Aldersforskjeller i Hollywood:

- Jeg er lei av de gamle mennene

Stor aldersforskjell mellom partnere har vært et fenomen blant Hollywood-menn i flere tiår. Nå følger kvinnene etter.

BARE ET TALL: Alder er ingen hindring for mange par i Hollywood. Foto: NTB Scanpix
BARE ET TALL: Alder er ingen hindring for mange par i Hollywood. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Aldersforskjellen mellom kvinner og menn som gifter seg i Norge, har holdt seg ganske stabil gjennom årenes løp.

Fra 1974 til i dag har aldersforskjellen mellom kjønnene nemlig bare endret seg fra 2,5 år til 2,7 år. Det viser tall fra Statistisk Sentralbyrå.

Derfor er det kanskje ikke så rart at mange rynker på nesa når det til stadighet kommer nyheter om nye par i kjendisverdenen med en ganske så mye større aldersforskjell enn det som har vært - og fortsatt er vanlig her til lands.

- Lei

Mens profilerte Hollywood-menn i flere år har vært kjent for å utforske om alder bare er et tall, har kjendiskvinnene de siste årene kastet seg om bord i samme båt som sine mannlige kolleger.

Seinest i mai snakket Anna Anka (47) ut om forholdet til sin 19 år yngre kjæreste, David. Hun har tidligere vært på andre siden av skalaen, da hun fra 2008 til 2010 var gift med sangeren Paul Anka (76), som var hele 29 år eldre enn henne.

NYFORELSKET: Anna Anka var tidligere gift med Paul Anka, som var 29 år eldre enn henne. Nå har hun funnet lykken med en 19 år yngre mann. Foto: NTB Scanpix, Privat
NYFORELSKET: Anna Anka var tidligere gift med Paul Anka, som var 29 år eldre enn henne. Nå har hun funnet lykken med en 19 år yngre mann. Foto: NTB Scanpix, Privat Vis mer

Da det ble kjent at «Svenske Hollywoodfruer»-profilen hadde funnet kjærligheten igjen, var hun tydelig på at hun ikke ville gå tilbake til menn av den mer voksne sorten.

- Jeg er lei av de gamle mennene, så jeg får gå etter de unge karene. Jeg kjenner at jeg har fått livet mitt tilbake, sa hun til svenske Expressen.

Historisk bakgrunn

Tradisjonelt sett er det menn som har vært eldst i parforhold, noe som kanskje kan være med på å forklare hvorfor det blir mer oppstyr rundt en kjendiskvinne med en ung partner enn en mann.

Samlivsterapeut ved Sundvolden Hotel, Trine Huseby, kan fortelle at kvinner og menn siden opprinnelsen har søkt ulike ting i et forhold, og at dette kan forklare hvorfor mannen ofte er eldst.

- Kvinnen har søkt trygghet, og mannen har søkt fruktbarhet. Dermed har kvinner funnet mer trygghet hos en mann som var eldre, og menn har funnet mer fruktbarhet hos yngre kvinner, forteller samlivsterapeuten.

Skuespiller Alec Baldwin (60) og yogainstruktør Hilaria Thomas (34), møttes i 2011, da han var 53 år gammel og hun var 27.

FEMBARNSFAR: Alec Baldwin har en datter fra et tidligere forhold, og har de siste årene fått fire barn med sin vakre kjæreste, Hilaria. Foto: NTB Scanpix
FEMBARNSFAR: Alec Baldwin har en datter fra et tidligere forhold, og har de siste årene fått fire barn med sin vakre kjæreste, Hilaria. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Mange tilfeller

Baldwin har datteren Ireland (22) med ekskona Kim Basinger (64), og etter at han i 2012 giftet seg med sin 26 år yngre kjæreste, har han fått ytterligere fire barn.

Baldwins skuespillerkollega, Steve Martin (72) giftet seg i 2007 med Anne Stringfield, som er 26 år yngre enn ham. I 2012 ble deres første barn født.

Også «Baywatch»-stjernen David Hasselhoff (66), har funnet seg en ung kone, nemlig Hayley Roberts (38). Duoen giftet seg i slutten av juli, etter å ha vært forlovet i to år og kjærester i sju.

Huseby påpeker at en kvinne som i vår kultur finner en yngre mann tiltrekkende, ofte kan preges av frykt for sosiale sanksjoner. Det å ha en partner som er mer ungdommelig, kan også føles truende for kvinnens selvfølelse.

I kjendisverdenen er man ikke i samme grad bundet av tradisjonelle normer Trine Huseby, samlivsterapeut

Det er heller ikke helt umulig at det er kulturforskjeller som er årsaken til de hyppige tilfellene av partnerskap med stor aldersforskjell i Hollywood.

Kjendiskultur

- I kjendisverdenen er man ikke i samme grad bundet av tradisjonelle normer, og man er ikke nødvendigvis ute etter en livsledsager - men kanskje heller en relasjon som man finner attraktiv her og nå, sier Huseby.

Saken fortsetter under.

Hun påpeker at tiltrekningen til en potensiell partner bunner i hva som først fanger interessen hos en potensiell partner, og at dette ofte er fysisk fremtoning og utstråling.

I kjendisverdenen finnes det flere eksempler på par som har virket usannsynlige, men som mot alle odds har holdt sammen.

Blant annet har forholdet mellom den Oscar-vinnende regissøren, forfatteren og skuespilleren Woody Allen (82) og kona Soon-Yi Previn (47) fått mye oppmerksomhet.

Paret giftet seg i 1997, da Allen var 62 år gammel, og Previn 27. På toppen av det hele er Previn adoptivdattera til Allens ekskjæreste, Mia Farrow (73). I dag har duoen adoptivdøtrene Bechet Dumaine (19) og Manzie Tio (18).

Den anerkjente og omdiskuterte regissøren snakket ut om det kontroversielle forholdet i et intervju med National Public Radio i 2015.

OPPSIKTSVEKKENDE: Woody Allen giftet seg med ekskjærestens adoptivdatter i 1997. De er fortsatt gift i dag, og har adoptert to døtre. Foto: NTB Scanpix
OPPSIKTSVEKKENDE: Woody Allen giftet seg med ekskjærestens adoptivdatter i 1997. De er fortsatt gift i dag, og har adoptert to døtre. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Jeg har vært heldig med mitt siste forhold. Jeg har vært gift nå i om lag 20 år, og det har vært bra, sa Allen - som har to havarerte ekteskap bak seg.

Kvinnene tar kontroll

Det er fremdeles mennene i Hollywood som er i flertall når det kommer til å finne seg yngre partnere. Likevel er det tydelig at Hollywood-kvinnene de siste årene har tatt kontroll over sitt eget kjærlighetsliv, og gått for de mennene de vil ha, ikke de mennene det er forventet at de skal gå for.

Sexologisk rådgiver Ulla Aasland fra Porsgrunn tror de ulike reaksjonene på menn og kvinner med yngre partnere har med det tradisjonelle synet på kjønnsroller å gjøre.

- Det handler om forventninger og normer knyttet til kjønn, og reaksjoner fra omverdenen om man trår utenfor samfunnet og kulturens «gitte regler», sier hun til Se og Hør.

Supermodell og programleder Heidi Klum (45) var i mange år gift med artisten Seal (55), som hun fikk tre barn med. I 2012 annonserte duoen at de skulle skilles.

Aldersforskjellen på hele ti år mellom Klum og eksmannen var sjelden et tema. Men da det tidligere i år ble kjent at den tidligere «Victoria's Secret»-modellen hadde funnet kjærligheten med 16 år yngre Tom Kaulitz (28), kom kommentarene på løpende bånd.

