BLE RASENDE: På midten av 1960-tallet spilte Vibeke Løkkeberg i filmen Liv. På lanseringen fikk hun spørsmål om hun ville la seg fotografere naken ikledd filmruller. Da ble hun rasende. Bildet til høyre er tatt i 1966, på samme tid som filmen ble sluppet. Foto: NTB Scanpix
BLE RASENDE: På midten av 1960-tallet spilte Vibeke Løkkeberg i filmen Liv. På lanseringen fikk hun spørsmål om hun ville la seg fotografere naken ikledd filmruller. Da ble hun rasende. Bildet til høyre er tatt i 1966, på samme tid som filmen ble sluppet. Foto: NTB ScanpixVis mer

- Jeg ble så eitrende sint at jeg stormet ut

Vibeke Løkkeberg ble spurt om å la seg fotografere naken, innhyllet i filmruller.

SEOGHØR.NO: Lørdag mottok den profilerte filmregissøren Vibeke Løkkeberg (70) Amandakomieteens Ærespris under filmfestivalen i Haugesund.

MOTTOK ÆRESPRIS: Lørdag mottok Løkkeberg Amandakomieteens Ærespris under filmfestivalen i Haugesund. Foto: NTB scanpix
MOTTOK ÆRESPRIS: Lørdag mottok Løkkeberg Amandakomieteens Ærespris under filmfestivalen i Haugesund. Foto: NTB scanpix Vis mer
SUKSESS: Løkkeberg har gjort suksess som skuespiller, modell og regissør. Foto: NTB scanpix
SUKSESS: Løkkeberg har gjort suksess som skuespiller, modell og regissør. Foto: NTB scanpix Vis mer

Løkkeberg gjorde sin regissørdebut i 1971, med filmen «Abort». Fem år tidligere kom skuespillerdebuten. Filmen «Liv» handlet om en modell sin protest mot å bli betraktet som et objekt - en kampsak Løkkeberg var opptatt av privat. Hun var selv med på å skrive filmen.

Men da filmen skulle lanseres, presterte en journalist å henvende seg til Vibekes daværende ektemann, Pål Løkkeberg, og spurte om Vibeke ville la seg fotografere naken, kun innhyllet i filmruller.

- Da ble jeg så eitrende sint at jeg stormet ut av lokalet - og smelte døren etter meg. Jeg var bare 21 år - og siden ble jeg kalt vanskelige Vibeke, sier hun i et intervju med bladet Vi over 60.

Saken fortsetter under bildet.


I intervjuet tar hun et oppgjør med det hun kaller et alderstyranni i Norge, og forteller at hun opplever større åpenhet når hun ikke befinner seg i hjemlandet.

- I internasjonale miljøer opplever jeg en mye større åpenhet og aksept, og der er de ikke opphengt i alder. Flere av mine utenlandske venner er over 80, og de er fremdeles aktive og nyter respekt. I Norge derimot, opplever jeg et alderstyranni. De som blir regnet med, ikke minst i filmmiljøet, er i hovedsak mellom 30 og 40. Er du mer moden av alder, spesielt om du er kvinne, blir du oversett. Å ferdes i miljøer hvor alder ikke er vesentlig, er befriende.

I 2010 kom Løkkebergs siste film, dokumentaren «Gazas tårer». Filmen mottok Gullprisen under Gaza Film festival, samt Menneskerettsprisen for beste langfilm under Al Jazeeras internasjonale dokumentarfilmfestival i april 2011.LES OGSÅ: - Jeg tåler ikke å komme til Bergen