TIET IHJEL: - En forfatter tåler båder ris og ros, men å bli tiet ihjel er det verste, sier Margit Sandemo som har savnet oppmerksomhet rundt sin siste bok. Foto: SCANPIX
TIET IHJEL: - En forfatter tåler båder ris og ros, men å bli tiet ihjel er det verste, sier Margit Sandemo som har savnet oppmerksomhet rundt sin siste bok. Foto: SCANPIXVis mer

- Jeg blir tiet i hjel

Stillhet er verre enn kritikk, mener Margit Sandemo.

SEHER.NO: - En forfatter tåler både kritikk og ros, men å bli tiet i hjel det er det verste, sier Nordens mest solgte forfatter Margit Sandemo (85) til Seher.no.

Like før jul i fjor ga hun ut boka "Yrsa - den glemte dronningen" som handler om den brutale folkevandringstiden rundt femhundretallet.
Yrsa var dronning av Sverige og senere Danmark. Hun var etter sigende også Margits stammor, 45 generasjoner tilbake. Sandemo har beskrevet hennes dramatiske liv, som inneholder både incest, voldtekt og kjærlighetsdrama.

I følge Sandemo er boka blitt mottatt med rungende taushet, spesielt i Sverige.

- Dette er en viktig bok fordi den skildrer en dronning som stort sett er blitt glemt. Det er bra for folk å lære denne tiden å kjenne. Det var en mytisk tid og en drastisk historie, som jeg har gjort lett tilgjengelig, sier den millionselgende forfatteren.

I Dagbladet mandag skriver anmelderen at boka er god underholdning, men at presisjon ikke er Sandemos sterke side og at en del av språk- og miljøskildringene ikke gir den slående historiske følelsen.

Margit er glad for at boka er blitt lagt merke til, men understreker at det ikke er viktig for henne å gjengi historien helt nøyaktig.

- Jeg er underholdninsforfatter. Jeg vil at folk skal forstå hva de leser. Jeg vil ikke at folk skal føle seg dumme, sier Margit til Seher.no.

Hun understreker at hun har gjort grundig research selv om hun ikke ramset opp alt i registeret i boka.

Hvorfor det har vært så stille rundt boka har hun ingen forklaring på.

- Vi synes definitiv ikke boka er blitt tiet ihjel, sier markedskonsulent i Schibsted Forlag, Bente Skuggedal.

- Boka selger bra opp mot sin målgruppe, og vi fikk bra uttelling i mediene da hun besøkte Norge i forbindelse med Bokmessa på Lillestrøm og lanseringen i slutten av november.

Skuggedal synes ikke det er noe uvanlig i at Dagbladet-anmeldelsen kom først nå i starten av februar.

- Anmeldelser kan godt komme sent. Det gjør det med andre bøker også, sier markedskonsulenten.

Margit Sandemo debuterte sent som forfatter. Hun begynte ikke å skrive før hun var over 40 år. Nå har hun gitt ut over 170 romaner og solgt over 36 millioner bøker. Mest kjent er hun for serien "Sagaen om Isfolket". Hun er oppvokst i Sverige, men har norsk far og var født på Østre Toten. I dag lever hun på sørkysten av Sverige, hvor hun fortsatt skriver underholdningsbøker i en alder av 85 år.
 
Har du et kjendistips? Tips oss her, eller ring vår tipstelefon 93076767!

LES OGSÅ: Sandemo støtter Snåsamannen