PENSJONERER SEG ALDRI: Den bestselgende forfatteren Margit Sandemo hadde planer om å trappe ned arbeidet, men forteller at ideene fortsatt står i kø.  Foto: DN
PENSJONERER SEG ALDRI: Den bestselgende forfatteren Margit Sandemo hadde planer om å trappe ned arbeidet, men forteller at ideene fortsatt står i kø. Foto: DNVis mer

- Jeg er ikke redd for døden

Margit Sandemo er overbevist om at hun har levd mange ganger tidligere.

SEOGHØR.NO: Margit Sandemo (92) har oppnådd en eventyrlig suksess med sine romanserier som har solgt i millioner. Den ekstremt produktive forfatteren har gitt ut imponerende 183 bøker, og ser fortsatt ikke slutten på forfatterskapet. Hver dag skriver Margit fortsatt på sin gammeldagse skrivemaskin.

92-åringen nyter livet og er ikke det spor redd for døden.

- Jeg vil ikke bli dement. Ellers synes jeg livet er herlig. Om jeg dør i morgen, så vet jeg at jeg har hatt et godt liv. Jeg er ikke redd for døden. Jeg har vært der, og har sett hvordan det er. Så om jeg dør i morgen, så før jeg fornøyd, sier hun til VG.

I dag bor Margit i Skillinge i Sverige der hun forteller at hun tar livet med ro; leser, skriver og løser kryssord.

Tidligere har hun fortalt til Se og Hør at hun har levd flere ganger tidligere.

– Mange ganger. Men det er bare 14 jeg har gjenopplevd, har Margit tidligere fortalt Se og Hør.

Saken fortsetter under bildet.

SELGER MILLIONER: Sandemo er spesielt kjent for romanserien «Sagaen om isfolket». Bøkene hennes har solgt over 35 millioner eksemplarer og 92-åringen skriver fortsatt på en gammel skrivemaskin.  Foto: Espen Solli
SELGER MILLIONER: Sandemo er spesielt kjent for romanserien «Sagaen om isfolket». Bøkene hennes har solgt over 35 millioner eksemplarer og 92-åringen skriver fortsatt på en gammel skrivemaskin. Foto: Espen Solli Vis mer

Slo i hjelp overgriper

Allerede som syvåring begynte hun å se syner, og dette utviklet seg mer og mer utover i oppveksten.  

– Jeg hadde stort sett en morsom barndom. Men det var tre krasjer, sier forfatteren, og sikter til de tre voldtektene hun var utsatt for i barne- og ungdomstiden.

Den tredje overgriperen slo hun i hjel med en stein. Da var hun 11–12 år gammel. Etter disse dramatiske episodene fikk hun naturlig nok problemer, og ble lagt inn på psykiatrisk institusjon.

Spylte ned de vonde minnene

Da hun ble utskrevet for siste gang fikk hun beskjed om at hun var frisk, men at hun måtte lære seg å leve med å kunne se og fornemme ting som var ukjent for andre.

– Da jeg ble 20 år kuttet jeg snoren som knyttet meg til oppveksten. Jeg valgte å spyle minnene om de vonde opplevelsene ned i toalettet og heller se fremover. Først som godt voksen kom minnene om det forferdelige som skjedde i barndommen og oppveksten tilbake til meg. Da kunne jeg håndtere det, sa hun til Se og Hør i 2014.

LES OGSÅ: - Pappa låste oss inn i et garderobeskap