FORELSKET: Heidi Klum er tydelig forelsket i kjæresten Tom Kaulitz. Foto: NTB Scanpix
FORELSKET: Heidi Klum er tydelig forelsket i kjæresten Tom Kaulitz. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Flere setter spørsmålstegn

I et nylig intervju med InStyle kunne modellen fortelle at hun får mange spørsmål rundt forholdet til 28-åringen.

- Kjæresten min er mange år yngre enn meg, og flere setter spørsmålstegn ved det, sa hun.

Den tyske skjønnheten kunne videre fortelle at hun selv ikke tenker over hvor gammel hun er, men at hun stadig blir påminnet om alderen når «alle» skal snakke om hennes unge kjæreste.

Sexolog Bianca Schmidt er sikker på at det ikke vil være like oppsiktsvekkende å være en eldre kvinne med ung partner i årene fremover.

- At menn finner seg yngre kvinner er ikke så oppsiktsvekkende. Men det er det når kvinner finner en yngre mann. Jeg tror at i løpet av noen år, så er ikke det oppsiktsvekkende lenger det heller, forteller sexologen.

Skapte ståhei

Skuespillerne Demi Moore (55) og Ashton Kutcher (40) fikk mye oppmerksomhet for aldersforskjellen da de i 2005 giftet seg.

VAR GIFT: Demi Moore var 42 år gammel da hun giftet seg med Ashton Kutcher, som da var 27. Foto: NTB Scanpix
VAR GIFT: Demi Moore var 42 år gammel da hun giftet seg med Ashton Kutcher, som da var 27. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Fire år seinere uttalte Moore at hun ikke forsto ståheien som oppstod da forholdet deres ble kjent.

- Jeg er helt klart ikke den første kvinnen som går inn i et forhold med en mye yngre mann, men av en eller annen grunn sammenligner noen forholdet vårt som om Ashton giftet seg med utbrettspiken i favorittmagasinet sitt, sa hun.

Etter seks år som mann og kone tok forholdet imidlertid brått slutt i november 2011, og siden den gang har Kutcher funnet lykken med «That 70´s Show»-kollega Mila Kunis (34).

Ifølge Schmidt strekker forventingene til seg langt tilbake i tid, da ekteskapet var en slags økonomisk pakt, der kvinnen måtte finne seg en mann for økonomisk gevinst.

Saken fortsetter under.

Status og makt

- Slik er det ikke lenger. Men man kan se at status har mye å si. For en mann som som finner seg en eldre kvinne ser man stadig at kvinnen har en høy status, sier hun.

Schmidt mener nemlig at kvinner og menn tiltrekkes av ulike ting. For mens kvinner er mer utseendefikserte, er menn mer opptatt av status og makt.

Cheryl Ann Fernandez-Versini (35), bedre kjent som Cheryl Cole, og Liam Payne (25) møttes for første gang da sistnevnte som fjortenåring var deltaker i tv-programmet «X-Faktor» i 2008, der Cole var dommer.

Våren 2016 ble det kjent at duoen hadde forelsket seg i hverandre, og i mars 2017 kunne de ønske sønnen Bear Grey Payne (1) til verden.

I juni i år annonserte paret at de hadde gått hvert til sitt. Bare måneder tidligere hadde det blitt kjent at aldersforskjellen på ti år begynte å bli et problem.

10 ÅR: Cheryl Cole møtte Liam Payne for første gang da han var 14 år gammel. Åtte år senere forelsket de seg i hverandre. Foto: NTB Scanpix
10 ÅR: Cheryl Cole møtte Liam Payne for første gang da han var 14 år gammel. Åtte år senere forelsket de seg i hverandre. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Bare et tall

Allison Janney (58) overrasket mange da hun i september 2015 dukket opp på den røde løperen med sin 20 år yngre «plus one», Philip Joncas (38).

Janney kunne den gang fortelle at de hadde vært et par i litt over ett år, og at hun synes han er veldig kjekk, ifølge Bustle.

KJÆRESTER: Allison Janney viste frem kjæresten under Emmy-utdelingen i 2015. Foto: NTB Scanpix
KJÆRESTER: Allison Janney viste frem kjæresten under Emmy-utdelingen i 2015. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Det finnes i Hollywood både eksempler på forhold med høy alderforskjell som har vart lenge, og forhold som ikke har vart fullt så lenge.

Ifølge Schmidt skal det virkelig klaffe hvis et forhold med høy aldersforskjell skal fungere i det lange løp.

- I utgangspunktet så er jo alder bare et tall. Men i løpet av livet går man gjennom ulike livsfaser, og er man i ulike faser i livet kan det lett oppstå konflikt og bli vanskelig. Men hvis man lever utenfor de fasene, som kjendiser ofte gjør, trenger ikke det ha noe å si, forteller hun.

Ofte i samme miljø

Blant annet er det mange tilfeller blant kjendisparene der de har vært eller er i samme bransje, og dermed vanker i samme miljø. Når de blir et par gir det kjendisstatusen et løft, noe begge har en sammenfallende interesse for.

Skuespillerparet Catherine Zeta-Jones (48) og Michael Douglas (73) deler fødselsdag, men er født med 25 års mellomrom.

STOR ALDERSFORSKJELL: Hele 25 år skiller Catherine Zeta-Jones og ektemannen Michael Douglas. Foto: NTB Scanpix
STOR ALDERSFORSKJELL: Hele 25 år skiller Catherine Zeta-Jones og ektemannen Michael Douglas. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Duoen ble i følge Insider først introdusert for hverandre under filmfestivalen i Deauville i 1998, og giftet seg i 2000. Sammen har de to barn.

Også Harrison Ford (76) og Calista Flockhart (53) har skuespillerinteressen til felles. De møttes under Golden Globes i 2002, og giftet seg åtte år senere.

MØTTES PÅ PRISUTDELING: Hadde det ikke vært for at både Harrison Ford og Calista Flockhart er skuespillere, er det ikke sikkert de hadde møttes. Foto: NTB Scanpix
MØTTES PÅ PRISUTDELING: Hadde det ikke vært for at både Harrison Ford og Calista Flockhart er skuespillere, er det ikke sikkert de hadde møttes. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Aaron Johnson (28) og Sam Taylor Wood (51) møttes da Johnson i en alder av 18 år fikk en rolle i filmen «Nowhere Boy», som sistnevnte regisserte.

I 2012 giftet de seg, og slo sammen etternavnene sine til Taylor-Johnson.

REGISSØR: Sam Taylor Wood var regissøren til Aaron Johnson da de falt for hverandre. Foto: NTB Scanpix
REGISSØR: Sam Taylor Wood var regissøren til Aaron Johnson da de falt for hverandre. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Ingen ideell forskjell

Ulla Aasland fastslår at tiltrekningen mellom to mennesker skjer uavhengig av alder og at følelsen av at behov blir dekket er en viktig faktor.

Hun påpeker også at man i et forhold med stor aldersforskjell kan merke diverse ulemper når man har vært sammen en stund.

- For eksempel har man ofte ulike aktivitetsbehov, pluss at helsemessige utfordringer kan påvirke samlivet og dermed føre til redusert seksuell lyst.

Om det finnes en ideell aldersforskjell er vanskelig å si. Noen av kjendisparene med stor aldersforskjell varer, mens andre gjør det slutt. Trine Huseby tror at det hele bunner i om hvordan man matcher, framfor hvor gamle man er.

- Jeg tror ikke det finnes en ideell aldersforskjell, men jeg tror det finnes en ideell balanse i forhold til funksjonsnivå. Med det tenker jeg på hvordan de to matcher hverandre med hensyn til modenhet, evne til refleksjon, relasjonskompetanse, ansvar og motivasjon for forpliktelse. Det vil ha stor betydning for hvor godt forholdet blir, forteller samlivsterapeuten.

LES OGSÅ: Dro på byen med 19 år eldre mann

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer