- Jeg ble voldtatt som ung

Filmstjernen Kim Novak sa hun følte seg voldtatt av å se «The Artist». Nå forklarer hun seg.

VOLDTEKT: Kim Novak opplevde å bli voldtatt som barn, nå sammenligner hun gjenbruken av filmmusikken fra «Vertigo» i årets Oscar-vinner «The Artist» med den seksuelle forbrytelsen. Foto: All Over Press
VOLDTEKT: Kim Novak opplevde å bli voldtatt som barn, nå sammenligner hun gjenbruken av filmmusikken fra «Vertigo» i årets Oscar-vinner «The Artist» med den seksuelle forbrytelsen. Foto: All Over Press Vis mer
SEOGHØR.NO: Den aldrende filmstjernen Kim Novak (79) forklarer hvorfor hun brukte ordet voldtekt» for å beskrive hvordan hun opplevde Oscar-vinneren for årets film, «The Artist».

79-åringen sa under et intervju mandag at å høre filmmusikken fra Alfred Hitchcocks film «Vertigo» fra 1958, der hun selv spilte hovedrollen, bli brukt i stumfilm-hyllesten «The Artist», brakte opp de samme følelsene som da hun ble voldtatt som barn.

- Det var veldig smertefullt. Når jeg sier at det var som en voldtekt, er det fordi det var sånn det føltes for meg. Jeg opplevde å bli voldtatt som ung, så jeg identifiserte meg med en virkelig hendelse jeg har blitt utsatt for. Jeg tok ikke lett på å bruke dette ordet. Jeg ble voldtatt som barn, men fortalte ingen om det. Når jeg følte dette, følte jeg at jeg hadde behov for å fortelle det, sier Novak til Huffington Post.

Novak, som spilte rollen som både en suicidal trofé-kone og en gretten arbeidskvinne i «Vertigo», sa i en uttalelse i januar at hun ønsker å anmelde en voldtekt og at filmskaperne bak «The Artist» ikke behøvde å bruke filmmusikken fra «Vertigo» for å skape mer drama.

Novaks uttalelser ble møtt av kritikk fra krisegrupper for voldtekt, som mente at plagiat ikke er det samme som seksuelle forbrytelser.
 
- Jeg anmeldte aldri voldtekten min, så jeg hadde behov for å anmelde denne. Jeg følte at noen måtte si ifra fordi musikken ble utnyttet i altfor stor grad. Jeg håper at det i fremtiden vil være godt for noe, sier Novak, som forlot Hollywood i 1970 for å flytte til det isolerte området Big Sur på California-kysten, før hun senere bosatte seg i Oregon, sier hun til Huffington Post.

Michel Hazanavicius, som skrev og regisserte den fem ganger Osvar-vinnende «The Artist», svarte på Novaks uttalser i januar at hans film var et kjærlighetsbrev til filmen. Bernard Herrmann som skrev filmmusikken til «Vertigo» har hatt musikken sin i en rekke ulike filmer, og «The Artist»-skaperen sier at han er fornøyd med at musikken blir brukt i hans film.

Novak forteller at hennes kritikk mot «The Artist»-musikken ikke ble godt tatt imot av the motion picture Academy. Hun mener at etter sjokket over at kjærlighetsmelodien fra «Vertigo» ble brukt i Oscar-vinneren, klarte hun å nyte filmen og innse at den fortjente sine priser - bortsett fra statuetten for beste originale filmmusikk.

Neste måned vil Kim Novak bli hedret for sin innsats til filmhistorien under TMC Classic Film Festival.

Bli fan av Seoghør.no på Facebook her

Sjekk ut våre mobilsider. Send sms med kodeord: SHMOBIL til 2255

Vi belønner gode kjendistips. Tips oss på 2255@shf.no, ring vår tipstelefon 22555522 eller send sms/mms med kodeord TIPS til 2255.

LES OGSÅ: Kaos da Oscar-stjernen landet i Frankrike