Andrea Sveinsdottir:

- Jeg er skikkelig spent på å gjøre dette

Andrea Sveinsdottir forteller åpent om sin opplevelse med den mye omdiskuterte behandlingen.

ÅPEN: - Synes det er fint å være med å vise alle hvordan dette fungerer, sier Andrea Sveinsdottir. Her med forloveden Morten Dalhaug. Foto: Andreas Fadum/Se og Hør
ÅPEN: - Synes det er fint å være med å vise alle hvordan dette fungerer, sier Andrea Sveinsdottir. Her med forloveden Morten Dalhaug. Foto: Andreas Fadum/Se og Hør Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Influenser Andrea Sveinsdottir (26), kjent fra realityprogram som «Paradise Hotel» og «Love Island», forteller nå åpent og ærlig om prosessen hun går gjennom for å fryse ned eggene sine.

Etter planen skulle Sveinsdottir opprinnelig gjøre dette for ett år siden, men på grunn av corona endte det med at hele prosessen ble satt på vent.

Nå kan hun imidlertid avsløre at prosessen er satt i gang igjen, og at nedfrysingen skal utføres på en klinikk i Sverige.

Det var i mai 2020 at bioteknologiloven ble endret i Stortinget, noe som har resultert i at norske kvinner har muligheten til å fryse ned eggene sine uten medisinsk grunn.

Gratis behandling

Realityprofilen legger imidlertid ikke skjul på at behandlingen er et kommersielt samarbeid, som hun da får gratis.

På spørsmål om dette er noe hun ville gjort, dersom hun ikke hadde fått det gratis, svarer hun følgende:

- Jeg hadde nok ikke gjort det helt enda, men tror jeg ville gitt det til meg selv i 30-årsgave. Tanken har streifet innom, men jeg har ikke visst helt hvordan man går fram i en slik situasjon. Så jeg synes det er fint å være med å vise alle hvordan dette fungerer, forteller hun til Se og Hør.

- Hadde du vært like åpen om prosessen dersom det ikke var et samarbeid?

- Det ville jeg nok vært ja. Jeg har av en eller annen merkelig grunn et behov for å være veldig åpen om ting som man kanskje ikke vet så mye om fra før og det å sette lys på ting.

Til sine 45.000 følgere på Instagram har Sveinsdottir også kommet med en fersk oppdatering om hvordan det står til med prosessen per dags dato. Hun forteller blant annet at hun startet prosessen med å ta én sprøyte de tre første dagene, som deretter økte med to sprøyter i fem dager til.

Det siste som gjenstår er en eggløsningssprøyte som må tas 36 timer før selve egguttaket.

VAGINISME: Influenser Andrea Sveinsdottir snakker ut om sykdommen som igjen har rammet henne. Video: Privat Vis mer

Uventet beskjed

Det var altså i fjor at 26-åringen opprinnelig skulle sette i gang prosessen. Da måtte hun først gjennom en gynekologisk undersøkelse. Til Se og Hør innrømmer tv-profilen at det resulterte i at hun fikk en litt uventet beskjed.

- Jeg skulle jo sjekke at alt sto bra til og at nivåene i kroppen var gode nok. Så jeg tok flere prøver, men da fikk jeg beskjed av legen at nivåene mine ikke var så veldig gode, så jeg var med andre ord ikke så fertil. Legen mente derfor at det var greit for meg å fryse ned nå og ikke vente, forteller hun.

Nå ser det imidlertid lysere ut for 26-åringen, etter at hun hadde tatt nye tester hos legen.

- For en uke siden var jeg hos legen igjen, vi hadde tatt nye tester for å sjekke om alt var som det skulle, noe det var. Da fikk jeg en ordentlig innføring og fikk med meg medisiner for å starte på hormonbehandling, for å gjøre kroppen klar for egguttak, forteller hun.

- Hvordan føles det for deg, er du nervøs?

- Det er veldig blanda følelser, men jeg gleder meg veldig. Jeg er skikkelig spent på å gjøre dette. Jeg har jo blitt fortalt at man kan få litt smerter, men man får bedøvelse.

FORLOVET: Andrea Sveinsdottir og Morten Dalhaug vant Love Island i 2018. Nå har de forlovet seg. Video: Rød Løper / Privat. Vis mer

- Gruet meg

Sveinsdottir sier også at det var spesielt ett steg i prosessen hun ikke så frem til.

- Det var helt unaturlig å sette den første sprøyta selv, så jeg gruet meg veldig. Jeg måtte få litt hjelp av Morten første gangen. Jeg var også usikker på hvordan jeg kom til å reagere på å bli proppet full av så mye hormoner. Jeg går heller ikke på hormonprevensjon, siden jeg allerede blir så påvirket av det. Så jeg var veldig spent.

Hun avslører imidlertid at det er flere grunner til at hun velger å gjennomføre prosessen akkurat nå.

- Jeg er i min beste alder for å fryse ned eggene. Så det er lurt å gjøre det nå som jeg fortsatt er ganske ung, sier hun og fortsetter:

- Jeg kan fremdeles være usikker på om jeg i det hele tatt vil ha barn, men jeg er jo også en person som plutselig kan få lyst på det. Derfor tenkte jeg at dette ville passe for meg, en dag vil jeg jo kanskje ha det.

Henrik Elvjord Borg og Lisa Anckarman har fått sin egen realityserie på Youtube «LISA&HENRIK», der snakker de om fremtiden. Reporter: Steffen Pettersen Video: Rød Løper/ Vis mer

- Effektiv markedsføring

Når Se og Hør tar kontakt med antropolog Kristin Engh Førde, som er postdoktor ved senter for tverrfaglige kjønnsstudier på UiO, er hun tydelig på hva åpenheten til Sveinsdottir kan lede til.

- Tror du dette vil føre til at flere vil gjøre det?

ØKER: Antropolog Kristin Engh Førde tror åpenheten og markedsføringen av eggfrysingen vil føre til at flere gjør det. Foto: UIO
ØKER: Antropolog Kristin Engh Førde tror åpenheten og markedsføringen av eggfrysingen vil føre til at flere gjør det. Foto: UIO Vis mer

- Ja, det tror jeg fort det kan gjøre. Eggfrysing av ikke-medisinske årsaker har bare vært tilgjengelig ett års tid i Norge, og mange i målgruppa er ikke klar over at det er mulig. Så klinikken som har sponset Sveinsdottir har nok en forventning om at dette er effektiv markedsføring, mener Engh Førde.

På spørsmål om det er noen konsekvenser ved nedfrysing av egg, svarer hun:

- Det er ment å utvide kvinners fruktbare tid, på den måten at man potensielt kan få barn med de nedfryste eggene i en alder der fruktbarheten er redusert. Sånn sett kan man si at det øker kvinners handlingsrom. Men det har også vist seg at bare et lite mindretall av kvinner som fryser ned egg, faktisk får barn ved hjelp av disse eggene.

Samtidig påpeker Engh Førde også at det er en kostbar prosess som kan være fysisk krevende, og som heller ikke er helt uten risiko, slik det er med alle medisinske intervensjoner.

LES OGSÅ: Solveig Kloppen satser på erotikk

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer