- Jeg ble så syk som jeg aldri har vært før

Den folkekjære Barne-TV-programlederen Vibeke Sæther ble fullstendig slått ut etter at hun fikk diabetes.

RAMMET AV DIABETES: Vibeke Sæther fikk diagnosen diabetes type 2 i 2014. Etter først å ha blitt svært dårlig av tablettene hun fikk, lever hun i dag fint med sykdommen. Foto: Morten Eik
RAMMET AV DIABETES: Vibeke Sæther fikk diagnosen diabetes type 2 i 2014. Etter først å ha blitt svært dårlig av tablettene hun fikk, lever hun i dag fint med sykdommen. Foto: Morten Eik Vis mer

SEOGHØR.NO: På 1970- og 80-tallet var Vibeke Sæther (72) et kjent og kjært innslag i Barne-TV på NRK.

Etter å ha vært programleder for blant annet «Pantomime» og «Lekestue» med Geir Børresen (72), lever Vibeke i dag godt som pensjonist på Frogner i Oslo sammen med ektemannen Gunnar (70).

Etter at hun fikk påvist diabetes type 2 for halvannet år siden, var situasjonen derimot en annen. I tre måneder tok Vibeke medisin mot sykdommen uten problemer, men så sa det plutselig stopp, forteller hun til Her og Nå.

- Jeg kunne spise en is og kose meg litt, men så ble jeg så syk som jeg aldri har vært før i mitt liv. Håret begynte å falle av i svære klaser, jeg hadde sår i munnen, fikk smerter i magen som jeg aldri før har kjent - og jeg har født tre barn! Hver gang jeg skulle spise, kom smertene, minnes hun overfor ukebladet.

Saken fortsetter under bildet.

TV-FAVORITT: I en årrekke var Vibeke Sæther NRK-programleder i Barne-TV. Her er hun fotografert i 1982 sammen med Halvdan Sivertsen og Geir Børresen - for anledningen i Labbetuss-kostyme. Bildet er tatt under lanseringen av det populære Barne-TV-programmet «Tre-fire-fem». Foto: Svein Erik Furulund/ NTB Scanpix
TV-FAVORITT: I en årrekke var Vibeke Sæther NRK-programleder i Barne-TV. Her er hun fotografert i 1982 sammen med Halvdan Sivertsen og Geir Børresen - for anledningen i Labbetuss-kostyme. Bildet er tatt under lanseringen av det populære Barne-TV-programmet «Tre-fire-fem». Foto: Svein Erik Furulund/ NTB Scanpix Vis mer

Vibeke Sæther legger til overfor Her og Nå at det viste seg at hun ikke tålte diabetes-tablettene legen hadde skrevet ut til henne. Dermed måtte hun tenke annerledes for å holde sykdommen under kontroll.

- Det er to ting jeg må gjøre: Holde en diett, og så må jeg mosjonere en halv time hver dag, sier 72-åringen - og røper til Her og Nå at hun har gått ned 16 kilo på halvannet år!

Da Geir Børresen fylte 70 år var Vibeke Sæther og Seoghør.no selvsagt på plass - se video nedenfor!

Ifølge Pasienthåndboka bør personer som lider av diabetes type 2 redusere inntaket av melk, poteter, ris, pasta, sukker og finbakst. Grønnsaker og fisk bør velges over kjøttprodukter som inneholder mettet fett. Minst 30 minutter mosjon daglig er også anbefalt - akkurat det Vibeke Sæther sverger til.

LES OGSÅ: - Det gjør meg opprørt og deprimert