- Jeg ble frisk etter ni års helvete

Sandra Lyng er dypt rystet etter det tragiske dødsfallet til 13-åringen i Valdres. Artisten har selv opplevd mobbing og spiseforstyrrelser.

ENGASJERER SEG: Artist Sandra Lyng er blant de mange som er rystet over det tragiske dødsfallet til den 13-årige jenta, som ble funnet død på en hytte nyttårsaften. Tenåringsjenta slet med spiseforstyrrelser og mobbing i flere år. Foto: Andreas Fadum
ENGASJERER SEG: Artist Sandra Lyng er blant de mange som er rystet over det tragiske dødsfallet til den 13-årige jenta, som ble funnet død på en hytte nyttårsaften. Tenåringsjenta slet med spiseforstyrrelser og mobbing i flere år. Foto: Andreas Fadum Vis mer

SEOGHØR.NO: De siste dagene har medieoppslagene om den 13 år gamle jenta som døde på en hytte på Beitostølen i jula, florert.

13-åringen, som trolig døde av avmagring, ble utsatt for mobbing i lang tid. Moren hennes, som nå er siktet for grov omsorgssvikt, har tidligere fortalt at mobbingen medførte at datteren fikk spiseforstyrrelser, ifølge Dagbladet.

Blant dem som nå engasjerer seg i den tragiske saken, er artist Sandra Lyng (28). I et fersk blogginnlegg uttrykker «Night after Night»-sangeren at hun er svært rystet over det som er hendt:

«Dette er ett av de sterkeste eksemplene på både mobbing og spiseforstyrrelser jeg har sett så jeg klarte ikke å la være å skrive om det (...) Grunnen til at dette får meg til å gråte er fordi det er helt grusomt det som har skjedd, men også for at jeg har fått en liten smakebit av det å bli mobbet og det å ha spiseforstyrrelser selv, så jeg kjenner litt ekstra på det», skriver Sandra i blogginnlegget.

Saken fortsetter under bildet.

ÅPENHJERTIG: Sandra Lyng har flere ganger fortalt om den lange tiden hun selv slet med spiseforstyrrelser. De siste årene har hun vært engasjert i IKS, interessegruppa for kvinner med spiseforstyrrelser.  Foto: NTB scanpix
ÅPENHJERTIG: Sandra Lyng har flere ganger fortalt om den lange tiden hun selv slet med spiseforstyrrelser. De siste årene har hun vært engasjert i IKS, interessegruppa for kvinner med spiseforstyrrelser. Foto: NTB scanpix Vis mer

Strekker ut en hjelpende hånd

Sangstjernen legger til at hun føler at hun må bry seg, og at hun derfor har kontaktet venninnen Katrine Olsen Gillerdalen. Hun mistet sønnen Odin (13) i 2014, og har i ettertid startet Odin-stiftelsen mot mobbing. Sønnen tok livet sitt etter massiv mobbing.

I det åpenhjertige blogginnlegget skriver Sandra at hun som medmenneske og samfunnsborger synes det er ens plikt å stille opp for dem som har det vanskelig:

«Jeg tenker på dere der ute [som] sliter eller har barn/bekjente som gjør [det]. Jeg kan sikkert ikke gjøre stort jeg, men vil gjøre det jeg kan så kommenter gjerne her hvis det er noe jeg kan gjøre. For jeg vil gjerne hjelpe, og kommer til å fortsette å jobbe som frivillig i både IKS (interessegruppa for kvinner med spiseforstyrrelser, journ.anm) og i Odin-stiftelsen fremover», skriver hun.

Saken fortsetter under bildet.

TAKKNEMLIG: I sitt nye blogginnlegg omtaler Sandra Lyng deltakelsen i TV 2-programmet «Idol» i 2004 som et vendepunkt. I dag har hun lagt mobbingen og spiseforstyrrelsene bak seg.  Foto: NTB Scanpix
TAKKNEMLIG: I sitt nye blogginnlegg omtaler Sandra Lyng deltakelsen i TV 2-programmet «Idol» i 2004 som et vendepunkt. I dag har hun lagt mobbingen og spiseforstyrrelsene bak seg. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Tidligere har Sandra Lyng vært åpen om de tunge årene hun slet med mobbing og spiseforstyrrelser selv.

I det nye blogginnlegget trekker hun frem den tøffe tiden for å vise at hun kanskje skjønner litt av mobbe-problematikken:

«Heldigvis klarte jeg å komme meg ut av det. Jeg ble frisk etter ni år med helvete og fikk en flott start og ny mulighet til livet da jeg ble med på Idol som 16 åring. Jeg er utrolig heldig og evig takknemlig for det», understreker hun.

Kjemper for åpenhet

Før jul skrev Sandra Lyng på bloggen at hun fortsatt tenker på andre som sliter med spiseforstyrrelser, særlig i jula, selv om hun i dag er friskmeldt selv.

Til Seoghør.no fortalte hun at hun er glad for å ha funnet en sunn balanse i kostholdet. Sandra la til at hun beundrer andre som forteller om sine erfaringer med spiseforstyrrelser, slik forfatter Linnéa Myhre (25) nylig gjorde i TV3-programmet «Hjem til jul»:

- Jeg synes det er supert at hun snakker om det. Hun er sterk og jeg beundrer henne som en venninne, som et forbilde for andre jenter, ja - hun er rett og slett en super kvinne, sa Sandra Lyng rosende om Linnéa Myhre til Seoghør.no.

Den åpenhjertige artisten fikk mye ros høsten 2014, da hun i TV 2 Bliss-programmet «Sandra Usensurert» fortalte åpent om fire svulster hun måtte fjerne fra brystene.

- Jeg har for to uker siden gått gjennom en operasjon der de fjernet fire godartede svulster. Så jeg har fått arr. Det er kjipt og vanskelig, men jeg har ikke kreft. Og det er mindre sjanse for at jeg får kreft, så det er bra, sa Sandra i programmet - og viste frem arrene sine.

Sandra snakker om operasjonen i «Sandra Usensurert»:

Mer selvsikker

I fjor høst fortalte 28-åringen at hun i lang tid var usikker på eget utseende, men at hun nå bryr seg mindre:

- Før var jeg usikker på andre ting, som utseendet mitt. Jeg ville bli likt, og jeg ville si de rette tingene, men nå gir jeg litt mer faen, sa Sandra til bladet Det Nye.

Før jul stilte den nyforelskede sangeren avkledd på coveret til den nye singelen sin, «Night after Night». Da forklarte Sandra det sexy coveret som et uttrykk for at hun føler seg mer vel med kroppen sin enn noensinne tidligere.

- Etterhvert som jeg har blitt litt eldre, har jeg fått et mer avslappet forhold til kroppen min. Den har vært igjennom en del, og jeg er takknemlig for at den er frisk, sa Sandra Lyng til Seoghør.no i november.

LYKKELIG: På Se og Hørs Kjendisgalla i slutten av november, viste Sandra frem sin nye kjæreste - Lasse Joachim Langerud. Foto: Andreas Fadum
LYKKELIG: På Se og Hørs Kjendisgalla i slutten av november, viste Sandra frem sin nye kjæreste - Lasse Joachim Langerud. Foto: Andreas Fadum Vis mer

LES OGSÅ: Nå er endelig «Moods»-babyen her