- Jeg er heldig som lever

Den folkekjære artisten Mia Gundersen håper at barn skal slippe det marerittet hun selv gikk gjennom.

TØFF UNGDOMSTID: Mia Gundersen kom seg gjennom mobbingen, men forteller at de vonde opplevelsene har preget henne hele livet. Her som ung og håpefull artist. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør
TØFF UNGDOMSTID: Mia Gundersen kom seg gjennom mobbingen, men forteller at de vonde opplevelsene har preget henne hele livet. Her som ung og håpefull artist. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør Vis mer

SEOGHØR.NO: «Mobbing tar liv. Jeg er heldig som lever». Disse sterke ordene skriver Mia Gundersen (54) på bloggen sin. Les hele innlegget her.

Mias historie har gitt enorm respons blant leserne. Innlegget hennes har blitt delt over 400 ganger og har nådd ut til svært mange. 

– Det er utrolig hvilket engasjement blogginnlegget mitt har skapt. Blant de utallige svarene er det mange voksne som skriver om sin alvorlige mobbehistorie – eller deler historier om at det er deres egne barn som plages, sier Mia. 

Artisten og skuespilleren har vært åpen om hvordan hun selv ble mobbet – nå er hun stolt av å ha blitt en stemme utad for barn som blir plaget. 

– Vi må lære våre barn å snakke hverandre gode. Barn skal ikke ha rom til å utvikle seg til å bli plagere, skriver hun på bloggen sin. 

ENGASJERT: Mia Gundersen har alltid vært engasjert for barns ve og vel. Her er hun fotografert med den unge artisten Angelina Jordan Astar (10) under «Norske talenter»-finalen i 2014. 10-åringen vant finalen, og Mia Gundersen var én av dommerne. Foto: Tor Lindseth / Se og Hør
ENGASJERT: Mia Gundersen har alltid vært engasjert for barns ve og vel. Her er hun fotografert med den unge artisten Angelina Jordan Astar (10) under «Norske talenter»-finalen i 2014. 10-åringen vant finalen, og Mia Gundersen var én av dommerne. Foto: Tor Lindseth / Se og Hør Vis mer

Ble mobbet av læreren

– Som barn ble jeg alvorlig mobbet. Det begynte med at læreren ledet an psykisk plaging, som endte opp med at det ble godtatt at jeg fikk tyggegummi klint inn i håret, jeg fikk dekkene på min nye sykkel oppskåret, jeg ble forfulgt hjem av hele klassen som latterliggjorde meg. Jeg sprang gråtende hjem etter utallige ydmykelser ført an av en voksen som med vel viten så hvordan jeg krympet meg og gråt og ble bare mindre og mindre helt til jeg bare ville forsvinne, forteller Mia åpent. 

Hennes gripende og sterke historie er en brannfakkel også i dag. Ifølge elevundersøkelser er det hvert år tusenvis av norske barn som blir mobbet. 

– Jeg husker ennå den første skoledagen, tankene om at jeg skulle få meg nye venner, spenningen. Jeg var kreativ, jeg var åpen og jeg gledet meg, forteller hun til Se og Hør. 

Virkeligheten som møtte Mia på skolen forandret hele livet hennes. 

Mareritt

– Opplevelsene fratok meg mitt selvbilde og har formet meg til den jeg ble. Selv om det kanskje ser meget bra ut nå, så har jeg i mine ungdomsår og inn i mitt voksenliv brukt umåtelig mye energi på å holde selvdriften oppe. I tre år gikk mobbingen ut på forfølgelse, latterliggjørelse, utestengelse, hersketeknikker og ikke minst at hele klassen ble gjort til mobbere med full tillatelse av læreren. Jeg var definert som en alle kunne plage. Slik hadde jeg det i tre år, fra jeg var 10 til 13 år, forteller Mia til Se og Hør. 

Likevel regner hun seg som en av de heldige. 

– Jeg har klart å få sortert ut dette på en måte som ikke har ødelagt meg helt. Jeg vet hvor dype spor psykiske og fysiske overgrep setter, og hva det gjør med selvbildet, har Mia sagt i et intervju med Plan. 

VÆR DER FOR BARNA!: Mia Gundersen oppfordrer alle voksne til å lære barn å snakke hverandre gode. Her fra da Mia leste eventyr for 70 prinsessekledde små tilhørere i anledning utgivelsen av en ny bok i klassiker-serien «De store hvite: Den store prinsesseboka»​ i Oslo i 2009. Foto: NTB scanpix
VÆR DER FOR BARNA!: Mia Gundersen oppfordrer alle voksne til å lære barn å snakke hverandre gode. Her fra da Mia leste eventyr for 70 prinsessekledde små tilhørere i anledning utgivelsen av en ny bok i klassiker-serien «De store hvite: Den store prinsesseboka»​ i Oslo i 2009. Foto: NTB scanpix Vis mer

Stemplet som dum

Foreldrene til Mia tok affære og snakket med læreren. Det hjalp ikke stort, ifølge Mia endret han bare mobbemønster. 

– Hans plaging gikk over til hersketeknikker og da han forsto at jeg hadde foreldre som tok affære gikk han over i stille og ensomme ydmykelser. Uansett hvor god jeg var så fant han alltid noe som han kunne ydmyke meg med, forklarer Mia. 

Som voksen har hun alltid tatt de svakes parti, og hun har stilt opp i utallige veldedige sammenhenger. Samtidig har hun alltid gitt stemme til de uten stemme. 

– Dette har preget meg hele mitt liv. Mobbing må slås ned på. Jeg klarte meg, sier Mia i det sterke blogginnlegget.

LES OGSÅ: Mia Gundersen ble angrepet av gepard