«Ex on the Beach» Norge:

- Jeg blir lei meg, oppgitt og opprørt

«Ex on the Beach»-Malin kjenner at sinnet kommer når hun snakker om den opphetede debatten.

REAGERER: Deltaker Malin Håvardsdotter reagerer sterkt på at en av de andre deltakerne kalte jentene for «sluts» etter den omdiskuterte gruppesexen. Hun forteller at hun nå ønsker å ta opp tematikken på vegne av alle jenter i det ganske land. Foto: Discovery
REAGERER: Deltaker Malin Håvardsdotter reagerer sterkt på at en av de andre deltakerne kalte jentene for «sluts» etter den omdiskuterte gruppesexen. Hun forteller at hun nå ønsker å ta opp tematikken på vegne av alle jenter i det ganske land. Foto: Discovery Vis mer
Publisert

«Ex on the Beach» på TVNorge har allerede lagt bak seg flere skandaler, og ble i forrige uke omtalt som det drøyeste som har gått på norsk TV noensinne. Programmet er også blitt heftig diskutert i kronikker og på internett, ofte på grunn av hendelser omhandlende sex, konflikter og kropp.

I gårsdagens episode av serien skjedde det noe som skapte en opphetet diskusjon blant deltakerne selv.

Som følge av den mye omtalte gruppesexen forrige uke, omtaler en av de mannlige deltakerne - Jørgen (24) - de andre jentene som «sluts».

Begrepet blir brukt flere ganger i løpet av episoden, og kulminerer i en heftig krangel blant deltakerne selv på hvorfor begrepet brukes, og hvorfor menn i samme situasjon ofte blir hyllet, mens jenter blir sett ned på.

- Ekstremt fortvilet

Deltaker Malin Håvardsdotter (24) er blant dem som reagerte sterkt under selve innspillingen, i likhet med blant andre Melina Johnsen (22) og Rikke-Mari Isaksen (23).

Håvardsdotter reagerer flere ganger under innspillingen på den harde ordlyden.

FORTVILET: Malin Håvardsdotter mener det er uakseptabelt å «slut shame» andre i 2018. Foto: Toke Mathias Riskjær / Discovery
FORTVILET: Malin Håvardsdotter mener det er uakseptabelt å «slut shame» andre i 2018. Foto: Toke Mathias Riskjær / Discovery Vis mer

- Jeg blir helt ekstremt fortvilet over hvordan disse ordene brukes. Det er i manges dagligtale, og man hører det nesten hele tiden. Jeg blir lei meg, oppgitt og opprørt, fordi jeg mener det ikke er riktig å bruke slike betegnelser på andre mennesker. Det er ikke greit å «slut shame», forteller hun.

Det å «slut shame» vil si å håne eller skambelegge noens, ofte kvinner, seksualitet. Det kan omhandle alt fra å håne lettkledde bilder til seksuelle handlinger. Begrepet er negativt ladet.

- Man bør være gammel nok til å forstå at man ikke skal kalle hverandre slikt, uavhengig av hva som har skjedd, forklarer hun.

Hun synes derimot det blir feil å legge skyld på Jørgen. Hun mener han bare ordla seg feil, noe som også kommer frem senere i episoden, der han bryter ut i gråt og beklager seg overfor flere av jentene.

Hun kan også fortelle at de er venner i dag, noe han også er med samtlige av de andre jentene.

ANGRET: Deltakeren Jørgen begynte senere i episoden å gråte på grunn av konflikten, og innrømmet at han ordla seg feil. Foto: Toke Mathias Riskjær / Discovery
ANGRET: Deltakeren Jørgen begynte senere i episoden å gråte på grunn av konflikten, og innrømmet at han ordla seg feil. Foto: Toke Mathias Riskjær / Discovery Vis mer

- Han er veldig lei seg for at det kom ut feil, og tårene er vel selve beviset på det. Men jeg synes det er viktig å snakke om dette generelt, ikke bare på bakgrunn av det som skjer i episoden. Folk må lære at det ikke er greit å «slut shame», sier hun, og fortsetter:

- Jeg blir så sint av å prate om det. Selv har jeg aldri opplevd å bli «slut shamet», men jeg lurer på om det er derfor jeg blir så frustrert av hele greia. Jeg vil at alle jenter i Norge skal si fra at de ikke finner seg i å bli omtalt sånn, eller sett ned på fordi de gjorde det og det, sier hun.

EX ON THE BEACH: Vera (88), Leif (92) og Torill (72) så den første episoden av den skandaleomsuste TV-serien «Ex on the beach». Reporter: Julie Solberg. Video: Malene StorrustenVis mer Vis mer

- Gammeldags idé

En annen som reagerer på tirsdagens episode av realityserien, er komiker og forfatter Sofie Frøysaa. Nylig ga hun og skuespiller Ulrikke Falch ut boken «Jenteloven», som handler om blant annet feminisme. De tar også konkret for seg «slut shaming».

Frøysaa mener at tanker som blir presentert på skjermen tilhører fortiden.

- Dette bunner i en gammeldags idé om at menn skal forplante seg og at damer skal være hjemme for å tilfredsstille mannen. Det som skjer nå er at kvinner blir mer og mer frigjort, også seksuelt, og at vi krever å bli tatt på alvor. Dessverre følger ikke alle med på utviklingen, forteller hun.

Det skal derimot sies at hun også berømmer jentene i serien for at de står opp for seg selv, som i den heftige diskusjonen i serien.

- Vi har vel egentlig kommet ganske langt hvis noen fra «Ex on the Beach» sier unnskyld for noe sånt. Da er det håp der ute, sier hun og fortsetter:

DRAMA: Tre av «Ex on the Beach»-deltakerne røk i tottene på hverandre tidlig i programmet, men sier de har skværet opp. Reporter: Julie Solberg. Video: Andreas Fadum Vis mer

- At jentene står opp for seg selv sender ut positive signaler til de unge seerne. Det er viktig å få frem at jenter kan være like gira som gutter, og at det må være greit.

Hun har selv opplevd «slut shaming» på kroppen, og vet at det ikke alltid er like greit å få høre. Spesielt vanskelig kan det være for unge jenter på skolen eller i usikre perioder av livet.

- Misforstått

Jørgen, som ikke ønsker etternavnet sitt på trykk, sier selv at han har innsett at det hele ble dumt. I en uttalelse til Se og Hør forteller han at han står inne for at han synes det skjedde mye drøyt under innspillingen, men at han likevel kanskje burde tenkt nøyere på ordbruken.

- Hele situasjonen ble litt misforstått. Det var ikke sånn at jeg gikk personlig mot jentene. Jeg ble rett og slett ganske sjokkert av noen av de tingene som skjedde inne i villaen. Da jeg prøvde å sette ord på det, ble det dessverre feil, forklarer han, og fortsetter:

- Jeg har selvsagt aldri ment at jentene er «sluts». Jeg ble veldig lei meg, og beklaget ordbruken. Men jeg står samtidig inne for at jeg syns det var en del drøy oppførsel der, meddeler deltakeren.

Han mener også at han er blitt fremstilt feil som følge av klipping.

- I episoden kan det se ut som jeg syntes det er helt akseptabelt at den mannlige deltakeren er med på situasjonen, men at det ikke er akseptert for jentene og delta. Det stemmer ikke, forklarer han.

- Jeg var tydelig i villaen på at det er drøyt også det den mannlige deltakeren gjør, men i programmet blir det bare fremstilt som at jeg «slut shamer» jentene. Mitt syn er at det er et problem i dagens samfunn at gutter slipper unna med ting jenter blir sett ned på for. Dette er viktig og få frem i lyset, for sånn kan vi ikke ha det, avslutter deltakeren.

LES OGSÅ: Ylvis-Bård kaller «Ex on the Beach» for «en dyrehage»

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer