- Jeg er veldig glad og stolt

Åse Kleveland strålte da hun ble utnevnt til kommandør av St. Olavs orden.

SEOGHØR.NO: For fire år siden kjempet Åse Kleveland (66) mot kreften. Men hun vant og onsdag ettermiddag ble den friskmeldte kultur-legenden hedret av kong Harald.

Med rekke av landets mest kjente musikere og kulturpersoner i spissen ble Kleveland hyllet i Filmens Hus i Oslo. Der ble hun utnevnt til Kommandør av Den Kongelige Norske St. Olavs orden. Kleveland fikk utmerkelsen for "sin djerve innstas for norsk kulturliv."

- Jeg er veldig glad og stolt, sa hun til Seoghør.no i forbindelse med tildelingen.

Gjorde comeback

Etter 35 år med en rekke verv innen politikk og kulturliv gjorde Kleveland et bejublet comeback som musiker under Spellemannsprisen i januar. Hun fremførte den sterke balladen "Hvor skal vi dra" som er den første digitale singel fra hennes nye album, planlagt utgitt over sommeren.

Saken fortsetter under bildet.

STORT ØYEBLIKK: Her mottar Åse Kleveland den gjeve utmerkelsen. Foto: Morten Eik/Se og Hør
STORT ØYEBLIKK: Her mottar Åse Kleveland den gjeve utmerkelsen. Foto: Morten Eik/Se og Hør Vis mer

Debut som 16-åring

Åse Kleveland debuterte som plateartist og fikk et sensasjonelt gjennombrudd bare 16 år gammel. I 1966 vant hun Melodi Grand Pris med sangen "Intet er nytt under solen" og hun var en av våre fremste gitarspillende klassiske sangere på 70-tallet. Men så bestemte sangeren med den mørke og dype stemmen seg for å gå andre og nye veier.

Kleveland sier at det er vanskelig å trekke fram ett favoritt-høydepunkt fra sin lange karriere.

- Det er vanskelig å si hva som har vært høydepunktet blant så mange minner, men jeg husker godt da jeg som 13-åring fikk være med i et radioprogram sammen med Erik Bye sier hun til Seoghør.no.

Saken fortsetter under bildet.

BLE BEÆRET: Åse Kleveland sier hun føler seg stolt over å bli tildelt tittelen kommandør av St. Olavs orden. Foto: Morten Eik/Se og Hør
BLE BEÆRET: Åse Kleveland sier hun føler seg stolt over å bli tildelt tittelen kommandør av St. Olavs orden. Foto: Morten Eik/Se og Hør Vis mer

Sjef for Tusenfryd

Kleveland ble direktør i fornøyelsesparken Tusenfryd samtidig som hun var leder av Likestillingsrådet. I 1990 ble hun utnevnt til kulturminister i Gro Harlem Brundtlands regjering. Og i 1994 fikk hun oppgaven som kultursjef under OL på Lillehammer.

Sommeren 2007 ble hun styreleder for Human Etisk Forbund og fra 2006 til sommeren 2012 var hun direktør for Rikskonsertene. Deretter ble hun oppnevnt av kulturdepartementet til styreleder for Festspillene i Bergen. Kleveland har også vært direktør for Svenska Filminstituttet.

FIKK PRIS: Ektemannen Oddvar Bull-Tuhus var med da Åse Kleveland ble hedret onsdag Foto: Trond Mæland, Se og Hør
FIKK PRIS: Ektemannen Oddvar Bull-Tuhus var med da Åse Kleveland ble hedret onsdag Foto: Trond Mæland, Se og Hør Vis mer

LES OGSÅ: - Mer forelsket enn noen gang