Jane Fonda:

- Jeg ble seksuelt misbrukt som barn

Hollywood-stjernen klandret seg selv etter hendelsen.

FOTO: NTB Scanpix
FOTO: NTB Scanpix Vis mer

(Seoghør.no): Jane Fonda (79) har spilt i over 50 filmer, vunnet to Oscar-statuetter og fått sin egen stjerne på Hollywood Walk of Fame.

I tillegg har hun blitt kronet til hele verdens fitnessdronning.

Til tross for at hun nærmer seg 80 år med stormskritt tar hun fremdeles pusten fra alle på den røde løperen, og brukes som forsidepike i moteblader.

Den evigunge stjernen har tidligere åpnet seg om en vanskelig oppvekst.

FILMSTJERNE: Jane Fonda avbildet på et filmsett, 22 år gammel, i 1959. Foto: NTB Scanpix
FILMSTJERNE: Jane Fonda avbildet på et filmsett, 22 år gammel, i 1959. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Moren hennes begikk selvmord da Jane bare var 12 år, og faren, Hollywood-stjernen Henry Fonda, var svært kritisk til henne. Som tenåring kalte han henne «feit» - selv om det var langt fra sannheten.

Den vonde kommentaren var med på å føre Fonda inn i en 20 år lang kamp med spiseforstyrrelser, og senere følte hun seg tvunget til å legge seg under kniven.

Nå kommer 79-åringen med en ny avsløring.

- For å vise i hvilken grad et patriarki tar sin toll på kvinner; Jeg har blitt voldtatt, jeg har blitt seksuelt misbrukt som barn og jeg har fått sparken fordi jeg nektet å ha sex med sjefen min. Og jeg trodde alltid at dette var min feil; At jeg ikke gjorde eller sa den riktige tingen, forteller hun til magasinet The EDIT.

- Jeg kjenner unge jenter som har blitt voldtatt og som ikke en gang visste at det var voldtekt. De tenker: «Det må ha skjedd fordi jeg sa nei på feil måte», fortsetter hun.

Fonda sier ingenting om hvem som skal ha stått bak overgrepene.S

Saken fortsetter under bildet.

TREBARNSMOR: Jane Fonda har vært gift tre ganger og har tre barn. Her med sønnen Troy og datteren Vanessa i 2005. Foto: NTB Scanpix.
TREBARNSMOR: Jane Fonda har vært gift tre ganger og har tre barn. Her med sønnen Troy og datteren Vanessa i 2005. Foto: NTB Scanpix. Vis mer

Moren ble også misbrukt

Fonda har i årevis vært en aktiv feminist og jobbet målrettet for kvinners rettigheter.

- En av de fantastiske tingene med kvinnebevegelsen er at den har fått oss til å innse at voldtekt og misbruk ikke er vår feil. Vi ble krenket og det er ikke riktig.

Videre innrømmer den trimdronningen at det tok henne 60 år å lære å si nei.

- Hvis noen tilbød meg noe som helst, sa jeg alltid ja. Jeg tok roller som ikke var riktige for meg og slik ble jeg utnyttet.

FEMINIST: Her deltar Fonda under kvinnemarsjen i Los Angeles i januar. Foto: NTB Scanpix 
FEMINIST: Her deltar Fonda under kvinnemarsjen i Los Angeles i januar. Foto: NTB Scanpix  Vis mer

- Jeg visste ikke hvordan jeg skulle stå opp for meg selv. I dag hadde jeg sagt: «Nei. Dette er fullstendig dritt. Jeg liker ikke måten du behandler meg på» og så hadde jeg dratt. Hvis jeg bare den gang hadde visst det jeg vet i dag, sier hun til nettstedet.

Da Jane Fonda for flere år siden fikk se morens medisinske journal, oppdaget hun at også moren hadde blitt misbrukt som barn.

- Alt falt på plass da jeg leste dette. Jeg forsto hennes løsaktige væremåte, de endeløse plastiske operasjonene, skyldfølelsen og den manglende evnen til å elske eller være intim på. Da ble jeg i stand til å tilgi både henne og meg selv.

- Jeg kommer til å støtte behandlingssenter for voldtekt resten av livet mitt, fortalte hun for tre år siden, ifølge Daily Mail.

LES OGSÅ: Her går det helt galt for Mariah Carey