- Jeg er den neste sjakk-kongen

Den 14 år gamle Drammens-gutten er så dyktig at han får spille på parti med Magnus Carlsen under OL i sjakk neste år.

SEOGHØR.NO:  Supertalent! Hjemme på Lierskogen utenfor Drammen sitter Aryan Tari (14). Den sympatiske gutten har spilt sjakk siden han var fem år. To ganger har Aryan spilt mot nybakt verdensmester Magnus Carlsen (23).

- Den ene gangen holdt jeg på å vinne. Det var under Grand Prix-turnering i desember i fjor, men Magnus slo meg, forteller Aryan til Se og Hør.

VERDENSMESTEREN: Aryan har ved flere anledninger møtt verdensmesteren Magnus Carlsen.  Foto: Privat
VERDENSMESTEREN: Aryan har ved flere anledninger møtt verdensmesteren Magnus Carlsen. Foto: Privat Vis mer

– Magnus er psykisk sterk. Det er ingen som slår ham der. Jeg skal bli like god som Magnus. Det har jeg bestemt meg for. Jeg er den neste sjakk-Kongen, sier Aryan.

Bare syv år gammel ble Aryan Norgesmester i sjakk i klassen under ni år. I fjor tok han en flott tredjeplass under EM. I desember reiser han til Dubai for å delta i VM i sin aldersklasse.

Neste år er det OL i sjakk i Tromsø. Et Dream Team-lag med supertalenter er i hardtrening for å forberede seg. Aryan er selvskreven i teamet. Alt ligger til rette for at han skal spille på lag med Carlsen for å kjempe om Norges ære under de olympiske leker.

– Hvordan er Magnus Carlsen som person?

– Han er en veldig trivelig fyr. Magnus er sjenert, men starter du å snakke først sier han aldri nei til en samtale, sier Aryan.
 
Koster skjorta

Foreldrene til Aryan kom fra Iran til Norge på midten av 80-tallet. Aryan, som er født her i landet, føler seg norsk på alle måter.

– Jeg har et sterkt konkurranseinstinkt, akkurat som Petter Northug. Det er typisk norsk å være god, sier Aryan og siterer en norsk statsminister på 90-tallet.

GOD STØTTE: Familie bruker enorme pengesummer på Aryans sjakksatsning. Her er Aryan sammen med pappa Siamak og sin eldre bror. Foto: Espen Solli / Se og Hør
GOD STØTTE: Familie bruker enorme pengesummer på Aryans sjakksatsning. Her er Aryan sammen med pappa Siamak og sin eldre bror. Foto: Espen Solli / Se og Hør Vis mer

Familien til Magnus Carlsen har gjennom årene satset mye for at han skulle nå toppen. Mye av den samme satsingen er familien til Aryan godt i gang med.

– Det er veldig viktig å bruke tid og penger for å lykkes, sier pappa Siamak Tari (50). Han bruker 200.000 kroner av årslønna på å gjøre sønnen enda bedre.
 
Håper på Røkke som sponsor

– Vi reiser mye rundt på turneringer. Det som kanskje koster aller mest er å betale for at Aryan kan sitte her hjemme og spille mot dyktige spillere verden over via nettet. Plutselig får Aryan muligheten til å spille mot en spiller i Russland. Da er det bare å åpne linjene. Det koster penger, Siamak.

Han er dataingeniør i Aker Solutions.

– Jeg vet at Kjell Inge Røkke er interessert i sjakk. Jeg og Aryan traff Røkke og sønnen hans under en sjakksamling på Norsk Toppidrettsgymnas i fjor. Kanskje Røkke kan bli vår nye sponsor, fleiper Siamak som håper at sønnen en dag får VM-tittel.

FULGTE MED: Aryan fulgte nøye med på Magnus Carlsens VM-kamp mot Viswanathan Anand. Foto: Espen Solli / Se og Hør
FULGTE MED: Aryan fulgte nøye med på Magnus Carlsens VM-kamp mot Viswanathan Anand. Foto: Espen Solli / Se og Hør Vis mer

LES OGSÅ:   Stor jubel for Carlsens hjemkomst