Tor-Håkon Gabriel Håvardsen:

- Jeg blir deres siste venn

Med forsiktige og nøye planlagte ord, forteller Tor-Håkon om hva som skjer med mennesker etter døden.

FORTELLER: Begravelsesagent Tor-Håkon deler åpent om døden, til stor interesse fra det norske folk. Foto: Magnus Risnes
FORTELLER: Begravelsesagent Tor-Håkon deler åpent om døden, til stor interesse fra det norske folk. Foto: Magnus Risnes Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hva skjer etter at vi har tatt vårt siste åndedrag? Hvorfor ble mamma blå da hun døde? Tar dere ut tampongen min når jeg dør? Gjør det vondt å dø?

For begravelsesagent og forfatter Tor-Håkon Gabriel Håvardsen (36) er ingen spørsmål for intime eller rare.

I snart 17 år har nordlendingen fulgt mennesker på sin siste reise før de blir stedt til hvile. At pønkeren Tor-Håkon bestemte seg for å bli en begravelsesagent kom nok som en overraskelse på de fleste rundt ham - og kanskje mest ham selv.

Men etter å ha sett kompisen, som ellers var så full av liv, ligge livløs foran ham, var 19 år gamle Tor-Håkon skråsikker på hva han ville i livet.

Spurte om han var gal

- Det startet med at en venn av meg døde. Vi var unge og følte oss udødelige, og jeg hadde egentlig ikke noe spesielt kjennskap til døden. Familien inviterte vennene hans til en syning for å se han en siste gang, forteller Tor-Håkon til Se og Hør.

Under syningen la han merke til begravelsesagenten som var til stede i kapellet, som ufarliggjorde det faktum at bestekompisen lå død foran dem.

Begravelsesagentens beroligende skikkelse tente noe i unge Tor-Håkon, som kort tid etter oppsøkte ham i håp om å få jobb.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer