Asia Argento:

- Jeg ble voldtatt her i Cannes

Skuespiller Asia Argento med klar tale til bransjen under utdelingen av den prestisjetunge Gullpalmen i Cannes.

KLAR TALE: Den italienske skuespilleren Asia Argento kom med et klinkende klart budskap til filmbransjen fra scenen i Cannes lørdag: -Selv i kveld, blant dere som sitter her, er det noen som ennå ikke er blitt holdt ansvarlig for sin oppførsel mot kvinner, sier hun. Til venstre for Argento står jurymedlem Ava DuVernay. Foto: NTB scanpix / Reuters
KLAR TALE: Den italienske skuespilleren Asia Argento kom med et klinkende klart budskap til filmbransjen fra scenen i Cannes lørdag: -Selv i kveld, blant dere som sitter her, er det noen som ennå ikke er blitt holdt ansvarlig for sin oppførsel mot kvinner, sier hun. Til venstre for Argento står jurymedlem Ava DuVernay. Foto: NTB scanpix / Reuters Vis mer
Publisert

Like før prisen til årets kvinnelige skuespiller skulle deles ut fra scenen i Cannes lørdag kveld, kom skuespiller Asia Argento med en kraftfull uttalelse rettet mot det som kanskje er en av bransjens mest omtalte menn det siste halve året.

- I 1997 ble jeg voldtatt av Harvey Weinstein her i Cannes, proklamerte Argento fra scenen.

Sto fram i oktober

Den italienske skuespilleren var en av de aller første kvinnene som sto fram med anklagene mot Hollywood-mogulen Harvey Weinstein i The New Yorker i oktober i fjor.

- Jeg var 21 år. Denne festivalen var hans jaktmark. Jeg vil komme med en spådom: Harvey Weinstein vil aldri være ønsket her igjen, sier Argento ifølge Rolling Stone Magazine, og fortsetter:

- Han vil leve i vanære, utstøtt fra et filmsamfunn som en gang omfavnet ham og dekket over hans forbrytelser.

#METOO: Asia Argento kom med en kraftfull uttalelse på scenen i Cannes lørdag kveld: Foto: NTB scanpix / Reuters
#METOO: Asia Argento kom med en kraftfull uttalelse på scenen i Cannes lørdag kveld: Foto: NTB scanpix / Reuters Vis mer

- Dere vet hvem dere er

Anklagene mot Weinstein markerte startskuddet for det som etter hvert skulle bli en verdensomspennende bevegelse, nemlig #metoo-bevegelsen, som også førte til avsløringer om seksuell trakassering og overgrep her i Norge.

Deretter henvendte Asia Argento seg ut mot publikum, og rettet en pekefinger mot resten av bransjen.

- Og selv i kveld, blant dere som sitter her, er det noen som ennå ikke er blitt holdt ansvarlig for sin oppførsel mot kvinner, som ikke hører hjemme verken i industrien eller på arbeidsplassen, sier hun, og fortsetter:

- Dere vet hvem dere er. Men det viktigste er at vi vet hvem dere er. Og vi kommer ikke til å la dere komme unna med det lenger.

Benekter anklagene

Talen til Argento ble møtt med applaus ifølge Reuters, som også skriver at Weinstein har benektet alle anklager mot ham.

Weinsteins advokat i Italia, Filomena Cusano, som var i Cannes, mener det var like mye pinlig stillhet i salen som applaus.

HUN BLE VOLDTATT: Den norske skuespilleren Natassia Malthe hevder hun ble voldtatt av Harvey Weinstein i 2008. Hun fortalte dette på en pressekonferanse i New York, sammen med sin advokat Gloria Allred. Video: CNN / Foto: NTB Scanpix. Vis mer Vis mer

- Anklagene som Argento kommer med er fullstendig falske. Weinstein hadde et forhold med Argento som var basert på gjensidig samtykke. Hun var med i Weinsteins film «B. Monkey» i 1998, hvor hun spilte utmerket, og hun sa selv at det var en fantastisk rolle for henne, sier Cusano i en uttalelse gjengitt av Reuters.

- Etter det skrev hun et manus for Weinstein som handlet om den italienske regissøren Vittorio De Sica, som han skulle ønske at ble produsert. Dette er åpenbart en smertefull tid for Argento, men det er et falsk narrativ. Weinstein ønsker bare det beste for Argento, sier han.

#Metoo i Cannes

Cannes-festivalen er blitt kritisert for ikke å ta #metoo-kampanjen til etterretning fort nok. Mens liknende festivaler slik som Sundance og CinemaCon har implementert strengere regler for oppførsel, har ikke Cannes et uttrykt forbud mot seksuell trakassering, skriver Variety.

Det ble imidlertid opprettet en egen telefonlinje før årets festival, der vitner eller ofre for seksuell trakassering eller overgrep kunne ringe inn og rapportere om hendelsen.

I et intervju med Variety har festivaldirektør Thierry Frémaux tidligere sagt at det ikke er Cannes-festivalen sin rolle å organisere #metoo-eventer, fordi festivalen verken har evner eller legitimitet til å gjøre det.

- Cannes kan ikke være en erstatning for rettssystemet eller for politiet: Det er lover mot trakassering og mot seksuelle overgrep, og vi vil minne folk på dem. Men ja, vi tenker på å kommunisere på en større skala om temaer som omhandler sikkerhet og god oppførsel, gjennom opplæring. Det er mange organisasjoner som gjør fantastisk arbeid som vi gjerne vil fremme, sa Frémaux til Variety.

LES OGSÅ: Mener anklagene om seksuell trakassering er «barnslige greier»

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer