Carina Dahl fra «71 grader nord - Norges tøffeste kjendis»

- Jeg blir svimmel og uvel

«71 grader nord»-Carina tok ikke lett på oppgaven.

LIVREDD: Carina Dahl er ofte å se stylet i dyre kjoler og med høye hæler, i stor kontrast til turmennesket man får møte på tv-skjermen. Søndag må hun utfordre sin største skrekk. Foto: Kristin Folsland Olsen, TVNorge
LIVREDD: Carina Dahl er ofte å se stylet i dyre kjoler og med høye hæler, i stor kontrast til turmennesket man får møte på tv-skjermen. Søndag må hun utfordre sin største skrekk. Foto: Kristin Folsland Olsen, TVNorge Vis mer
Publisert

(Se og Hør): Årets sesong av «71 grader nord - Norges tøffeste kjendis» er i full sving, uten at noen av deltakerne har måttet reise hjem ennå.

Mange har derimot fått møter med sine største frykter. Nadya Khamitskaya måtte som kjent legge på svøm, selv med paralyserende vannskrekk som følge av en nær døden-opplevelse med vann som barn.

Nå er det artist Carina Dahls (32) tur til å utfordre frykten sin. Søndag må deltakerne gjennom Utladalen inn i Jotunheimen, før de ender ved Vettisfossen. Der har de spent opp hengekøyer deltakerne skal sove i, 275 meter over bakken.

Å ligge i hengekøyer hengende nærmest midt i løse lufta er nok ikke enkelt, uavhengig av høydeskrekk eller ei. For å få denne delen av etappen godkjent, er deltakerne nødt til å tilbringe hele natta i hengekøya. For Dahls del, var opplevelsen som et slag i ansiktet.

03.05.2015 UTEN EN TRÅD: I sin nyeste musikkvideo til låta «Closer» stiller Carina Dahl opp splitter naken. Se den først her. Video: Virus AS Vis mer Vis mer

- Svimmel og uvel

- Jeg har seriøst skikkelig høydeskrekk, og det er mange der ute som ikke forstår seg på det. For meg er det veldig fysisk, og jeg blir helt skjelven i beina. Jeg blir svimmel og uvel. Det er vanskelig å forklare, men jeg sliter med å fokusere når jeg er ved høyder, forteller Dahl til Se og Hør.

Artisten reagerer i episoden ved å lage flere høye lyder, som et symbol på hvor redd hun faktisk var. Hun har sett det i ettertid, og beskriver det som «mye lyd». Hun ler av hendelsen i dag, men under innspillingen ytret hun at hun var redd for å dø.

MÅ SOVE HER: Hengekøyene er spent opp hele 275 meter over bakken, og deltakerne er nødt til å tilbringe hele natten i dem. Foto: Kristin Folsland Olsen, TVNorge
MÅ SOVE HER: Hengekøyene er spent opp hele 275 meter over bakken, og deltakerne er nødt til å tilbringe hele natten i dem. Foto: Kristin Folsland Olsen, TVNorge Vis mer

- Altså, jeg synes det er grusomt å stå på en balkong og se ned. Det å begi seg ut på noe sånt som dette, i en hengekøye hengende i en tråd, var ikke særlig gøy. Jeg kan ikke si at jeg var spesielt bekvem der, nei, forteller hun og ler.

Hun vet ikke hvor frykten for høyder kommer fra, men den har vært med henne hele livet. Dahl tror derimot at det er viktig å utfordre seg selv, noe hun var bevisst på da hun sa ja til å være med i naturrealityen.

- Jeg visste jo at jeg var sikra, men det er ikke naturlig for meg å kaste seg utfor en kant. Da jeg sa ja til å være med, hadde jeg imidlertid bestemt meg for at jeg skulle gjøre alt. Jeg kunne ikke trekke meg unna noe, sier hun og fortsetter:

- Det hadde nok vært en angrende Carina som kom tilbake til Oslo om jeg ikke tok utfordringen. Hele kroppen min stride imot, men jeg måtte gjøre det for mestringsfølelsens del. Det var fælt, men måtte skje, forklarer hun.

Kastet seg i det

Flere av de andre deltakerne hadde samme problem med høyder, men Dahl tror hun var den verste. I episoden, som sendes søndag kveld, er hun i hvert fall utvilsomt den som gjør mest ut av seg.

For å komme seg til de høythengende hengekøyene må deltakerne zipline ned til hengekøyene, midt på natta. Dahl tror det kanskje reddet deler av frykten hennes.

- Det var heldigvis bekmørkt, jeg hadde nok ikke turt det ellers. Jeg måtte bare komme meg over kanten, så gikk det bra. Det var mye verre på morgenen, for da kunne man jo se rett ned, forteller hun.

KONTRAST: Det er slik vi er vant til å se Dahl, selvsikker og pyntet. Her fra Se og Hørs kjendisgalla i midten av januar, sammen med Mia Gundersen, Linni Meister og Nadya Khamitskaya. Foto: Andreas Fadum
KONTRAST: Det er slik vi er vant til å se Dahl, selvsikker og pyntet. Her fra Se og Hørs kjendisgalla i midten av januar, sammen med Mia Gundersen, Linni Meister og Nadya Khamitskaya. Foto: Andreas Fadum Vis mer

Dahl, som nylig skapte overskrifter da hun oversatte megahiten «Despacito» til trøndersk, sliter fortsatt med høydeskrekk den dag i dag. Hun tror derimot at denne opplevelsen kan ha fungert lindrende på mange måter.

- Blir man eksponert for noe mange nok ganger, kan jo ting bedre seg. Men det skal sies at vi var de første i verden som gjorde akkurat det her. Det var ikke barnemat, men jeg er ekstremt glad for at jeg gjorde det.

- Jeg vil ikke akkurat påstå at det var en nytelse, men det var absolutt verdt det. Jeg er stolt over å ha trosset denne frykten, sier hun.

Mange sesonger

Dette er niende sesong av kjendisutgaven til det kjente programmet. Det gikk for første gang på lufta i 2010, da fotballspiller Harald Martin Brattbakk gikk av med seieren.

I samme sesong var også Cato Zahl Pedersen og Tommy Steine med.

Året etter vant Pål Anders Ullevålseter sesongen, mens barne-tv-helt Asgeir Borgemoen havnet på en andreplass. I samme sesong var Vendela Kirsebom og Lene Alexandra med.

Da det i 2012 var duket for nok en sesong, kunne Didrik Solli-Tangen kalle seg vinner, tett etterfulgt av trompetist Ole Edvard Antonsen og komiker Gustav Nilsen.

Året etter vant fotballspiller Christer Basma, mens Johan Remen Evensen og Iver Horrem havnet på andre- og tredjeplass, respektivt.

I 2014 kunne Olaf Tufte kalle seg seiersherre, og året etter stakk Bjørn Einar Romøren av med den gjeve seieren. Anders Jacobsen vant i 2016.

Da programmet gikk over skjermen i forrige sesong, var det Ole Martin Årst som stakk av med seieren. Han vant foran kickbokser Thea Næss, som havnet på en god andreplass.

Blant de andre som deltok var Aleksander Hetland, Adam Schjølberg, Henrik Thodesen, Svein Østvik, Sandra Lyng, Grace Bullen, Samantha Skogrand og Alexandra Joner.

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer