Jan Thomas:

- Jeg brøt helt sammen

Pride ble en følsom opplevelse for Jan Thomas.

OVERRASKENDE: Jan Thomas er for tiden i Mexico, og var derfor ikke å se i lørdagens parade i Oslo. Likevel gjennomgikk han en rørende opplevelse på grunn av den. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør
OVERRASKENDE: Jan Thomas er for tiden i Mexico, og var derfor ikke å se i lørdagens parade i Oslo. Likevel gjennomgikk han en rørende opplevelse på grunn av den. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Lørdag var regnbueflagget å skimte samtlige steder i Oslo, da den årlige Pride-paraden ble arrangert. Glitter, musikk, bobler og drag queens festet seg gjennom sentrum, i den foreløpig største Pride-paraden Oslo har sett noensinne.

Flere kjendiser var blant dem som gikk i toget, men en kjent mann glimret med sitt fravær. Kjendisstylist Jan Thomas (52) har tidligere gått i paraden, men kunne ikke i år. Han er nemlig i Mexico, der han tar seg en velfortjent ferie etter et hektisk halvår med mye jobb.

DRØYT: Jan Thomas stiller opp splitter naken i Se og Hør. Sånt blir det reaksjoner av! Vis mer

Tidligere denne uken måtte 52-åringen, som er åpent homofil, forklare noen uttalelser han kom med i fjor. Det ble nemlig oppstyr da han sa at han «ikke relaterer seg til deler av Pride-paraden», da den «ofte presenterer bare én variant homofile». Ett år senere erkjente Jan Thomas overfor Se og Hør at visse uttalelser var «klønete formulert»

Selv om han ikke fikk gått i paraden, og egentlig hadde den litt på distanse, hadde han en nokså overraskende opplevelse nede i Mexico. Da han fikk tilsendt en film fra paraden av sin niese Helene, kom tårene trillende.

Tårene trillet

- Jeg mistet mamma for seks år siden, og alt jeg har igjen av familie er broren, niesen og nevøen min. De er derfor veldig viktige for meg. Niesen min Helene jobber for Splay, og hadde egen flåte i paraden. Jeg fikk en video av at de spilte låten min, og at folk danset og koste seg, sier han, og fortsetter:

- Jeg brøt helt sammen. Det ble en utrolig sterk opplevelse. Det har ingenting med meg eller låten å gjøre egentlig, men det det representerer er veldig fint. At jeg, som ikke kunne delta på grunn av turen min, fikk være der likevel … Det er litt vanskelig å forklare, men det var så fint, sier han.

FAMILIE: Jan Thomas, broren Bjørn, niesen Helene og nevøen Simon har et tett forhold. Derfor blir 52-åringen rørt av at onkelbarna gikk i paraden. Foto: Espen Solli / Se og Hør
FAMILIE: Jan Thomas, broren Bjørn, niesen Helene og nevøen Simon har et tett forhold. Derfor blir 52-åringen rørt av at onkelbarna gikk i paraden. Foto: Espen Solli / Se og Hør Vis mer

I 2009 ga han ut den famøse låten «Get up and dance», som ble slaktet og hyllet om hverandre i pressen. Den ble likevel godt solgt, og pengene gikk til Kreftforeningen. Det er kanskje mange som har glemt at han på et tidspunkt var artist, noe Jan Thomas selv glemmer ved jevne mellomrom.

52-åringen sier at han ønsker å være en ambassadør for kjærlighet, og synes det er fint at hans ti år gamle låt kan brukes til det.

- Jeg har ikke hørt min egen tekst slik jeg hørte den i går. Den handler jo om å være seg selv, og at den ble spilt i går, var fin symbolikk. I tillegg var det noe rørende ved at min niese og hennes kolleger hørte på den. Det er de som skal arve verden, og at de legger dette grunnlaget, er fantastisk.

52-åringen har selv gått i Pride flere ganger, også i Washington D.C. - med en million andre mennesker. Han tar aldri for gitt at han kan elske den han vil, og minner om at homofili fortsatt var forbudt da han kom til verden.

- Jeg skal bruke resten av livet mitt på å spre kjærlighetens budskap. Jeg skal lage støy, provosere, inspirere og promotere det så mye jeg kan. Vi skal ikke gå stille i dørene, sier han.

HÅND I HÅND: Jan Thomas og Einar Tørnquist har det siste året blitt nære venner. Neste år vil stylisten ha med kameraten i toget. Foto: Tor Lindseth / Se og Hør
HÅND I HÅND: Jan Thomas og Einar Tørnquist har det siste året blitt nære venner. Neste år vil stylisten ha med kameraten i toget. Foto: Tor Lindseth / Se og Hør Vis mer

- Du har vært kritisk til Pride og paraden før, men nå virker det som at noe har løsnet. Blir du å se i paraden neste år?

- Jeg skal prøve å planlegge bedre, og håper jeg kan gå hånd i hånd med Einar (Tørnquist, journ anm.). De som tror vi ikke trenger å vise mangfold er naive. For meg har dette vært en ordentlig åpenbaring. Jeg må kanskje lage litt mer støy. Jeg har nulltoleranse for fordommer og mobbing. Alle skal få være seg selv, og det skal jeg vise, sier han.

GODE VENNER: Gjennom podkast, har Jan Thomas og Einar Tørnquist blitt gode venner denne våren. Veldig gode venner. Vis mer

Rom for alle

Han har også innsett at det han sa i fjor kanskje ikke var helt klokt. Det fortalte han til Se og Hør tidligere denne uken.

- At Pride ofte presenterer bare én variant homofile under markeringen, er ikke riktig. Det er et stort mangfold, der paraden er fylt med alle typer mennesker fra alle ulike yrker og bakgrunner. Det jeg mener er trist, er at fokuset i stor grad rettes mot nakne menn i lærtanga som står og pisker hverandre. De har ingenting å skamme seg over - for de har like stor verdi som meg og deg. Poenget er at vi har et fantastisk mangfold, noe som sjelden kommer fram i mediene.

BLE BRÅK: I fjor uttalte Jan Thomas seg om Pride overfor Dagbladet. Uttalelsene han ga vakte oppsikt, og nå ønsker han å presisere. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
BLE BRÅK: I fjor uttalte Jan Thomas seg om Pride overfor Dagbladet. Uttalelsene han ga vakte oppsikt, og nå ønsker han å presisere. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

Jan Thomas understreket at det skal være rom for alle - også de som «skriker høyest». 52-åringen ønsker imidlertid å påpeke at Pride representerer så mye mer enn tyllskjørt og mikroskopiske truser. At også «hverdagslige» mennesker fortjener å bli løftet fram - uten å gå på akkord med sistnevnte gruppe.

- Dette var jeg ikke tydelig nok på i fjor. Det har tatt oss 50 år, og fortsatt finnes det land hvor det er ulovlig å være homofil. Steder der man risikerer dødsstraff for å elske en av samme kjønn. Det er uakseptabelt.

SJARMERT: Jan Thomas ble sjarmert av Rød Løpers reporter. Se seansen her! Video: Mariann Habbestad. Vis mer

- Du fortalte i fjor at du sliter med å relatere deg til deler av Pride, kan du utdype dette?

- Jeg kan kanskje ikke forholde meg til alle elementene, men det gjelder for alle mennesker, uansett utgangspunkt. Vi er et mangfold, og kommer i forskjellige innpakninger og seksualiteter. Jeg er ikke bedre enn noen andre. For meg er kjærligheten størst av alt.

LES OGSÅ: Har bodd på pappas sofa i tre år

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer