Alexandra Rotan:

- Jeg ble livredd

Alexandra Rotan åpner seg om den tunge beskjeden hos gynekologen.

OPPFORDRER: I et nytt Instagram-innlegg oppfordrer sangfuglen følgerne sine til å sjekke seg. Foto: Morten Eik/Se og Hør
OPPFORDRER: I et nytt Instagram-innlegg oppfordrer sangfuglen følgerne sine til å sjekke seg. Foto: Morten Eik/Se og Hør Vis mer
Publisert

I fjor ble Norge imponert av sangstjernen Alexandra Rotan (25) da hun sto på scenen i sangkonkurransen, «Stjernekamp». Bak kulissene har hun imidlertid kjempet en annerledes kamp.

Rotan er kanskje aller best kjent som vokalist i bandet KEiiNO, som i 2019 gikk helt til topps i norske Melodi Grand Prix, og senere havnet på en sjette plass i den internasjonale konkurransen.

På tirsdag delte 25-åringen et åpenhjertig Instagram-innlegg om at hun for et halvt år tilbake måtte gjennomgå et inngrep etter å ha oppdaget alvorlige celleforandringer i livmoren.

- Jeg var heldig

Samme året som hun sto på scenen i Melodi Grand Prix fikk Rotan beskjed om at det var oppdaget moderate til små celleforandringer i livmoren.

Det påfølgende året ble hun innkalt til en ny celleprøve som skulle vise seg å inneholde alvorlig grad av celleforandringer.

Til Se og Hør forteller Rotan nå om den tøffe perioden.

UHELBREDELIG: Influenser Elin Kjos hadde vært plaget med hoste i ett år, og trodde at det var astma og allergi. Det viste seg å være uhelbredelig lungekreft. Video: Expressen TV Vis mer

- Jeg ble livredd. Jeg er dessverre en av de som er altfor raske til å søke på internett hva dette kan bety, og ble veldig skremt av det som sto der. Men etter samtale med legen ble jeg betrygget med at siden vi hadde funnet ut av dette såpass tidlig, var sannsynligheten stor for at dette ikke ville utvikle seg til noe mer alvorlig, forteller hun åpenhjertig.

Til tross for legens beroligende ord var den usikre fremtiden blant de største utfordringene for sangstjernen. I innlegget, som hun har delt til sine nesten 42 000 følgere, oppfordrer hun også alle til å teste seg, og henviser blant annet til Kreftforeningens kampanje «Sjekk deg».

- Det mest utfordrende må ha vært ventingen og usikkerheten. Jeg var heldig som oppdaget dette såpass tidlig, og veldig glad for at jeg sjekket meg, forteller Rotan til Se og Hør.

Inngrep

For et halvt år siden måtte artisten inn på operasjonsstuen for å gjøre en såkalt konisering, som innebærer at de fjerner den ytre delen av livmortappen som innehar de alvorlige celleforandringene.

- Ordet «operasjon» høres veldig skremmende ut, men det er et relativt lite inngrep som jeg vil beskrive som så å si smertefritt, raskt og lite komplisert. Hos meg gikk det veldig bra, og jeg har vært i kontakt med dyktige leger hele veien, sier hun videre.

MARTIN LEPPERØD: Martin Lepperød åpner seg opp om sin kreftsyke søster i Tv2-programmet «En kveld hos Kloppen». Video/Tv2 Vis mer

Fremover vil 25-åringen bli innkalt til sjekk hvert halvår, og dersom celleprøvene ikke viser tegn til noen alvorlige celleforandringer, blir testingen redusert til hvert tredje år.

- Må tas på alvor

Under innlegget er kommentarfeltet fylt med støttende meldinger fra fansen, og Rotan kan gledelig melde at innlegget har hatt en dominoeffekt.

- Det føles veldig godt å se at min åpenhet betyr noe for andre. Jeg har fått flere meldinger i innboksen min av kvinner som har sjekket seg fordi jeg har motivert dem til det, og det betyr veldig mye. Kvinnehelse må tas på alvor, og vi må bli flinkere til å sjekke oss for å unngå senskader.

Avslutningsvis understreker Rotan hvor viktig det er for kvinner å sjekke seg for celleforandringer, og at hun forhåpentligvis kan fortsette å inspirere følgerne sine til å gjøre dette.

- Det finnes dessverre litt for mange tilfeller av kvinner som synes et besøk hos gynekologen virker skummelt, noe det absolutt ikke er, og derfor unngår de å sjekke seg. Jeg vil derfor, med min påvirkningskraft, nå ut til mine følgere og motivere de til å gjennomføre testingen. Går man med celleforandringer over lengre tid, kan dette dessverre bli langt mer alvorlig, og det vil jeg være med på å forsøke å unngå.

LES OGSÅ: Dette skjer i kulissene

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer