«Luksusfellen»:

- Jeg blir sint av å høre dette

Forbrukerøkonom Silje Sandmæl vet ikke hva hun skal si til Anjas (28) forhold til penger.

KONFRONTASJON: I onsdagens episode av «Luksusfellen» oppdager Silje Sandmæl et problem som kan ødelegge for «Luksusfellen»-deltakeren Anja. Foto: TV3Vis mer Vis mer Vis mer Vis mer Vis mer
Publisert

(Seoghør.no): I ukens episode av «Luksusfellen» er ekspertene Silje Sandmæl (39) og Cecilie Lynum (51) på Jæren for å hjelpe Anja Haukali (28).

28-åringen fra Tananger i Rogaland har nemlig en spesiell økonomisk filosofi, og sliter med å finne ut hva hun bruker pengene sine på.

- Jeg har for det meste hatt lyst til å bruke pengene mine på andre ting enn regninger, forteller Anja i kveldens episode.

28-åringen jobber som taxisjåfør, og får i gjennomsnitt utbetalt 24.000 kroner i måneden. Anja innrømmer at hun bruker mye penger på røyk, samt en og annen brus på bensinstasjonen. Hun eier for tiden ingenting av stor verdi, og hevder hun generelt ikke sløser penger på noe. Så hvor blir det av Anjas penger?

FÅR HJELP AV EKSPERTENE: Anja fra Tananger får hjelp av ekspertene Silje Sandmæl og Cecilie Lynum for å kartlegge hvor lønnen blir av. Foto: TV3
FÅR HJELP AV EKSPERTENE: Anja fra Tananger får hjelp av ekspertene Silje Sandmæl og Cecilie Lynum for å kartlegge hvor lønnen blir av. Foto: TV3 Vis mer

Liker ikke å ta inn posten

Forbrukerøkonom Silje forsøker å finne ut av hvor inntekten forsvinner, og går gjennom den store, nyinnflyttede leiligheten som Anja leier sammen med kjæresten.

Tilsynelatende har ikke 28-åringen kjøpt noe nytt til boligen. Alt inventar er av eldre dato, gaver eller arvegods.

Men Anjas økonomiske uansvarlighet kommer gradvis frem i lyset.

Hun har til tross for sin unge alder allerede hatt 5-6 biler, noe hun selv ikke synes er så mange.

Anja liker heller ikke å ta inn posten. Når hun gjør det, betaler hun ikke regningene. I 2-3 år har hun lagt alle regningene til side og oppbevart dem i en Rema-pose, ifølge kjæresten Frank.

Når Silje går gjennom regningene og finner ut at Anja har en samlet gjeld på 420.000 grunnet ubetalte regninger og forbrukslån, får hun sjokk.

Se video øverst i saken.

HAR FÅTT KONTROLL: Anja er glad for at hun deltok i programmet, og anbefaler andre som sliter med økonomien å gjøre det samme. Foto: TV3
HAR FÅTT KONTROLL: Anja er glad for at hun deltok i programmet, og anbefaler andre som sliter med økonomien å gjøre det samme. Foto: TV3 Vis mer

Kjøpte bil på forbrukslån

Da Anja fikk bil-trøbbel og bilen ikke lot seg reparere raskt, tok Anja nemlig opp et forbrukslån for å kjøpe seg ny bil.

- Du tar ikke opp et forbrukslån og kjøper deg en bil. Jeg blir sint av å høre det! sier Silje til Anja i kveldens episode.

At Anja har ignorert regningene, har fått store konsekvenser.

Kjæresten Frank forteller blant annet i episoden at namsmannen har hentet bilen hennes. Ekspertene finner ut at Anja, etter sitt økonomiske kaos, både sitter igjen med 11 betalingsanmerkninger og at hun har fått lønnstrekk – noe 28-åringen ikke var klar over.

- Redd for at folk skal se meg som en idiot

I dag er Anja glad for at hun deltok på programmet, og sier at det uten tvil har hjulpet henne med å skaffe seg kontroll over økonomien.

- Jeg er glad for at jeg tok mot til meg og faktisk gjennomgikk dette, for selv om jeg fortsatt har gjeld, så har jeg, om ikke annet, kontroll på økonomien, forteller Anja til Se og Hør.

Så langt har hun kun fått positive tilbakemeldinger på deltakelsen, og anbefaler alle med dårlig økonomi og høy gjeld til å melde seg på programmet.

- Det jeg er mest redd for, er at folk skal se ned på meg, og se meg som en idiot. Men til nå har jeg kun fått positive tilbakemeldinger fra folk som mener at jeg er tøff som har blitt med. Jeg er stolt over å ha kommet gjennom det lille nåløyet som det faktisk er å bli med i programmet.

«Luksusfellen» sendes på TV3 onsdager kl. 20.30.

LES OGSÅ: Brukte opp datterens sparepenger på servise

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer