- Jeg er nok en bedre far for de yngste enn jeg var for de eldste

Einar Lunde (73) har pensjonert seg fra NRK, men med en 16-åring i hus har NRK-veteranen nok å gjøre.

PAPPA OG PENSJONIST: Tidligere «Dagsrevyen»-anker Einar Lunde stortrives med en travel, men friere tilværelse etter at han pensjonerte seg. Mer tid til barna har han også fått.  Foto: Oddvar Walle Jensen/ Se og Hør
PAPPA OG PENSJONIST: Tidligere «Dagsrevyen»-anker Einar Lunde stortrives med en travel, men friere tilværelse etter at han pensjonerte seg. Mer tid til barna har han også fått. Foto: Oddvar Walle Jensen/ Se og Hør Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

SEOGHØR.NO: I 2010 ledet Einar Lunde sin siste «Dagsrevyen»-sending på NRK, etter en konflikt med statskanalen om hans rolle som reiseleder i Sør-Afrika.

Dermed gikk 73-åringens plan om å jobbe i NRK til han fylte 70 år i vasken. De siste årene har Lunde likevel hatt mer enn nok å gjøre, selv om hanformelt sett er pensjonist.

Han er reiseleder i Sør-Afrika og Tanzania-Zanzibar, og driver som foredragsholder og debattleder. I tillegg har han en tenåring i hus, sønnen Samuel (16), sammen med kona Ellen Westberg Andersen.

- Må få tøye grensene litt

Parets datter Emilie, som er noen år eldre enn Samuel, har allerede flyttet ut. Det skorter likevel ikke på pappaoppdrag for Einar Lunde, som nylig var i Kongsberg og hentet en lettmotorsykkel sammen med sønnen.

I et intervju med Dagbladet forteller den spreke NRK-veteranen at han er «normalt bekymret» for å sende yngstesønnen ut i trafikken.

- Men han kjører rasende godt, så nå håper jeg alle himmelens engler passer på slik at dette går bra. Jeg synes det er viktig at ungene får lov til å tøye grensene litt, det lærer de en hel masse av, sier Einar Lunde til Dagbladet Pluss.

Saken fortsetter under bildet.

GODT GIFT: Einar Lunde og operasangerinnen Ellen Westberg Andersen har to barn sammen. Her ankommer de en gallamiddag på Slottet i anledning statsbesøk fra Sør-Afrika i 2011.  Foto: NTB scanpix
GODT GIFT: Einar Lunde og operasangerinnen Ellen Westberg Andersen har to barn sammen. Her ankommer de en gallamiddag på Slottet i anledning statsbesøk fra Sør-Afrika i 2011. Foto: NTB scanpix Vis mer

Kom hjem ved midnatt

I tillegg til Samuel og Emilie har den folkekjære NRK-profilen tre voksne barn fra et tidligere ekteskap, og tre barnebarn.

Som både Afrikakorrespondent for NRK og fast nyhetsanker, ble det mange sene kvelder på den tiden Lundes eldste barn var små.

- Jeg er nok en bedre far for de yngste enn det jeg var for de eldste, ofte så jeg dem bare til frokost, jeg var sjelden hjemme før midnatt. Nå har jeg mange flere kvelder og helger hjemme, innrømmer Lunde i avisintervjuet.

I løpet av årene som korrespondent i Afrika, var Einar Lunde involvert i flere dramatiske hendelser. Han er blitt kastet i fengsel, og truet på livet.

- Man aner ikke hvor farlig en situasjon er før etterpå. Da kommer den store skjelven, marerittene og de vonde drømmene, har han tidligere fortalt til Se og Hør.

Saken fortsetter under bildet.

RUTINERT ANKER: Einar Lunde var nyhetsanker i «Dagsrevyen» i 40 år. Her er han avbildet med kollega Gry Blekastad Almås i 2007, tre år før han sluttet i NRK. Foto: NTB scanpix
RUTINERT ANKER: Einar Lunde var nyhetsanker i «Dagsrevyen» i 40 år. Her er han avbildet med kollega Gry Blekastad Almås i 2007, tre år før han sluttet i NRK. Foto: NTB scanpix Vis mer

- Blodet sprutet

En ulykke som kunne kostet ham livet inntraff i en landby på grensen til Uganda i 1982. I NRK-programmet «En sterk historie» fra 2012, reiste Einar Lunde tilbake til landsbyen i Sør-Sudan der ulykken inntraff.

Da bilen han og NRK-teamet satt i traff to små jenter ved passering av en buss, ble reisefølget angrepet av en rasende mobb. 

- De var åpenbart ute etter hevn. Jeg ropte til sjåføren at vi måtte ut og hjelpe barna. Han skrek tilbake at vi kom til å dø hvis vi ikke kjørte.

- I løpet av sekunder angrep de bilen med hakker. Den ene slo gjennom frontruten og traff meg i overarmen så blodet sprutet, sa Einar Lunde til Se og Hør i 2012.

Saken fortsetter under bildet.

DRAMATIKK: I NRK-programmet «En sterk historie» dro Einar Lunde tilbake til landsbyen Panyukwara der ulykken skjedde. Gabriel Wajaras (t.h) var sjåfør for NRK-teamet i 1982.  Foto: Solveig Helvik, NRK
DRAMATIKK: I NRK-programmet «En sterk historie» dro Einar Lunde tilbake til landsbyen Panyukwara der ulykken skjedde. Gabriel Wajaras (t.h) var sjåfør for NRK-teamet i 1982. Foto: Solveig Helvik, NRK Vis mer

Bilen fikk kjørt av gårde, men følget ble nesten innhentet av mobben da bilen plutselig punkterte og sjåføren stakk av. Til slutt kom Lunde og reisefølget hans i sikkerhet, og det gikk heldigvis bra med de to jentene.

- Som utenrikskorrespondent har jeg vært nær døden flere ganger, men dette er det mest dramatiske jeg har opplevd. Jeg tenkte at min siste time var kommet. Hvis vi hadde blitt tatt av mobben ville vi fått en absolutt grusom død, fortalte han i intervjuet med Se og Hør.

Dokumentarserien «En sterk historie» er fortsatt tilgjengelig på NRKs nettsider.

LES OGSÅ: - Michael Jackson fikk sprøyter for å bevare sin lyse stemme

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer