Petter Stordalen:

- Jeg ble kvalm og uvel

Petter Stordalen håper han klarer å berge selskapene sine.

VANSKELIG: Petter Stordalen forteller om den vanskelige økonomiske situasjonen selskapene hans er i på besøk hos Anne Lindmo. Video: NRK Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg ringte Gunhild for å høre om hun kunne finne ut litt om denne epidemien. Hun er en god kliniker, og da ga hun en analyse av det hun kalte en pandemi. Jeg kjente jeg ble uvel og kvalm. (...) Den natten våknet jeg av at jeg var våt av svette.

Det sier Petter Stordalen (57) på besøk hos «Lindmo», om dagen han innså at pandemien var på full vei inn mot Norge.

Coronakrisen har fått brutale konsekvenser for norsk næringsliv. For hotellmagnat og investor Stordalen har pandemien ikke bare resultert i blodrøde tall, men en overhengende frykt for at livsverket skal kollapse.

Ti milliarder i gjeld

Fredag gjester han NRKs «Lindmo». Der forteller toppsjefen om den dystre situasjonen han har stått i etter det historiske vedtaket om å stenge ned Norge 12. mars.

KASTET UT: Da Petter Stordalen stilte noen krav til «Skavlan»-redaksjonen, gikk det ikke helt som han hadde tenkt. Lyd: Storm Productions Vis mer

Før landet stengte, hadde han hatt det beste året på 25 år. Han var overlykkelig over resultatene, før alt raknet. Han ønsker å redde alle selskapene han eier, men det blir ingen enkel prosess.

For få uker siden meldte DN at Stordalens hoteller taper 250 millioner kroner i måneden, og har svimlende ti milliarder kroner i gjeld. I april alene ble det registrert et tap på 450 millioner kroner. Selv sitter han på en milliardformue, men det er ikke sånn at han bare kan åpne sin egen lommebok.

- IKKE PÅ BOK: Petter Stordalen sier at han ikke kan berge selskapene sine med private midler. Foto: NRK
- IKKE PÅ BOK: Petter Stordalen sier at han ikke kan berge selskapene sine med private midler. Foto: NRK Vis mer

- Pengene er i hotelleiendommer, de er i Hurtigruta og de er i andre selskap. Noen tror at dette er penger jeg har på bok, men det er ikke det. Jeg har ikke en bank jeg kan gå og hente dette fra. Jeg må selge ting eller gå til banken. Jeg har solgt ganske mye av det som kan selges, men det løser ikke veldig mye, sier 57-åringen i NRK-opptaket

Stordalen får spørsmål om dette muligens kan være hans undergang. Om han ikke nå skal trekke seg tilbake og la noen andre ta over. Det har han ingen intensjon om. Fokuset nå ligger på å berge arbeidsplasser og selskaper.

- Jorden kan bare gå under en gang, og det skjer ikke nå. Vi kommer til å se tilbake på dette og lære mye av det. Dette er det mest dramatiske jeg håper jeg må oppleve, det kommer til å prege meg for resten av livet, forklarer han.

Petter Stordalen, den nye ejer af Spies, er i Kbenhavn for at mde alle medarbejdere p Spies lokaler i restaden torsdag den 31. oktober 2019.. (Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix)
Petter Stordalen, den nye ejer af Spies, er i Kbenhavn for at mde alle medarbejdere p Spies lokaler i restaden torsdag den 31. oktober 2019.. (Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix) Vis mer

- Oppsigelser

Stordalens hotellkjede Nordic Choice Hotels tok det tunge steget og permitterte 7500 av sine ansatte 18. april. Virksomheten har ekspandert kraftig de siste årene, og i dag eier kjeden 200 hoteller.

57-åringen har tidligere beskrevet forholdene under coronapandemien «som den mest ekstreme situasjonen jeg har opplevd som forretningsmann».

Redningsoperasjonen har omfattet dialog med bankforbindelser, samarbeidspartnere, leverandører, kunder og gårdeiere for å ivareta så mange arbeidsplasser som mulig.

- Men dessverre så kommer vi ikke utenom permitteringer og oppsigelser. Det er ikke en beslutning vi vil ta, det er en beslutning vi må ta, uttalte Stordalen 18. mars.

Artikkelen fortsetter under:

OVERRASKELSE: I programmet «Min kveld» avslører Petter Stordalen en liten hemmelighet på venstre rumpeball. Vis mer

- Hold motet oppe

For en drøy uke siden tok Stordalen til Instagram for å dele målene han har satt for seg selv og sine ansatte etter at krisen er over.

- Nå om dagen går mesteparten av tiden min til å jobbe. Jobbe for å finne gode løsninger for alle virksomhetene vi er inne i, med ett mål for øye: Vi skal ha flest mulig av alle de fantastiske folkene våre tilbake i jobb, så fort det er overhodet mulig.

- Jeg vil sende en hilsen til alle dere som sitter hjemme. At dere må holde motet oppe, fordi akkurat som våren er i anmarsj, gresset er i ferd med å bli grønnere, og det begynner å spire, så kommer også en ny dag for selskapene - når alt er tilbake som det var før. Og da, da sees vi igjen.

Denne saken ble først publisert på Børsen.no.

LES OGSÅ: Ante ikke at datteren ventet barn

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer