Sandra Lyng:

- Jeg er ganske lei

- Hvorfor er det viktig å ha fokus på hvor «farlig» julemat er i en tid der vi bare skal kose oss?

LEI: Sandra Lyng er lei av slankeoverskrifter i avisene. 34-åringen mener det har alvorlige konsekvenser. Foto: Tor Lindseth
LEI: Sandra Lyng er lei av slankeoverskrifter i avisene. 34-åringen mener det har alvorlige konsekvenser. Foto: Tor Lindseth Vis mer
Publisert

Helt siden Sandra Lyng (34) slo gjennom som en ung og håpefull 16-åring i «Idol» i 2004, har den blide nordlandsjenta vært et forbilde for mange.

Sangeren har tidligere snakket åpent om at hun led av spiseforstyrrelser allerede som 13-åring, og at hun har vært innlagt i opptil fire måneder for psykiatrisk behandling.

Nylig delte Lyng at hun er lei overskrifter om slanking og dietter i avisene med sine 141 000 følgere på Instagram.

«Da jeg var ung spiste mamma sånne sjokoladegreier som ikke jeg fikk smake på. Og av og til en annen type mat enn meg. Jeg skjønte heldigvis ikke hvorfor, men slanking har vært en del av livet mitt siden jeg var barn», skrev Lyng innledningsvis.

VINTAGE: Sandra Lyng fortalte hvorfor hun ikke skulle kjøpe julegaver. Reporter: Malini Bjørnstad. Video: Ingebjørg Iversen / KK Vis mer

Videre mente hun at man stadig blir bombardert med slanketips og dietter som aldri fungerer.

«Nå som julen kommer, så skal vi liksom slanke oss - sånn at vi kan kose oss med mer julemat?» fortsatte hun og understreket hvor lei hun er dette.

Vokst opp med slanking

Overfor Se og Hør forteller Lyng at hennes generasjon er vokst opp med mye prat om slanking og vekt.

- Enten om det var voksne som pratet om det over middagsbordet, kjendiser som fortalte om det i intervjuer eller på forsiden av magasiner vi kjøpte, forteller Lyng.

Popartisten blir tappet for krefter under en svært krevende sykkeletappe i «71° nord - Norges tøffeste kjendis», og bryter sammen. Video: TVNorge Vis mer

Da artisten fikk sønnen Sander i 2019 ble hun mer bevisst rundt egen oppførsel og verdier, også når det kommer til spising og mat.

Hun er opptatt av at familien skal spise det samme, og at fokuset skal være at mat er noe kroppen trenger og noe man skal kose seg med.

- Jeg tror ikke foreldrene våre var slemme eller at de ikke brydde seg, men at kunnskapen om spiseforstyrrelser, dårlig selvbilde og usunne kroppsidealer hadde lite fokus på den tiden, fortsetter Lyng til Se og Hør.

BARN: Sandra Lyng mener foreldre bør skjerme barna for prat om slanking og kropp. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør
BARN: Sandra Lyng mener foreldre bør skjerme barna for prat om slanking og kropp. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør Vis mer

Konsekvensene er alvorlige

34-åringen forstår at saker med slanketips får mye klikk i avisene, men hun håper likevel på et mer bevisst fokus, særlig når det gjelder timing.

- Det kan være at et lite barn leser det og får et usunt forhold til mat allerede fra ung alder, mener Lyng, og legger til at den mentale helsen til befolkningen er verre enn noen gang.

I TV3-programmet "Hjem til jul" fortalte forfatter og blogger Linnéa Myhre om sine erfaringer med spiseforstyrrelser. Janne Formoe, Abubakar Hussain, Geir Lippestad, Linnéa Myhre, Synnøve Skarbø og Lise Fjelstad var samlet rundt bordet. Vis mer

Ifølge Lyng, som henviser til psykolog Per Martin Løken, blir barn helt ned i niårsalderen innlagt for spiseforstyrrelser.

Lyng mener også at denne type slankesaker kan få en tenåring med dårlig selvtillit til å tro at hun eller han ikke er bra nok. Hun tror også at tilsynelatende trygge voksne kan blir påvirket negativt.

Skjerme barna

Selv om slanking ikke er en del av livet hennes lenger, husker hun fortsatt tiden hvor hun slet med spiseforstyrrelser.

- Hvis vi som foreldre ikke er fornøyd med hvordan vi ser ut, burde vi ikke si det rundt barna våre. De lærer av hva vi gjør, mer enn hva vi sier til dem, tror jeg, forteller Lyng, som er veldig glad for at moren var opptatt av det.

«LINDMO»: Da Stian «Staysman» Thorbjørnsen gjest Lindmo på NRK, fortalte han hvorfor han forandret livsstilen sin. Fra å veie 122 kilo og ha et kosthold i stor grad bestående av chips og øl, begynte han å gå lange turer. Video: NRK Vis mer

Nå spiser artisten mat som hun synes er bra for kroppen og psyken og 34-åringen trener av samme grunn.

For å hjelpe andre med å få et godt forhold til kropp og mat, slik hun selv har i dag, holder Lyng blant annet et nettkurs i mental trening kalt «Indre Styrketrening».

LES OGSÅ: Ørjan Burøe: Spøkte om bruddet på scenen

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer