Silje Nergaard:

- Jeg er drittlei familien

Pandemien har satt tydelige spor hos den profilerte artisten, som til slutt gjorde skjulte opptak hjemme - og begynte å spionere på naboene sine.

LEI: Artist Silje Nergaard begynner å få nok av å ha familien oppå seg til alle døgnets tider. Foto: Thomas Qvale
LEI: Artist Silje Nergaard begynner å få nok av å ha familien oppå seg til alle døgnets tider. Foto: Thomas Qvale Vis mer
Publisert

l- Jeg er fortsatt veldig glad i dem da.

Ordene tilhører den profilerte artisten Silje Nergaard (54), kjent for sanger som blant annet «Tell Me Where You're Going» og «Be Still My Heart».

Den pågående pandemien har nemlig ført til både opp- og nedturer for Nergaard, som til Se og Hør forteller at hun på ett tidspunkt fikk for mye av sin egen familie, som igjen førte til at hun «rømte», og begynte å spionere på naboene sine på Bekkelaget i Oslo.

Har spionert

- Jeg kunne ikke lenger sitte hjemme og lage musikk. Vi har flere rom her, men også en stor familie. Det var folk overalt. Så da begynte jeg å gå turer istedet, og fant ut at det faktisk går an å komponere låter mens man går, sier hun entusiastisk.

I huset på Bekkelaget bor Nergaard sammen med artist og ektemann Heine Totland (50) og barna Karla (17) og Jonah (11). Eldstedatteren Erle (24) er økonomistudent i London.

HARD TID: Det er ikke lett å være musiker under coronapandemien. Det har ekteparet Heine Totland og Silje Nergaard smertelig fått erfare. Foto: Privat
HARD TID: Det er ikke lett å være musiker under coronapandemien. Det har ekteparet Heine Totland og Silje Nergaard smertelig fått erfare. Foto: Privat Vis mer

Nergaard har, ifølge henne selv, egentlig bare gjort det hun har fått beskjed om av myndighetene: Isolere seg og holde seg i ro. Men å være en kunstnersjel, musiker og låtskriver er ikke bare lett når du har familien rundt deg til alle døgnets tider.

- Det ble frustrerende til slutt, og førte til at jeg begynte å ta meg lufteturer rundt i nabolaget. Der så jeg hvordan også andre lever ut livene sine innenfor husets fire vegger. Etter hvert fantaserte jeg om hvilke historier de ulike husene rommet. Fantasiene ble til sanger. Det siste året har livene våre foregått på innsiden av husene våre - på godt og vondt.

PÅ FRIFOT: Carina Dahl forteller om hvordan hun løy for å holde corona-kjæresten skjult for mediene. Video: Rød Løper/Carina Dahl Vis mer

- Respektfull

Fredag slapp Nergaard låten «My Crowded House», som handler om nettopp det: Et overfylt hus når alle må være hjemme som en konsekvens av «lockdown».

Dette er andre låt i Nergaards prosjekt «Houses» - som er sanger inspirert av husene i nabolaget - med alle kontrastene det innebærer.

Nergaard slipper én låt siste fredag hver måned, og alt kulminerer i et album, som kommer i oktober. I prosjektet har hun med seg over 20 norske og utenlandske musikere og to orkestre.

FULL FART: Ektemann og tre barn hjemme i huset på Bekkelaget gjorde at Silje Nergaard måtte finne andre måter å hente inspirasjon. Foto: Privat
FULL FART: Ektemann og tre barn hjemme i huset på Bekkelaget gjorde at Silje Nergaard måtte finne andre måter å hente inspirasjon. Foto: Privat Vis mer

- Er du ikke redd for at noen skal oppdage deg, at du blir sett på som en form for «kikker»?

- Nei, jeg tror ikke at naboene ser sånn på meg,. Jeg står uansett ikke og stirrer inn et vindu på den måten. Jeg er et respektfullt menneske, sier hun med et smil.

GÅR VIRALT PÅ TIKTOK: Artisten Victoria Nadine har blitt en anerkjent artist. Video: Rød Løper Vis mer

Mange historier

Artisten forteller at hun holder seg igang ved å skape musikk inspirert av året vi har gått igjennom.

- Jeg gjør det så jeg ikke går på veggen, men samtidig har også den kreative delen av meg fått god plass. Jeg har kunnet gå lange turer - og med litt spionering, så kommer den ene historien etter den andre.

Hun forklarer:

- Livene våre har mer enn noen gang foregått på innsiden av husene våre - på godt og vondt. Men det kan jo hende naboene tenker at det kan bli vel mye synging fra meg når jeg går forbi...

TAR TIL TÅRENE: Artisten Andreas «Tix» Haukeland forteller om en svært vanskelig tid når han gjester «Lindmo» på NRK. Video: NRK Vis mer

Vil ha alenetid

- Så hva er historien i din familie i den tiden vi befinner oss i?

- Vi er jo en stor familie, og har ikke noe lite hus, altså. Men vi er ingen stillferdig familie heller. Alle høres på sin måte. Eldstedatteren min som studerer i London kom hjem, mens sønnen min stadig vekk har hatt hjemmeskole. Den andre datteren min går på videregående skole.

ERFAREN: Silje Nergaard opptrådte da kong Harald i 2016 delte ut Kong Olav Vs kreftforskningspris til professor Kjetil Taskén på Universitetet i Oslo. Foto: Gorm Kallestad / NTB
ERFAREN: Silje Nergaard opptrådte da kong Harald i 2016 delte ut Kong Olav Vs kreftforskningspris til professor Kjetil Taskén på Universitetet i Oslo. Foto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer

Det gjør det vanskelig å utrette særlig mye innendørs, i hvert fall når du har en ektemann som også er musiker.

- Han er jo her han og. Vanligvis er vi ofte ute og reiser, men nå tråkker vi oppå hverandre hele tiden. Vi er ikke vant til å være så mye sammen! I mitt vanlige liv er jeg alene på morgenen og på formiddagen, og jeg har behov for å være litt alene.

FELIX SANDMAN: Den svenske artisten Felix Sandman er ute med en ny dokumentarserie hvor han forteller om den tunge tiden i karrieren hans. Vis mer

- Dritt lei

Én dag bestemte Nergaard seg for å gjøre noe helt spesielt.

- Jeg har gått rundt her hjemme med en skjult mikrofon og tatt opp krangling. Litt hissig middagskrangling, forteller den erfarne artisten, som ikke har turt å spille av opptakene til mannen og barna. Opptakene har imidlertid fått plass i hennes siste låt.

- Jeg må innrømme at jeg er drittlei familien. Og jeg tror ikke jeg er den eneste som tenker sånn.

Hun fortsetter:

- Men jeg er fortsatt veldig glad i dem da.

- Er Heine dritt lei også tror du?

- Ja, det tror jeg. Og jeg tror han også synes det er en stor utfordring å være artist akkurat nå. Det er benhardt for mange.

GRUET SEG: Artist Astrid Smeplass gjestet «Lindmo». Og her forteller hun om hva hun gruet seg til da hun la ut på en akustisk turné. Vis mer

Lever et annerledes liv

- Krangler dere mye, siden du tok skjulte opptak av krangler?

- Nei, vi gjør ikke det, altså. Det er mer småting og søskenkrangler. Vi er litt sigøynere om man kan si det sånn, vi lever et litt annerledes liv. Et eksempel er fredagstaco. Stort sett er ikke jeg og Heine her på fredager, og da drar barna andre steder for å spise. Men nå har de begynt å lage taco selv.

- Fordi mamma er opptatt?

- Nei, fordi mamma synes det er kjedelig å lage taco, ha ha. Men det fine med at Heine er hjemme hele forbaska tiden er at han lager så fantastisk mat til oss. Serveringen er ikke veldig bra når det bare er meg og barna her.

LAGER TACO: 11 år gamle Jonah må stå for tacoen selv, siden det blir for kjedelig for mamma. Foto: Privat
LAGER TACO: 11 år gamle Jonah må stå for tacoen selv, siden det blir for kjedelig for mamma. Foto: Privat Vis mer

- Et fengsel

Nergaard tror at pandemien og det faktum at mange familier tilbringer mye mer tid sammen kan slå både positivt og negativt ut.

- Absolutt. Det finnes så mange historier rundt omkring. Jeg har også tenkt tanken på at det er fint at vi får tid sammen, i hvert fall i starten. Og så synes barn ofte at det er godt å være sammen med foreldrene sine. Det «normale samfunnet» gjør at barna ofte blir utsatt for et høyt tempo, og jeg synes det er bra at barna får «puste» litt igjen. Det håper jeg at mange tar med seg videre.

ØL: Det er ikke alltid like lett å få med seg alt. Det fikk Paul Wesley erfare da han trodde en dagens mest populære artister var en type øl. Video: Se og Hør Vis mer

Men:

- Mange tenker sikkert på hjemmet sitt som et fengsel hvor de ikke har det bra.

- Har du det bra, Silje, til tross for at du er drittlei familien?

- Ja, jeg har det. Selv om jeg flykter litt og går inn i mitt eget hode - i en egen verden. Det er min måte å finne et pusterom.

Åpner seg når det er rett

I 2015, for drøye seks år siden, var jazzmusikeren med i «Hver gang vi møtes» på TV 2, sammen med Bjarne Brøndbo, Inger Lise Rypdal, Pål «OnklP» Tøien, Lene Nystrøm, Thom Hell og Jonas Fjeld.

I programmet var hun blant annet åpen om at hun, mannen og barna Karla og Erla var på Ko Lanta i Thailand da tsunamien rammet landet i 2004. En rekke andre land ble også rammet, og det er anslått at over 300.000 mennesker mistet livet i katastrofen.

HYLLER: «Rådebank»-låta «Jeg glemmer deg aldri» har på rekordtid bergtatt hele Norge, og med god grunn, skriver musikkanmelder Aurora Henni Krogh. OBS: Klippet kan avsløre handling. Bilder fra NRK. Vis mer

Til Se og Hør innrømmer artisten at hun kanskje ikke er den som «øser ut» private historier til offentligheten, men at hun ikke har problemer med å være «personlig».

- Jeg har vært med i tv-programmer og åpner meg opp der jeg føler meg trygg og hjemme. Men jeg står liksom ikke på «4-stjerners middag» og snakker om privatlivet mitt. Det er bare ikke helt meg, sier Silje Nergaard.

LES OGSÅ: Skrev låt til ektemannen: Avslørte legningen sin

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer