Sandra Lyng:

- Jeg ble skremt og provosert

Artist Sandra Lyng raser mot bilderedigeringsapper.

HARDT UT: Artist Sandra Lyng sier til Se og Hør at hun ble trist og opprørt da hun oppdaget hvordan man kan endre på kroppsfasong og utseende ved å bruke ulike bilderedigeringsapper. Disse bildene delte hun på Instagram tidligere denne uken. Foto: Privat
HARDT UT: Artist Sandra Lyng sier til Se og Hør at hun ble trist og opprørt da hun oppdaget hvordan man kan endre på kroppsfasong og utseende ved å bruke ulike bilderedigeringsapper. Disse bildene delte hun på Instagram tidligere denne uken. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Å redigere bildene sine før man deler dem i sosiale medier har blitt et svært vanlig fenomen med årene. «Alle» gjør det - og med ulike apper kan man på 1-2-3 retusjere bort rynker - eller fikse på kroppsfasongen.

Til stadighet dukker det opp saker der folk har retusjert bilder i sosiale medier.

En rekke norske influensere og bloggere har stått i stormen for ha redigert bilder, og sist ut var blogger Sophie Elise Isachsen (25), som ble beskyldt av Mads Hansen for å ha redigert et bilde av rumpa si.

Nå går artist Sandra Lyng (33) hardt ut mot appene hvor man kan pynte på kropp og utseende. Onsdag delte 33-åringen et innlegg på Instagram med to nesten identiske bilder av seg selv: et som er redigert, og et som ikke er det.

Budskapet var å gjøre folk oppmerksomme på at svært mange redigerer bildene sine i sosiale medier, og at det som fremstår tilsynelatende «perfekt», rett og slett kan være pyntet på i en app.

- Bakgrunnen var at jeg skulle ta noen bilder da jeg var på Geilo, og oppdaget at jeg hadde en kvise. Den irriterte meg, så jeg tenkte at jeg kunne redigere den bort. Og så lasta jeg ned en app, og da så jeg alt man kan gjøre. Der kunne man få smalere nese, større lepper, større øyne, smalere kjeve og høyere kinnbein. Man kunne gjøre alt, sier Lyng til Se og Hør.

- Det er supertrist

Artisten forklarer at hun ikke har noen erfaring med slike bilderedigeringsapper, siden hun aldri har pyntet på egne bilder før.

Dermed ble hun svært overrasket over omfanget av appene, og ikke minst over mulighetene for hva man kunne endre på.

GLIPP: Kardashian-klanen får ofte mye oppmerksomhet for bildene de legger ut på sosiale medier, men detaljen på Kourtney Kardashians siste Instagram-bilde fikk virkelig folk til å sperre øynene opp. Programledere: Kine Falch og Jonas Hammer. Video: Emilie Rydning Vis mer

- Jeg ble fascinert, og gikk inn på andre apper og så hva man kunne gjøre med kroppen. Man kunne endre på armene, fjerne cellulitter, få skinnende hår, ta bort åreknuter og få finere øyevipper. Oi, tenkte jeg. Hva slags verden er dette? Også ble jeg litt flau over at jeg skulle ta en bort en kvise for å poste et bilde, sier Lyng til Se og Hør.

VINTAGE: Sandra Lyng skal ikke kjøpe én ny julegave i år. Reporter: Malini Bjørnstad. Video: Ingebjørg Iversen / KK Vis mer

33-åringen ble både trist og opprørt da hun oppdaget hvilke muligheter som ligger i de aktuelle appene.

- Jeg visste ikke at det var så ille, så jeg synes at folk bør få vite det, sier Lyng, og forklarer:

KRITISK: Sandra Lyng brenner for mental helse, og sier at hun selv har slitt med spiseforstyrrelser som ung. Hun synes det er skremmende hva ungdom blir møtt med i sosiale medier i dag. Foto: NTB Scanpix
KRITISK: Sandra Lyng brenner for mental helse, og sier at hun selv har slitt med spiseforstyrrelser som ung. Hun synes det er skremmende hva ungdom blir møtt med i sosiale medier i dag. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Dette er supertrist. Man sier til seg selv at man ikke er bra nok, at man må fikse på seg selv før man kan legge ut et bilde. Noe annet er mottakeren, som sammenlikner og tenker: «hva er galt med meg?». Man er bra nok akkurat som man er. Hvorfor skal vi streve etter å være perfekte når ingen er perfekte?

BILDEFUSK: Samtidig som debatten går rundt barn og unges mentale helse og påvirkning fra sosiale medier, driver mangfoldige Instagram-stjerner med retusjering av egne bilder. Kine og Jonas avslører tre av de verst retusjerte bildene til en av de aller største på Instagram - Kim Kardashian. Vis mer

Den populære artisten har selv vært åpen om sine utfordringer med spiseforstyrrelser, og har snakket åpenhjertig om vanskene sine med pressen.

Lyng har også et bankende hjerte for mental helse, og sier til Se og Hør at det er skremmende å se hva unge mennesker blir møtt med i sosiale medier i dag.

- Jeg ble provosert og skremt da jeg så dette, og når jeg ser hva ungdom vokser opp med i sosiale medier. Mitt budskap er at det bør bli mer bevisstgjøring rundt det. Jeg har vært ung og slitt med spiseforstyrrelser, så jeg vet hvordan det er.

Ønsker endring

Nå ønsker Sandra Lyng endring for å gjøre folk oppmerksomme på den utstrakte bruken av bilderedigering i sosiale medier.

Popartisten blir tappet for krefter under en svært krevende sykkeletappe i «71° nord - Norges tøffeste kjendis», og bryter sammen. Video: TVNorge Vis mer

- En ting er voksne som eksponeres for dette på Instagram. Det er enda mer skadelig for ungdom som er i utviklingsfasen, og som leter etter sin identitet. Det synes jeg er skremmende. Da bestemte jeg meg for å legge ut det bildet med kvisen likevel, forteller hun.

TATT PÅ FERSKEN: Instagram-profilene @celebface og @beauty.false tar stjernene på fersken i ekstremt bilderedigering. Her er noen av de villeste eksemplene. Video: Rød Løper Vis mer

33-åringen foreslår en praksis der man markerer bilder i sosiale medier som redigerte, på samme måte som man merker sponsende innlegg.

- For å gjøre folk oppmerksomme på redigerte bilder, bør man merke innleggene, slik at folk vet at det er manipulert. Og la det få samme konsekvenser som hvis du ikke merker reklame. Det kan være en del av en bevisstgjøringsprosess rundt dette, sier Lyng, og avslutter:

- Det er helt forferdelig at normen er å redigere bilder, og å vise frem det som ikke er ekte.

LES OGSÅ: - Føler meg kvalmav dette bildet

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer