spontan ferietur». Turen har skapt kaos og nå sitter mange med ubesvarte spørsmål. Vi forklarer deg hva saken egentlig handler om. Video: Anna Näumann / Dagbladet / NRK Vis mer

Fordi hun var mindreårig ble hun plassert hos en fosterfamilie i Skogn, hos Anne-Lise Langdal og Tore Letnes i Skogn i Levanger.

Opprinnelig het Bahareh Heidari Nasserabad til etternavn, men tok etter hvert den nye fosterfamilien sitt etternavn.

Tre måneder senere skulle alt imidlertid snu. Torsdag 6. mars 2008 sto politiet og barnevernet på døren. Bahareh fikk én time på seg til å pakke kofferten før hun skulle bli sendt til Iran, skriver blant annet Dagbladet.

Lang asylsak

Oppholdet i hjemlandet skulle likevel ikke vare lenge.

Søndag 9. mars 2008 landet hun på Trondheim lufthavn Værnes igjen. Fordi hun manglet pass og papirer, hadde iranske myndigheter sendt henne tilbake til Norge.

- Vi er kjempeglade for at hun er tilbake i Norge igjen, sa fostermor Anne Lise Langdal til NRK Trøndelag da.

I dag har Bahareh fått norsk statsborgerskap, men har i årene etter fartet mye rundt i verden i forbindelse med missekonkurranser.

Missedronning

Per Sandbergs unge, eksotiske kjæreste ble blant annet kåret til Miss Iran i 2013. Året etter vant hun Miss Global Iran og Miss Grand International Iran. Hun meldte seg også på Miss Norway, men der kom hun ikke til finalen.

Gjennom skjønnhetskonkurransene fikk hun erfaring med rampelyset. Det gjør at hun nå enklere håndterer å være en offentlig person.

STOLT VINNER: Bahareh Letnes har beholdt sitt iranske statsborgerskap. For fem år siden ble hun kåret til Miss Iran 2013. Foto: Miss Norway
STOLT VINNER: Bahareh Letnes har beholdt sitt iranske statsborgerskap. For fem år siden ble hun kåret til Miss Iran 2013. Foto: Miss Norway Vis mer

- Jeg har vært litt offentlig tidligere, det takler jeg fint. Og jeg håper at folk tror på det jeg sier, har hun sagt til TV 2.

Til Dagbladet kunne presseansvarlig Knut Yrvin i Miss Norway fortelle at hennes medvirkning i missekåringer først og fremst er mindre konkurranser der deltakerne blir invitert av arrangørene for å representere et land.

- Det har ikke vært noen missekåring i Iran siden 1978, har Yrvin uttalt til Dagbladet.

Flytter sammen

Per Sandberg ble på sin side separert fra sin kone og partikollega, statssekretær Line Miriam Sandberg (48), på senvinteren i år. Paret hadde da vært gift i åtte år og var bosatt på Senja i Troms. De har en sønn sammen.

Etter det Se og Hør erfarer presenterte Per sin nye kjæreste for familien allerede i april.

EKSOTISK: Den tidligere fiskeriministeren og kjæresten koste seg med lokal mat på en populær restaurant under sin Iran-ferie. Foto: Skjermdump, Instagram
EKSOTISK: Den tidligere fiskeriministeren og kjæresten koste seg med lokal mat på en populær restaurant under sin Iran-ferie. Foto: Skjermdump, Instagram Vis mer

Flere aviser har skrevet at paret allerede har flyttet sammen i leiligheten som Sandberg disponerer på Gimle i Oslo, men det slo de tilbake på i TV-intervjuene med både NRK og TV 2.

- Men sånn som debatten går nå, er det kanskje like greit å flytte sammen, sa Per i TV 2-intervjuet.

- Ja, vi skal flytte sammen! svarte Bahareh spontant.

Stolt av sin nye kjæreste

På feriereisen til Iran la Sandbergs kjæreste ut en rekke hyggelige feriebilder på sin da åpne Instagram-konto. Paret poserte smilende sammen både på restaurant og i flotte naturomgivelser i Mazandaran-provinsen som ligger nord i landet.

FORELSKET: Mens Per Sandberg holdt rundt sin nye flamme, poserer paret ved bredden til verdens største innsjø i Iran. Foto: Skjermdump, Instagram
FORELSKET: Mens Per Sandberg holdt rundt sin nye flamme, poserer paret ved bredden til verdens største innsjø i Iran. Foto: Skjermdump, Instagram Vis mer

På bildene fra det omstridte landet som styres med jernhånd av en religiøs elite, poserer Bahareh uten hijab. På spørsmål fra NRK om ikke dette gjorde henne redd, svarer hun:

- Jeg har vært «Miss Iran», gått i bikini og representert landet. Både regimet og ambassaden vet dette, og er stolte av meg. Dette har jeg gjort for å vise muslimske kvinner at de kan vise sin skjønnhet og ikke gjemme det under hijaben, svarte hun.

LES OGSÅ: Rooneys kone raser etter flytur