BITTER ERFARING: Slankepress ødela sportsgleden for Hilde Gjermundshaug Pedersen da hun var i 20-årene. Nå er hun bekymret for jentene sine. Foto: Hege Bakken Riise/NRK
BITTER ERFARING: Slankepress ødela sportsgleden for Hilde Gjermundshaug Pedersen da hun var i 20-årene. Nå er hun bekymret for jentene sine. Foto: Hege Bakken Riise/NRKVis mer

- Jeg er redd for jentene mine

Hilde GP har bitre erfaringer med slankepress i langrennsmiljøet.

SEHER.NO: - Det var et helvete å bli utsatt for et slikt slankepress. Det fratok meg gleden ved idretten, sier Hilde Gjermundshaug Pedersen (44) til Seher.no.

Langrennsløperen som senest vinteren 2008 tok NM-gull på tikilometer i en alder av 43 år har
ikke alltid opplevd glede ved sporten sin.

Tjue år tidligere var hun klar for å legge opp. Hun hadde ikke hatt den framgangen hun ønsket etter at hun kom opp på seniornivå. I 1985 forlot hun landslaget på grunn av slankepress.

Feil fokus
- Jeg veide 66-67 kilo den gangen og følte ikke at jeg trengte å slanke meg. Men jeg var i tjuårene og var ung og usikker. Presset førte til feil fokus - og resultatene uteble. Det er mange i min aldersgruppe som har slitt med dette, sier Hilde.

Hun håper og tror at slankepresset i miljøet på 80-tallet bunnet i uvitenhet, men hun tør ikke helt å stole på det er borte og er bekymret for sine egne jenter - tvillingene Eli og Ida på 20 år. De trener aktivt langrenn og håper en dag å bli like gode som sin mor.

- Vi har nok problemer i langrennssporten i dag også. Jeg håper bare trenerne er våkne på det området og følger med. Jeg er redd for at jentene mine skal bli påvirket, og jeg prøver å gi av mine erfaringer.

Ingen snarveier
I dag er hun trener for døtrene og to andre søskenpar. Den erfarne langrennsløperen prøver å innprente dem med at det er viktig med et godt kosthold når man trener 1-2 ganger om dagen.

- Det finnes ingen snarvei til toppen. De som prøver det får seg en trøkk. Det er år med trening som gir resultater, og det er bare noen få som blir best.

Da Hilde trakk seg fra langrennslandslaget, begynte hun med skiorientering. Her fikk hun lov til å være seg selv, og fant igjen treningsgleden. Da hun gikk tilbake til langrennssporet i 1998 var det langt mer lystbetont.

Ute av Mesternes mester
- Ting hadde endret seg, og det var moro å gå på ski igjen. Dessuten var jeg eldre og hadde en helt annen ballast.

Forrige fredag måtte Hilde GP forlate NRK-konkurransen "Mesternes mester" som siste kvinne. I finalen står de tre tidligere idrettsheltene Gøran Sørloth, Dag Otto Lauritzen og Stian Grimseth.

Hvem som vinner ser du på NRK fredag 19.55.

Har du et kjendistips? Tips oss på seher@seher.no eller ring vår tipstelefon 93076767!

LES OGSÅ: - Det var bittert