VIKTIG JENTESAK: Mia Gundersen har engasjert seg i Plans nye prosjekt «Min Lov», som er en personlig forpliktelse for å stoppe vold mot jenter i skolen. Foto: Erlend Haugen, Se og Hør
VIKTIG JENTESAK: Mia Gundersen har engasjert seg i Plans nye prosjekt «Min Lov», som er en personlig forpliktelse for å stoppe vold mot jenter i skolen. Foto: Erlend Haugen, Se og Hør Vis mer

- Jeg ble mobbet og voldtatt

«Norske Talenter»-dommeren Mia Gundersen støtter Plan Norges aksjon mot vold mot jenter. Hun vet så altfor godt hva hun snakker om.

Publisert

SEOGHØR.NO: Vold, overgrep og trakassering på skolen eller skoleveien rammer mer enn 300 000 jenter hver dag.

I SALG NÅ: Les mer i Se og Hør, som er i salg nå.
I SALG NÅ: Les mer i Se og Hør, som er i salg nå. Vis mer

Nå ønsker hjelpeorganisasjonen Plan å mobilisere så mange som mulig til å vedta «Min Lov», en personlig forpliktelse for å stoppe vold mot jenter i skolen.

Mia Gundersen (53) har allerede skrevet under.

– Jeg har både opplevd å bli alvorlig mobbet på skolen, og jeg opplevde en overfallsvoldtekt på en fest som 21-åring. Likevel er jeg en av de heldige som har klart å få sortert ut dette på en måte som ikke har ødelagt meg helt. Jeg vet hvor dype spor psykiske og fysiske overgrep setter, og hva det gjør med selvbildet, påpeker Mia.

Den dag i dag kan de vonde opplevelsene gripe inn og prege henne.

– Vi må aldri glemme at effekten av en voldtekt er lik uansett hvor du kommer fra på kloden. Følelsen av å være verdiløs, og knapt å ha rett til livet. Jeg tror det må en dypere forståelse til for å få bukt med dette. De myke verdiene må løftes frem og hylles for å unngå at flere jenter skal bli ødelagt, mener Mia.

Mia Gundersen fortviler

Lover som skal hindre overgrep mot jenter i skolen brytes fire ganger hvert sekund. Mens overgriperne nesten aldri blir straffet, må jentene leve videre med konsekvensene – traumer, skam, stigmatisering, uønsket graviditet – og i svært mange tilfeller må jentene slutte på skolen.

Mia Gundersen er opprørt over at de fleste menn som begår overgrep slipper unna.

– Jeg opplevde det samme i min situasjon som voldtektsoffer. Det preger en for resten av livet. Hele vår verden er i dyp ubalanse mellom det feminine og det maskuline som gjør at det blir slik. Hvis vi ikke får opp forståelsen for det, så klarer vi ikke å gjøre noe med problemet, påpeker Mia.

Saken fortsetter under bildet.

BIDRAR: Anneli Drecker har skrevet en låt til «Min Lov»-aksjonen. Foto: TV 2
BIDRAR: Anneli Drecker har skrevet en låt til «Min Lov»-aksjonen. Foto: TV 2 Vis merHer i Norge har andre kjente personer som Marion Ravn (31), Bjørn Eidsvåg (61), Erna Solberg (54), Anita Krohn Traaseth (43) og fotballandslagets kaptein Per Ciljan Skjelbred (28) engasjert seg og vedtatt «Min Lov».

Anneli Drecker (46) har dedikert en låt til aksjonen. Artist og barneskolelærer Venke Knutson (36) har også stilt opp for Plans jenteaksjon.

- Jeg har vedtatt «Min Lov» og støtter aksjonen fordi det er en innmari viktig sak. Det er forferdelig at flere hundre tusen jenter blir utsatt for vold, overgrep og trakassering hver eneste dag, og ekstra ille at det skjer i forbindelse med skolen. Skolen er et sted man skal lære om verden og utdanne seg, et sted man burde føle seg trygg. Og så er overgriperen kanskje en du har tillit til, en som skulle lære deg om naturfag eller matte. Vi kan ikke ha det sånn, sier Venke Knutson og legger til:

Saken fortsetter under bildet.

VIKTIG SAK: - Skolen er et sted man burde føle seg trygg, sier Venke Knutson.
VIKTIG SAK: - Skolen er et sted man burde føle seg trygg, sier Venke Knutson. Vis mer

- Kanskje denne kampanjen også kan være en trøst og en styrke til jenter som har vært utsatt for overgrep, slik at de tør å fortelle om det. Det fins store mørketall, mange bærer på vonde hemmeligheter. Det gjelder ikke bare overgrep, men også mobbing og trakassering. Det er altfor mange som daglig syns det er vondt å gå på skolen.

En rekke norske bloggere har også kastet seg på og skriver engasjerte innlegg om jenter og vold i skolen.

En av dem er Ine Henriksen, som skriver: «I så alt for mange land verden over er det millioner av jenter som lever i en virkelighet som er så urealistisk for mange av oss. Bare tanken på at det er så mange jenter som opplever kjønnsrelatert vold i tilknytning til skolen hver eneste dag gir meg frysninger.»

STØTTER AKSJONEN: Marion Ravn engasjerer seg også. Foto: Andreas Fadum/Se og Hør
STØTTER AKSJONEN: Marion Ravn engasjerer seg også. Foto: Andreas Fadum/Se og Hør Vis mer

LES OGSÅ: Marianne ble mor som 13-åring

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer