NRKs «113»

- Jeg ble paranoid og redd

«113»-Charles Aune-Lundberg forteller om dramatisk skyteepisode.

NY HELT: Ambulansearbeider Charles Aune-Lundberg er blitt et kjent ansikt utad for helse og 113-arbeidere i hele landet. Foto: NRK
NY HELT: Ambulansearbeider Charles Aune-Lundberg er blitt et kjent ansikt utad for helse og 113-arbeidere i hele landet. Foto: NRK Vis mer
Publisert

«113»-Charles Aune-Lundberg har for alvor gitt et ansikt til ambulansearbeidere over hele landet, og er blitt en av Norges nye hverdagshelter.

- Det går ikke en dag uten at jeg blir gjenkjent eller stoppet på gaten. Det er bare hyggelige meldinger å få, sier «113»-Charles til Dagbladet.

- Søkelys på vår jobb

I fjor ble vi kjent med et knippe ambulansearbeidere, leger, sykepleiere og AMK-ansatte ved Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN). Med et NRK-team i utrykningsbilen, i helikopteret, på åstedet og på sykehuset har vi fulgt Charles Aune-Lundberg og hans kolleger i to sesonger.

Det gjenstår ennå tre episoder før høstens sending er over.

DRAMATISK: Adrian Sellevoll havnet på sykehus etter en dramatisk kveld. Video: Private bilder / Rød Løper Vis mer

- Det viktigste med serien er ikke at noen av oss er blitt kjent, men at vi har fått satt søkelys på vår jobb. Om det hele foregår i Troms, tror jeg at det arbeidet vi speiler, gjelder for alle ambulansearbeidere i hele landet. Om vi ser ambulansearbeidere i by eller distrikt, er det mye det samme - selv om vi i distriktene i Nord-Norge kanskje har noen andre utfordringer med avstander og vær enn kollegene på det sentrale Østlandet, sier Aune-Lundberg.

- Alle skal stole på oss

Den 45 år gamle ambulansearbeideren fra Bardu har hatt dette som yrke i 25 år, og har jobbet ved ambulansetjenesten i Bardu, Målselv, Finnsnes og nå i Tromsø, der han bor med kone og to barn i skolealder.

Selv om de kommer tett på en rekke personer i sårbare situasjoner, presiserer han at taushetsplikten er viktig.

BLÅLYS I NATTEN: Utrykning på nattetid er spesielt. Ambulansearbeiderne Kristina Simonsen og Charles Aune-Lundberg rykker ut. Foto: NRK
BLÅLYS I NATTEN: Utrykning på nattetid er spesielt. Ambulansearbeiderne Kristina Simonsen og Charles Aune-Lundberg rykker ut. Foto: NRK Vis mer

- Ingen skal frykte for at vi går videre, for eksempel til politiet, ved ulykker og hendelser dersom den fornærmede eller skadde ringer 113. Alle skal stole på oss, og ikke unngå å ta kontakt i frykt for at vi ikke overholder taushetsplikten. Det skjer bare i helt spesielle tilfeller der vi må tilkalle politiet av hensyn til vår egen eller andres sikkerhet.

Det unike med serien, legger 113-Charles til, er at de har samtykke fra pasientene og alle involverte før episodene blir sendt på tv.

- Det gir et spesielt nært og realistisk bilde av hvordan tjenesten fungerer. For ambulansetjenesten er, og skal være, strengt taushetsbelagt.

DRAMATISK: Pierre Louis havner på sykehuset i svenske «Celebrity Ex on the Beach». Video: Dplay.se / Rød Løper Vis mer

- Har sett kolleger slite

Det at Charles Aune-Lundberg har oppnådd en kjendisstatus, legger han ikke mye vekt på. Det er ikke han som person som er interessant, men det arbeidet ambulansepersonell utfører, hevder han. Han brenner for jobben, selv om den kan være krevede og utfordrende.

- Det er søkelyset på en bransje jeg er stolt av å vise frem, som betyr noe, sier han.

- Er det noen enkeltepisoder som har gått inn på deg?

- Det er selvsagt mye som går inn på meg og mine kolleger, men vi snakker om det og får det ut av kroppen.

- ET FINT BILDE: - Jeg ser på dette bildet, tegnet av datteren til en kollega, hver dag på jobben. Jeg synes det er så fint, sier Charles Aune-Lundberg. Foto: Selfie
- ET FINT BILDE: - Jeg ser på dette bildet, tegnet av datteren til en kollega, hver dag på jobben. Jeg synes det er så fint, sier Charles Aune-Lundberg. Foto: Selfie Vis mer

«113»-Charles fortsetter:

- Vi har ingen psykologer eller eget debrifingsapparat, men vi bruker hverandre. Snakker sammen i bilen, på morgenmøter på pauserommet. Det er trist at arbeidsgiver ikke ser seg råd til det, og jeg har sett kolleger slite unødvendig, sier han.

Han var selv ikke med på Fagereng-tragedien i Tromsø, der en mor og tre barn druknet. Men han forteller at det var en stor belastning for alle som var involvert. Hendelsen ble vist i «113» forrige søndag.

TRAILER: En sniktitt på sesong 2 av NRK-serien «113». Video: NRK Vis mer

Posttraumatisk stressyndrom

Han forteller at det er viktig, ja, helt nødvendig, å snakke og åpne seg opp for kolleger om tøffe hendelser og om det som er vanskelig.

- Hvis ikke så kommer hendelsene tilbake.

- Jeg kan vel ikke si at jeg har hatt psykiske problemer over tid, men har i perioder slitt med søvnproblemer. Det er viktig å ta posttraumatisk stressyndrom på alvor, og vi er der for hverandre.

SJOKKBILDER: Carina Dahl har nylig fjernet en godartet svulst fra hodet. Her viser hun frem bilder fra sykehusoppholdet. Reporter: Henriette Eilertsen / Video: Rød Løper Vis mer

- Ble paranoid

Charles Aune-Lundberg ser tilbake på en dramatisk hendelse, som han og kollegaen på utrykning ikke kunne se for seg. De rykket ut til det som skulle være en skade, men plutselig sto de overfor en væpnet person.

- Det hadde blitt avfyrt skudd, forteller han.

GULLRUTEN: Charles Aune-Lundberg på festen til Gullruten 2019, der NRK-serien «113» fikk prisen for årets beste dokusåpe. Foto: Privat
GULLRUTEN: Charles Aune-Lundberg på festen til Gullruten 2019, der NRK-serien «113» fikk prisen for årets beste dokusåpe. Foto: Privat Vis mer

- I ettertid tror jeg nok ikke det var fare for våre liv, men det visste vi ikke der og da. Vi måtte vente på politiet i halvannen time. De hadde vakt i en annen kommune. Den følelsen satt i meg lenge, jeg var paranoid og redd og så meg over skulderen. Jeg fikk hjelp fra familie og venner, og det gikk heldigvis over, sier han.

MERKELIG TIMING: I den svenske versjonen av «Paradise Hotel» var det sykehustema, der flere koblinger minnet om virus-situasjonen som foregår i verden i dag. Vis mer

- De ensomme og svake

Han sier at rundt ti prosent av arbeidstiden handler om hjelp i akutte situasjoner. Og det er ikke de mest akutte situasjonene han tenker mest på. Kommer de frem i tide og pasienten lever, har de så «mye i verktøykassa at det er utrolig hva de får til», som han uttrykker det.

Nei, det er ikke de alvorligste «blålys»-situasjonene som har brent seg inn hos «113»-Charles.

- Det er møtet med ensomme og svake mennesker som berører meg sterkest. Det kan være i møte med gamle, ensomme og syke mennesker uten nettverk. De som lever helt hverdagslige liv, men uten nettverk. Å møte slike mennesker går sterkt inn på meg, sier han.

Charles Aune-Lundberg snakker nøkternt og reflekterer om sitt yrke, som det siste året er blitt eksponert i NRK-serien «113».

ULYKKESFUGL: Det gikk ikke helt som planlagt da Atle Pettersen skulle ta et bad i jacuzzien på bryllupsnatten sin. Vis mer

- Det jeg ført og fremst kjenner på, er en enorm stolthet på vegne av mine kolleger. Det viktigste ved serien er at jeg føler folk ser det vi gjør, og den respekten vi som yrkesgruppe får, sier «113»-Charles til Dagbladet, før alarmen går og han må kaste seg i bilen på glatte veier på nye oppdrag.

Hver femte nordmann

«113» har slått godt an med svært gode seertall, på det beste opp mot en million totalt. I snitt er det nå 865 000 som har sett sesong 2 av «113».

- Det er ikke bestemt om det blir en ny sesong med «113», opplyser kommunikasjonsansvarlig Nan Kristin Myhre i NRK.

Seertallet utgjør 19 prosent av befolkningen over 10 år, det vil si hver femte nordmann. I Nord-Norge er det tilsvarende tallet 31 prosent. Serien er ikke uventet mer populær i Nord-Norge - eller sagt på en annen måte: Hadde den vært like populær i hele landet som i Nord-Norge, ville seertallet ligget på 1,4 millioner seere.

LES OGSÅ: Brakk ryggen på ferietur

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer