- Jeg ble tatt for å være mann

Da håndballstjernen Anja Hammerseng-Edin møtte på fordommer i klesbutikken, måtte hun finne på noe eget. Se video!

Publisert
Sist oppdatert

SEOGHØR.NO: Denne våren kan seerne følge livet til proffspillerne i Larvik Håndballklubb både på og utenfor banen.

I ukens episode av «Larvikjentene» på TV3 reiser laget til Slovenia for å spille Champions League-kamp, men episoden inneholder også mer personlige innblikk i spillernes liv.

Anja Hammerseng-Edin (33), som har vært gift med Larvik-kollega Gro Hammerseng-Edin (35) siden 2013, forteller om fordommene hun har støtt på i forbindelse med klesshopping.

- Jeg følte meg aldri hjemme i det å gå på dameavdelingen og kjøpe klær. Og når jeg gikk på herreavdelingen og kjøpte klær, så var det dét at de som jobbet der antok at jeg var en mann, eller at de spurte om de skulle pakke det inn, sier Anja i episoden.  

Saken fortsetter under bildet.

ENGASJERTE: Gro og Anja Hammerseng-Edin (t.v) var selvsagt til stede på Oslo Pride og Skeive dagers parade i Oslo sommeren 2013. Noen få uker senere giftet de seg.  Foto: NTB scanpix
ENGASJERTE: Gro og Anja Hammerseng-Edin (t.v) var selvsagt til stede på Oslo Pride og Skeive dagers parade i Oslo sommeren 2013. Noen få uker senere giftet de seg. Foto: NTB scanpix Vis mer

Både Anja og Gro er profilerte navn i homosaken, og Anja driver Team Fearless - som spesialiserer seg innen mental styrketrening.

I stedet for å la opplevelsene i klesbutikken trykke henne ned, reagerte Anja Hammerseng-Edin ved å lansere en egen kleskolleksjon under Fearless-paraplyen.

Se hele klippet med Anja Hammerseng-Edin øverst i saken!

- Så jeg laget min egen kleskolleksjon, som jeg kaller «Unisexy», i Fearless, forklarer hun i TV3-programmet.

Støtte fra kona og kollegene

I episoden får man også se Anja vise frem Unisexy-kolleksjonen sin på et lokalt moteshow i Larvik. I tillegg til å presentere klærne får håndballprofilen 15 minutter på scenen for å snakke om Fearless-konseptet sitt.

Kona Gro Hammerseng-Edin, som Anja har sønnen Mio (4) med, er selvsagt på plass for å gratulere. Det er også flere av Larvik-venninnene, som roser det engasjerte ekteparet.

- Jeg har forstått at det er mange som syns det er vanskelig å komme ut av skapet, og at det er mye fordommer der ute. Og da syns jeg det er veldig fint at de, spesielt Anja og Gro, ønsker å være forbilder. Det er viktig, sier Karoline Dyhre Breivang (35) i episoden.

Saken fortsetter under bildet.

NÆRT FORHOLD: Larviks Gro Hammerseng-Edin, Karoline Dyhre Breivang og Anja Hammerseng-Edin jubler sammen etter seieren i cupfinalen i håndball for kvinner i Nadderud Arena i desember.  Foto: NTB scanpix
NÆRT FORHOLD: Larviks Gro Hammerseng-Edin, Karoline Dyhre Breivang og Anja Hammerseng-Edin jubler sammen etter seieren i cupfinalen i håndball for kvinner i Nadderud Arena i desember. Foto: NTB scanpix Vis mer

Kjemper for åpenhet

Tidligere har Anja Hammerseng-Edin også fortalt åpenhjertig om at hun tidligere ikke turte å dusje i damegarderoben, fordi hun fryktet at noen skulle tro hun hadde gått feil. Ifølge Dagbladet var det kona som fikk henne til å trosse den frykten. 

Gro Hammerseng-Edin har også vært opptatt av å bekjempe fordommer og tabu rundt seksuell legning i offentligheten. Etter at Mio kom til verden, tok hun til motmæle mot de negative reaksjonene på foreldreskapet:

- Jeg registrerer det og må akseptere at det fins mennesker og politiske partier som mener det jeg gjør er feil. Men jeg synes de mangler gode argumenter, sa hun til Dagbladet Torsdag våren 2012.

Saken fortsetter under bildet.

FIN FAMILIE: Gro og Anja Edin-Hammerseng strålte på bryllupsdagen sin i 2013 sammen med sønnen Mio. Anja har skrevet bøkene «Anja + Gro = Mio» og «Fearless», der flere av konas og hennes egne erfaringer belyses.  Foto: Andreas Fadum
FIN FAMILIE: Gro og Anja Edin-Hammerseng strålte på bryllupsdagen sin i 2013 sammen med sønnen Mio. Anja har skrevet bøkene «Anja + Gro = Mio» og «Fearless», der flere av konas og hennes egne erfaringer belyses. Foto: Andreas Fadum Vis mer

Ettbarnsmoren har også vært opptatt av at lesbiske og homofile bør slippe å skamme seg. I et intervju med VG i 2013 røpet hun hva hun følte da hun skjønte at hun var lesbisk som 17-åring:

- Jeg var veldig glad for at jeg ikke tenkte at det var noe galt med meg. Jeg så ikke på det som noe negativt, men syntes nesten det var litt morsomt. Det er innmari leit at mange tenker at det er noe galt med dem, og at de skulle ønske at alt var annerledes, understreket Gro Hammerseng-Edin overfor avisen.

«Larvikjentene» sendes på TV3 torsdager klokken 20.30.

LES OGSÅ: - Avslører barnenavnet

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer