- Jeg er stolt og glad over å vinne

Skuespiller Sven Nordin mottok Wenche Foss' ærespris under Se og Hørs Kjendisgalla 2016.

ÆRESPRISEN: Skuespiller Sven Nordin mottar Wenche Foss' ærepris under Kjendisgallaen 2016  Foto: NTB scanpix
ÆRESPRISEN: Skuespiller Sven Nordin mottar Wenche Foss' ærepris under Kjendisgallaen 2016 Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

SEOGHØR.NO: En rørt Sven Nordin (59) ble søndag tildelt «Wenche Foss' ærespris» under Se og Hørs kjendisgalla på Chat Noir i Oslo.

- Tusen, tusen takk, dette var helt off. Dette er verre enn å stå på scenen. Må selvfølgelig takke juryen, veldig mange flotte ord på en søndag, sa han fra salen og fortsatte:

- Takker Wenche Foss, som han spilte med flere ganger. Må også takke min kjære elskede kone gjennom 35 år, som tar all angsten og nervene og putter i en sekk.

Sven Nordin og Wenche Foss har spilt sammen i blant annet NRK-serien «Vestavind», komedien «På stigende kurs», og dramaet «Den unge Ibsen - en udødelig mann».

Til Se og Hør legger ikke Sven skjul på at denne prisen betyr mye for ham.

- Jeg er stolt og glad over å vinne Wenche Foss' ærespris. Både fordi det er en pris som henger høyt i seg selv, men også fordi jeg satte stor pris på Wenche Foss. Jeg spilte mot henne flere ganger, og beundrer henne både som menneske og skuespiller, sier 59-åringen til Se og Hør.

- Wenche hadde ikke noe enkelt liv

I statuttene til den gjeve prisen, står det: Prisen tildeles «en person eller organisasjon som i sterk grad kan forbindes med Wenche Foss' livsglede og engasjement»

Nordin forteller at han selv har mye respekt for Foss, som gikk bort 28. desember 2011, etter en årelang skuespillerkarriere.  

- Hun var utrolig generøs og skapte alltid liv rundt seg. Får jeg en brøkdel av den energien hun hadde når jeg blir 80, skal jeg være lykkelig. Det er viktig å huske at Wenche ikke hadde noe enkelt liv. Hun opplevde skilsmisse. Hun måtte kjempe. Likevel var hun en person som alltid skapte god stemning.

For mange var Wenche Foss også en sterk forsvarer for de svake og syke i samfunnet. Hun markerte seg på dette området flere ganger i klare ordelag, og var aldri redd for å provosere eller delta i samfunnsdebatten.

Sven Nordin, som for tre år siden ledet Se og Hørs Kjendisgalla, er kjent fra TV, film og teaterscenen.

Han slo gjennom i krimserien Rød snø på midten av 80-tallet, men de aller fleste kjenner han nok best som Nils fra humorserien «Mot i brøstet», som ble sendt på TV 2 fra 1993 til 1997.

59-åringen har gjort en rekke store roller på Nationaltheateret som «John Gabriel Borkman», «Romeo og Julie», «Kejser og Galilæer», «Markens Grøde» og «Brand».

Han høstet også strålende kritikker for sin rolle som Kjell Bjarne i filmene om «Elling». Den første av filmene ble også nominert til Oscar-pris som beste utenlandske film i 2002.

I 2005 ble Sven nominert til Amandapris for «Elsk meg i morgen» og i 2007 vant han Heddaprisen for beste mannlige skuespiller i rollen som Isak Sellanrå i «Markens grøde».

I tillegg har han hatt hovedroller i en lang rekke farser og musikaler, medvirket i flere oppsetninger i NRK Radioteatret, gjestet utallige underholdningsprogram på TV og radio, og lånt ut stemmen til populære tegnefilmer - for å nevne noe.

Saken fortsetter under bildet.

SPILTE SAMMEN: Dramaserien "Vestavind" gikk på NRK i 1994 til 1995, og ble sendt i reprise i 1999. Bak f.v: Dennis Storhøi, Lasse Lindtner, Nils Sletta, Espen Skjønberg, Per Jansen, Sven Nordin, Bjørn Skagestad. Foran f.v: Hildegunn Riise, Wenche Foss, Mona Hofland, Liv Osa og Anne Marit Jacobsen. Foto: NTB scanpix
SPILTE SAMMEN: Dramaserien "Vestavind" gikk på NRK i 1994 til 1995, og ble sendt i reprise i 1999. Bak f.v: Dennis Storhøi, Lasse Lindtner, Nils Sletta, Espen Skjønberg, Per Jansen, Sven Nordin, Bjørn Skagestad. Foran f.v: Hildegunn Riise, Wenche Foss, Mona Hofland, Liv Osa og Anne Marit Jacobsen. Foto: NTB scanpix Vis mer

Den folkekjære skuespilleren har vært sammen med kona Torhild Strand (58) i over 30 år, og han har aldri lagt skjul på at hun har vært spesielt viktig for det han har oppnådd.

- Jeg hadde ikke kommet så langt som skuespiller eller fått et så lykkelig familieliv, uten Torhild. Hun danset selv i over ti år på teaterscenen, og vet at karriere er en viktig del av livet, fortalte Sven til Dagbladet i fjor.

Ekteparet har de voksne tvillingdøtrene Liv og Mira (32) sammen, og i januar 2015 ble de besteforeldre for første gang, da Mira fikk sønnen Birk (22 mnd).

Saken fortsetter under bildet.

LYKKELIG GIFT: Dette bildet av Sven og kona Torild er tatt i 2012. Da feiret paret 30-årsjubileum som par. Foto: Andreas Fadum
LYKKELIG GIFT: Dette bildet av Sven og kona Torild er tatt i 2012. Da feiret paret 30-årsjubileum som par. Foto: Andreas Fadum Vis mer

Holder forholdet levende

Før duoen giftet seg, var de kjærester i ti år. I dag er de både livs- og foretningspartnere, ettersom Torhild er Svens manager.

Paret ser ut til å takle den krevende kombinasjonen på forbilledlig vis.

- Det er viktig å sette av tid til å pleie forholdet og være kjærester. Når vi er på ferie, kommer vi unna de dagligdagse rutinene. Vi gjør andre ting og setter av tid til å kose oss, har Sven tidligere fortalt til Se og Hør.

Torhild sparte heller ikke på rosen av ektemannen.

- Sven er en veldig bra mann, og selvsagt min store kjærlighet. Han er snill og veldig klok, så det er alltid morsomt å diskutere med ham. Dessuten er han veldig flink til å lage mat, skrøt hun.

LES OGSÅ: - Ikke en dans på roser

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer