Daniel Radcliffe:

- Jeg er dypt lei meg

«Harry Potter»-stjernen uttaler seg om J.K Rowlings kontroversielle Twitter-utspill om kjønnsidentitet.

LEI SEG: Skuespiller og «Harry Potter»-stjernen Daniel Radcliffe (til venstre) har nå skrevet et blogginnlegg om den britiske forfatteren J.K Rowlings (i blå kjole) utsagn om kjønnsidentitet. Her er Radcliffe og Rowling sammen «Harry Potter»-stjernene Rupert Grint og Emma Watson på rød løper i 2004. Foto: NTB Scanpix
LEI SEG: Skuespiller og «Harry Potter»-stjernen Daniel Radcliffe (til venstre) har nå skrevet et blogginnlegg om den britiske forfatteren J.K Rowlings (i blå kjole) utsagn om kjønnsidentitet. Her er Radcliffe og Rowling sammen «Harry Potter»-stjernene Rupert Grint og Emma Watson på rød løper i 2004. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I helgen havnet den britiske «Harry Potter»-forfatteren J.K Rowling (54) i hardt vær etter flere Twitter-utspill om kjønnsidentitet.

Lørdag ettermiddag delte nemlig 54-åringen en artikkel med tittelen «Skape en mer lik verden etter Covid-19 for menstruerende mennesker». Til artikkelen uttrykket Rowling sin forvirring rundt uttrykket «mennesker som menstruerer».

«Folk som menstruerer. Jeg er sikker på at det pleide å være et ord for dem», skrev hun og eksemplifiserte deretter med stavefeil av ordet «kvinner» på engelsk.

Det tok imidlertid ikke lang tid før flere tusenvis responderte på den britiske forfatterens innlegg, og flere beskyldte Rowling for å være både «transfobisk» og «respektløs».

HUDFLETTES: Reaksjonene på J.K Rowlings Twitter-innlegg lot ikke vente på seg. Foto: NTB Scanpix
HUDFLETTES: Reaksjonene på J.K Rowlings Twitter-innlegg lot ikke vente på seg. Foto: NTB Scanpix Vis mer

I enda et Twitter-innlegg fortsatte 54-åringen å uttrykke sitt synspunkt:

«Hvis kjønn ikke er ekte, er det ingen tiltrekning av samme kjønn. Hvis kjønn ikke er ekte, blir den levde virkeligheten til kvinner globalt slettet. Jeg kjenner og elsker transpersoner, men å slette begrepet kjønn fjerner mange menneskers evne til å diskutere livene sine på en meningsfull måte. Det er ikke hat å fortelle sannheten».

KRITISERT: Reality-programmet fra 2004, «There's Something About Miriam», fikk mye kritikk etter å ha blitt vist på TV. Video: Sky1 / Rød Løper Vis mer

Uttaler seg

Skuespiller Daniel Radcliffe (30), som spilte hovedrollen i åtte filmer om den unge trollmannen Harry Potter mellom 2001 og 2011, har nå valgt å uttale seg om Rowlings utspill.

Det kommer fram i et blogginnlegg delt på The Trevor Projects nettsider.

Veldedighetsorganisasjonen fokuserer på å forhindre selvmord blant LHBT-mennesker og ungdom, ifølge CNN.

Innledningsvis henviser 30-åringen til The Trevor Project som har rapportert at 78 prosent av transkjønnede og ikke-binære ungdommer har vært utsatt for diskriminering på grunn av sin kjønnsidentitet.

2004: Her er Daniel Radcliffe avbildet sammen med Rupert Grint, J.K Rowling og Emma Watson under premieren av «Harry Potter and the Prisoner of Azkaban» i London. Foto: NTB Scanpix
2004: Her er Daniel Radcliffe avbildet sammen med Rupert Grint, J.K Rowling og Emma Watson under premieren av «Harry Potter and the Prisoner of Azkaban» i London. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Transkvinner er kvinner. Enhver uttalelse om det motsatte fjerner transkjønnedes identitet og verdighet, og er i strid med alle råd gitt av profesjonelle helsehjelpsforeninger som har langt mer kompetanse på dette emnet enn meg og Jo, skriver han.

- Det er klart at vi må gjøre mer for å støtte transpersoner og ikke-binære mennesker, ikke ugyldiggjøre identiteten deres og ikke forårsake ytterligere skade, fortsetter skuespilleren, og legger til at han selv fremdeles lærer seg hvordan han kan bli en bedre alliert.

MISFORSTÅELSE: Harry Potter-skuespiller Daniel Radcliffe forteller om en hendelse hvor en fremmed mann trodde at han var en uteligger. Vis mer

Henvender seg til fansen

Videre henvender «Harry Potter»-stjerna seg til folk som har uttrykket via sosiale medier at de ikke lenger ønsker å lese «Harry Potter»-bøkene på grunn av Rowlings kommentarer.

Radcliffe innrømmer at han er dypt lei seg over smertene Rowlings uttalelser har forårsaket fansen. Videre skriver 30-åringen at han håper at de ikke helt har mistet det som var verdifullt for dem i disse bøkene.

- Hvis disse bøkene lærte deg at kjærlighet er den sterkeste kraften i universet, og kan overvinne hva som helst; hvis de lærte deg at styrke finnes i mangfoldet, og at dogmatiske ideer om renhet fører til undertrykkelse av utsatte grupper; hvis du tror at en bestemt karakter er trans, ikke-binær eller kjønnsflytende, eller at de er homofile eller bifile; hvis du fant noe i disse historiene som resonerte med deg, og hjalp deg når som helst i livet ditt - da er det mellom deg og boka du leser, og den er hellig, fortsetter han.

VENTER I SPENNING: Emma Ellingsen fylte nylig 18 år, og er klar for operasjon. Video: TV 2 Sumo / Rød Løper Vis mer

Radcliffe er imidlertid ikke den eneste «Harry Potter»-profilen som har uttalt seg om Rowlings Twitter-utspill.

Skuespiller Katie Leung (32), som spilte rollen som Cho Chang, skrev følgende på Twitter:

«Så, dere vil ha mine tanker om Cho Chang? Ok, her er de», skrev hun og lenket til flere innsamlingsaksjoner for organisasjoner som jobber for å fremme sikkerheten til mørkhudede transpersoner.

Også frisør og tv-personlighet Jonathan Van Ness (33) fra Netflix-serien «Queer Eye», hadde sitt å si om den britiske forfatterens uttalelser.

«Transkvinner er kvinner. Trans svarte mennesker og trans ikke-svarte mennesker blir diskriminert hver eneste dag. De dør. Vi kjemper for svarte mennesker og transpersoner, og du gjør dette?», skriver han.

VILL REALITY: TV-programmet «The Swan» fra 2004 fikk mye kritikk. Se hvorfor! Video: Rød Løper Vis mer

- Synes ikke det er hatefullt

Etter den haglende kritikken uttalte J.K Rowling seg i nok et Twitter-innlegg, hvor hun påpekte at hun synes det var tull at folk beskyldte henne for hat.

I innlegget mente forfatteren at hun har vært empatisk overfor transpersoner i flere tiår, og at hun følte et slektskap med dem.

«Jeg respekterer enhver transpersons rett til å leve på den måten som føles autentisk og behagelig for dem. Jeg ville ha marsjert med deg hvis du ble diskriminert på grunnlag av å være trans. På samme tid har livet mitt blitt formet av å være en kvinne. Jeg synes ikke det er hatefullt å si det», fulgte hun opp med i et siste Twitter-innlegg.

LES OGSÅ: Krever ikke skandaleprinsen utlevert

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer