- Jeg er her på «de hvite menneskenes valg»-utdelingen

Oscar-vert Chris Rock fyrte løs mot diskrimineringen i Hollywood under åpningstalen sin.

SKARP SATIRE: Oscar-vert Chris Rock brukte humor og ironi for å få frem et alvorlig og viktig poeng da han åpnet årets prisutdeling på Dolby Theater i Hollywood natt til mandag. Foto: SipaUSA
SKARP SATIRE: Oscar-vert Chris Rock brukte humor og ironi for å få frem et alvorlig og viktig poeng da han åpnet årets prisutdeling på Dolby Theater i Hollywood natt til mandag. Foto: SipaUSA Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

SEOGHØR.NO: Den 88. Oscar-utdelingen er i full gang i Dolby Theater i Hollywood, etter at filmstjernene har kastet glans over den røde løperen ved ankomst.

Men det er ikke bare glitter og glamour som preger den gjeve filmprisutdelingen, også sylskarp humor og satire har satt sitt preg på festkvelden.

Ifølge People brukte nemlig årets Oscar-vert, komiker og skuespiller Chris Rock (51), mye av åpningstalen sin på å fyre løs mot mangelen på fargede og andre minoriteter blant årets nominerte.

- Jeg er her på Oscar-utdelingen. Også kjent som «de hvite menneskenes valg»-utdelingen.

- Man innser at hvis de skulle nominert vertene også, så hadde jeg ikke fått denne jobben engang. Da hadde dere alle sett på Neil Patrick Harris (fjorårets Oscar-vert, journ.anm.) akkurat nå, sa Rock ironisk i talen.

Komikeren spurte seg også om hvorfor det er akkurat i år at Oscar-akademiet (Academy of Motion Picture Arts and Sciences, journ.anm.) er blitt satt under den kritiske lupen:

- Dette er den 88. Oscar-utdelingen, noe som betyr at hele denne «ingen svarte nominerte»-greia har funnet sted minst 71 ganger tidligere, påpekte Rock videre.

Saken fortsetter under bildene.

FYRTE LØS: Chris Rock trakk også frem fjorårets Oscar-vert, «How I Met Your Mother»-stjernen Neil Patrick Harris, i åpningsmonologen sin.  Foto: NTB Scanpix
FYRTE LØS: Chris Rock trakk også frem fjorårets Oscar-vert, «How I Met Your Mother»-stjernen Neil Patrick Harris, i åpningsmonologen sin. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Spøkte med Jada og Will

Chris Rock rettet også skyts mot #OscarsSoWhite-protesten på sosiale medier, og spøkte med fargede stjerners boikott av årets Oscar-utdeling. Han trakk spesielt frem Jada Pinkett Smith (44), kona til skuespiller Will Smith (47).

- At Jada boikotter Oscar er som at jeg boikotter Rihannas truser. Jeg var ikke invitert, uttalte han spøkefullt ifølge People, med henvisning til den flotte, 28-årige popstjernen fra Barbados.

Saken fortsetter under bildet.

BOIKOTTER: Will Smith og Jada Pinkett Smith dukket ikke opp på den røde løperen i forkant av den 88. Oscar-utdelingen. Her er paret på NAACP Image Awards i starten av februar. Foto: Pa Photos
BOIKOTTER: Will Smith og Jada Pinkett Smith dukket ikke opp på den røde løperen i forkant av den 88. Oscar-utdelingen. Her er paret på NAACP Image Awards i starten av februar. Foto: Pa Photos Vis mer

Mens han påpekte at det var urettferdig at Will Smith ikke ble Oscar-nominert for hovedrollen sin i det biografiske dramaet «Concussion», gjorde han narr av en av Smiths tidligere roller:

- Det er heller ikke rettferdig at Will ble betalt 172 millioner kroner for «Wild Wild West» (western-flopp fra 1999, journ.anm), spøkte Chris Rock videre.

Saken fortsetter under bildene.

LIKTE VITSENE: Filmstjerner som (f.v) Mark Ruffalo, Priyanka Chopra (bak), Jennifer Lawrence og Matt Damon satte åpenbart stor pris på Chris Rocks harselering med Hollywood og Oscar-akademiet.  Foto: NTB Scanpix
LIKTE VITSENE: Filmstjerner som (f.v) Mark Ruffalo, Priyanka Chopra (bak), Jennifer Lawrence og Matt Damon satte åpenbart stor pris på Chris Rocks harselering med Hollywood og Oscar-akademiet. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Fremhevet DiCaprio

51-åringen, som også var Oscar-vert i 2005, uttalte at Hollywoods rasisme minner om diskrimineringen i kvinnelige studentforeninger på amerikanske universiteter.

- Det er en sånn «vi liker deg Rhonda, men du er ikke et Kappa-medlem»-type rasisme, uttalte Rock, før han slo over til en mer seriøs tone.

- Vi vil at svarte skuespillere skal ha de samme mulighetene. Det er det eneste. Og ikke bare én gang. Leo får en fantastisk rolle hvert år, påpekte Rock med henvisning til Leonardo DiCaprio (41), som i år er Oscar-nominert for femte gang.

- Hva med de svarte skuespillerne? Hva med Jamie Foxx? Jamie Foxx var så god i «Ray» at de tro til sykehuset og plugget den ekte Ray Charles fra maskinene sine: «Vi trenger ikke to av disse».

Den anerkjente artisten og blinde pianisten Ray Charles døde den 10. juni 2004, få måneder etter at Foxx portretterte ham i spillefilmen «Ray».

VANT OSCAR: Jamie Foxx (t.v) gjorde en solid og Oscar-belønnet innsats i det biografiske dramaet «Ray» (2004), der han spilte den nå avdøde artisten Ray Charles. Chris Rock etterlyste flere slike roller for fargede skuespillere i Oscar-talen sin natt til mandag.  Foto: United International Pictures/ Filmweb.no/ NTB Scanpix
VANT OSCAR: Jamie Foxx (t.v) gjorde en solid og Oscar-belønnet innsats i det biografiske dramaet «Ray» (2004), der han spilte den nå avdøde artisten Ray Charles. Chris Rock etterlyste flere slike roller for fargede skuespillere i Oscar-talen sin natt til mandag. Foto: United International Pictures/ Filmweb.no/ NTB Scanpix Vis mer

LES OGSÅ: Brudd etter to år sammen

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer