Britney Spears:

- Jeg er traumatisert og deprimert

Popstjernen forklarte seg for første gang om vergemålet under faren.

I VITNEBOKSEN: Onsdag forklarte Britney Spears seg for første gang i den juridiske striden med faren. Foto: Mediapunch/REX/NTB
I VITNEBOKSEN: Onsdag forklarte Britney Spears seg for første gang i den juridiske striden med faren. Foto: Mediapunch/REX/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

13 år er gått siden Britney Spears (39) ble satt under faren, Jamie Spears' (68) vergemål.

Den nå 39 år gamle pop-prinsessen har derfor ikke vært økonomisk uavhengig. Også ellers i livet har hun knapt fått tatt egne valg, hun har ikke hatt makt over egne eiendeler eller personlige beslutninger.

Flere fans har ropt varsku på vegne av Spears i årevis, men først det siste året har vergemålet blitt tatt opp i retten.

I retten onsdag

Tidligere i år ga New York Times ut dokumentaren «Framing Britney Spears», som også satte søkelys på idolets situasjon.

I flere runder har det vært diskutert, men Spears har selv ikke uttalt seg om situasjonen. Hennes tanker har imidlertid kommet ut gjennom dokumenter fra saken, hvor det framgår at hun har følt seg fanget i flere år.

STØTTER BRITNEY: En rekke fans samlet seg utenfor rettslokalet hvor popstjernen vitnet virtuelt onsdag kveld/natt, norsk tid. Foto: AP Photo/Chris Pizzello/NTB
STØTTER BRITNEY: En rekke fans samlet seg utenfor rettslokalet hvor popstjernen vitnet virtuelt onsdag kveld/natt, norsk tid. Foto: AP Photo/Chris Pizzello/NTB Vis mer

Onsdag stilte hun i retten for å gi sin forklaring. Popstjernen var ikke fysisk til stede i rettssalen - men snakket via en videolink til dommeren i rettslokalet, Stanley Mosk.

- Følte meg truet

Spears fikk en trøblete start på høringen, hun skal nemlig nesten ha blitt nektet adgang til sin egen høring etter at personen som skulle godkjenne henne ikke kjente igjen navnet hun benyttet i videolinken.

Dette ifølge ITV News-journalist, Emmas Murphy.

39-åringen tok imidlertid etter hvert ordet. Hun startet med å si «Hei, og god ettermiddag» og litt senere: «Mye har skjedd de siste to årene, siden sist jeg medvirket i et rettsmøte».

- De som gjorde dette mot meg burde ikke få slippe unna. Jeg følte meg truet til å signere en avtale rundt dette vergemålet, skal hun ha sagt videre.

Superstjernen var svært klar i sin tale, og sa på et tidspunkt at «alle på den andre siden» fortjener fengsel.

- Jeg er traumatisert, deprimert og gråter hver dag, uttalte hun.

BRYTER: Kjæresten til Britney Spears bryter tausheten etter den nye dokumentaren «Framing Britney Spears». Vis mer

- Har blitt redd for folk

- Jeg ønsker og fortjener noe annet. Jeg ble truet til behandling også, det var ikke frivillig, skal hun har fortalt, før hun seinere bedyret at hun ønsker å saksøke familien, at hun anser vergemålet som «dumt» og at hun ikke har fått velge sin egen advokat.

Tobarnsmoren påpekte også at hun går til lege, psykolog - og terapi to ganger i uka.

DEMONSTRERTE: Tusenvis av oppmøtte viste sin støtte til popstjernen onsdag. REUTERS/Mario Anzuoni/NTB
DEMONSTRERTE: Tusenvis av oppmøtte viste sin støtte til popstjernen onsdag. REUTERS/Mario Anzuoni/NTB Vis mer

- Jeg har blitt redd for folk, og stoler ikke på mennesker etter det jeg har opplevd, delte Britney, som også mener at det ikke henger på greip å være i dette vergemålet når hun samtidig tjener penger som går til nettopp vergemålet.

Hun hevdet også at hun på et vis har følt seg fanget, og at hun har blitt nektet å treffe venner. Mot slutten understreket hun at hun vil ha livet sitt tilbake og at hun har jobbet hele livet sitt.

- Jeg føler meg mobbet, sa hun, før hun takket for seg.

Tidligere har det kommet fram at hun ønsket vergemålet opphevet allerede i 2016.

BRITNEY: Britney Spears har hatt faren som verge siden 2008. Men har det vært frivillig? Den nye dokumentaren til The New York Times håper å finne svar. Video: The New York Times Vis mer

Én møtte opp

I Oslo onsdag ettermiddag var det planlagt en #FreeBritney-demonstrasjon utenfor den amerikanske ambassaden, i forbindelse med at hun selv endelig prater ut. Her dukket derimot kun én demonstrant opp; Grunnleggeren bak Instagram-kontoen Free Britney Norway, Cathrine Deaton Heibø.

- Jeg står jo her fordi jeg synes hele vergemålet rundt Britney Spears er helt bak mål. Jeg står her fordi jeg tror på rettferdighet. Hun fortjener ikke all denne hetsen, uttalte hun til Se og Hør.

SOLO: I forbindelse med at Britney Spears skal vitne i retten ble det arrangert demonstrasjon utenfor USAs ambassade. Cathrine Deaton Heibø møtte opp. Video: Christian Fjermeros. Reporter: Celina Morken Vis mer

- Hva tror du hun kommer til å si i retten i dag?

- Jeg håper hun setter dommeren på plass og at dommeren våkner opp for det som skjer foran henne i rettssalen. Og at folk begynner å skjønne at dette er ganske korrupt. Jeg synes ikke dette er ok i det hele tatt. Det var derfor jeg dannet #FreeBritneyNorway også, forklarte Heibø videre.

Vanligvis er det eldre og andre, som ikke kan ta vare på seg selv, som får oppnevnt verger, og kritikere mener ordningen blir misbrukt i Britney Spears' tilfelle. Faren ble oppnevnt som verge etter at hun hadde et offentlig sammenbrudd i blitzregnet fra ekstremt aggressive paparazzier.

I mars hevdet faren gjennom sin advokat at det ikke var noe annet han ønsket enn at datteren skulle få slippe vergemålet.

LES OGSÅ: Bryter tausheten etter sjokk-dokumentaren

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer