Christine Kohts tapre kamp mot kreftsykdommen:

- Jeg er redd og lei meg

Men Christine Koht sier hun også er optimist i siste episode av podkast-serien «Koht vil leve».

PODKASTDUO: Joachim Førsund og Christine Koht har de siste månedene jobbet sammen med podkasten «Koht vil leve». I siste episode forteller Koht om ønskene for framtida og den vanskelige tida. Foto: Privat
PODKASTDUO: Joachim Førsund og Christine Koht har de siste månedene jobbet sammen med podkasten «Koht vil leve». I siste episode forteller Koht om ønskene for framtida og den vanskelige tida. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Det eneste jeg drømmer om er å få oppleve en helt vanlig tirsdag eller onsdag. En helt vanlig dag der jeg ikke trenger å gjøre noen ting. Det er så mange gleder i løpet av en dag som en glemmer.

Vi kjenner stemmen til komiker og tv-profil Christine Koht (52) som sprudlende og kvikk. Nå er den skjør, lavmælt og nærmest ugjenkjennelig. Torsdag ble femte og siste episode av podkasten «Koht vil leve» sluppet, der Koht, overfor journalist Joachim Førsund, erkjenner at hvert ord oppleves som en anstrengelse.

- Jeg har hatt så lyst til å stille opp i denne podkasten den siste tiden, men jeg har ikke greid det. Jeg har vært for syk til å møte deg. Jeg visste ikke at jeg skulle bli så dårlig, forteller en gråtkvalt Koht.

Sterke ord

Oppdateringene om Kohts helsetilstand har vært flere siden det i januar ble kjent at hun var alvorlig kreftsyk. Sykdomsbildet har hatt både akutte og mindre akutte faser, der det aller meste er blitt fortalt og åpent delt gjennom «Koht vil leve», et samarbeidsprosjekt mellom Koht, Førsund og A-Magasinet.

I det aller siste podkast-avsnittet forbereder komikerens nærmeste - kona Pernille Rygg og moren Kirsten - seg til at Christine skal få komme hjem etter det lange sykehusoppholdet. 52-åringen har fått lov til å reise hjem til Tønsberg for å feire bursdagen, 19. mai. I år har hun sett særlig frem til høydepunktet - ikke minst fordi det har vært en viktig milepæl i kampen for livet. Et av hennes store ønsker var å holde ut fram til nettopp denne dagen.

SLIK VI ER VANT TIL Å SE HENNE: Christine Koht i kjent stil, her på scenen sammen med Lothepus, under Gullruten-utdelingen for to år siden. Foto: Marit Hommedal / NTB Scanpix
SLIK VI ER VANT TIL Å SE HENNE: Christine Koht i kjent stil, her på scenen sammen med Lothepus, under Gullruten-utdelingen for to år siden. Foto: Marit Hommedal / NTB Scanpix Vis mer

Bursdagsfeiringen blir imidlertid avlyst når Koht plutselig får en kraftig lungebetennelse, og må sendes raskt tilbake til Radiumhospitalet.

Joachim Førsund har Kohts mor på tråden like etterpå. Hun har akkurat snakket med datteren, og forteller om Kohts hjerteskjærende og tunge tanker:

- Nå sa Christine: «Jeg har det like vondt som jeg hadde i Tønsberg (der Koht først var innlagt, journ.anm). Nå vil jeg dø mamma, jeg orker ikke mer, mamma», forteller moren i podkasten.

Tegn til bedring

- Det er en setning Christine sier hele tiden, og det er: «Tar det aldri slutt, mamma?» Og det synes jeg er så vondt, for hva kommer neste gang? Jeg klarer nesten ikke si det, men hva skjer dersom Christine dør? Hvordan skal jeg bygge meg opp til å kunne tåle det, spør en brutalt ærlig og skjelvende Kirsten Koht.

I april ble det kjent at komikeren hadde stoppet kreftbehandlingen på grunn av livstruende bivirkninger. Så kom lungebetennelsen i slutten av mai.

Stadig nye infeksjoner og komplikasjoner til tross; Koht viser også tegn til bedring. I podkasten forteller 52-åringens lege optimistisk at kreftsvulsten er «slått skikkelig ned».

KREFTSYK: Her med kona Pernille Rygg i 2013. Foto: NTB Scanpix
KREFTSYK: Her med kona Pernille Rygg i 2013. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Jeg hadde nesten ikke turt å håpe at det skulle se så bra ut. Nå skal vi først fokusere på å operere bort det som sitter igjen, så blir det å følge med på kontroller, sier legen.

- Heldigvis har vi fått så mange gode medisiner at du kan klare å leve med dette i flere år. Men det kan bli kortere også, sier hun.

- Redd og lei meg

Selv innrømmer Christine Koht at hun ved tre anledninger på sitt dårligste, har hatt lyst til å dø. Men hun understreker at det aldri er en vedvarende tanke.

- Jeg har så lyst til å leve, og derfor er jeg også så redd for døden. Jeg har hatt immari mye angst i livet mitt (Koht har bipolar lidelse, journ.anm.), og jeg tenker at det faktisk er en fordel å være bipolar i denne prosessen. Når man tåler så kraftig angst, vil man også kjempe og stå på, medgir Koht.

- Slutten av denne podkasten er så åpen. Jeg er veldig redd og lei meg, men også veldig optimistisk. Slutten er litt bipolar, hvis du skjønner hva jeg mener. Det er ingen slutt, sier Christine Koht.

Planen er at hun i løpet av den nærmeste tiden skal operere bort det som er igjen av kreftsvulsten, som sitter i svelget hennes. Deretter skal hun opp på beina, bli i bedre form og til jevnlige kontroller.

Vis mer

- Mer givende enn slitsomt

«Koht vil leve» begynte som et prosjekt bare noen dager etter at Koht fikk kreftdiagnosen. Til Se og Hør forteller Joachim Førsund at det var komikeren selv som ringte til ham og sa at hun ville lage podkast.

- Hun har nok et litt sterkere formidlingsbehov enn de fleste, og dessuten visste hun at hun skulle ut på en vanskelig ferd. Jeg tror podkasten har gjort at hun har følt seg mindre alenne i mørket, sier han.

JOURNALIST: Joachim Førsund har fulgt Christine Koht gjennom kreftbehandlingen. Foto: Agnete Brun
JOURNALIST: Joachim Førsund har fulgt Christine Koht gjennom kreftbehandlingen. Foto: Agnete Brun Vis mer

Han hadde såvidt jobbet med den folkekjære komikeren for noen år tilbake, og de har også mange felles venner. Gjennom podkasten har de blitt svært nære, og Førsund beskriver arbeidet som givende. Det at Koht er alvorlig syk, har imidlertid ført til en frykt hos journalisten.

- Det har være mye mer givende enn slitsomt. Men samtidig som jeg har blitt kjent med henne, har frykten for å miste henne vokst.

Han forteller også at podkasten har vært viktig for Koht.

- Jeg tror det har vært litt som en jobb for henne. Noe som minner henne bittelitt om det livet hun har mistet. Og så har det hjulpet at mange mennesker der ute bryr seg om henne. Men hun har ikke hørt podkasten selv. Hun har hatt andre ting å konsentrere seg om.

LES OGSÅ: - Det vi ser nå er ekte

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer