DEN GANG DA: Åge Sten Nilsen og Wig Wam fremførte «In My Dreams» under Eurovision-finalen i Kiev i 2005. Året etter dro de tilbake til Ukrania, men det ble alt annet enn en positiv opplevelse. Foto: Reuters, NTB scanpix
DEN GANG DA: Åge Sten Nilsen og Wig Wam fremførte «In My Dreams» under Eurovision-finalen i Kiev i 2005. Året etter dro de tilbake til Ukrania, men det ble alt annet enn en positiv opplevelse. Foto: Reuters, NTB scanpixVis mer

Melodi Grand Prix:

- Jeg ble arrestert og truet med store bøter

MGP-aktuelle Åge Sten Nilsen har ikke bare gode minner fra byen som skal arrangere årets Eurovision Song Contest-finale.

(Seoghør.no): Bandet Wig Wam regjerte i 2005, da de representerte Norge i den internasjonale Eurovision-finalen i Kiev. Rockelåta «In My Dreams» var å høre rundt om i hele landet, og selv om bandet ikke vant finalen, gjorde de stor suksess etterpå.

De varmet siden blant annet opp for Kiss, og ga ut totalt syv album. Deres siste konsert ble spilt i 2013 på Dokka i Oppland.

Vokalisten Glam, bedre kjent som Åge Sten Nilsen, har derimot ikke lagt rockekarrieren på hylla helt enda. Han skal nok en gang delta i Melodi Grand Prix, denne gangen med gruppen Ammunition. Sangen heter «Wrecking Crew».

KONKURRENTER: Rune Rudberg og Åge Sten Nilsen ble tirsdag presentert som deltakere i MGP. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
KONKURRENTER: Rune Rudberg og Åge Sten Nilsen ble tirsdag presentert som deltakere i MGP. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer

Men Åge har ikke bare lystige minner fra Kiev, hvor den internasjonale finalen arrangeres i år.

Til Dagbladet forteller han blant annet om en sjokkerende opplevelse som fant sted da han var i hovedstaden i 2006.

Arrestert

Allerede under finalen i Eurovision i 2005 klarte Åge å provosere myndighetene i Ukraina. Normalt sett skal konkurransen være politisk nøytral, men vokalisten sier til avisen at han fikk god kontakt med flere ukrainere.

Dette ga han innsyn i det avisen omtaler som et «korrupt system».

ROCKERE I UKRAINA: Åge Sten Nilsen reiste til Kiev og den internasjonale ESC-finalen i 2005 med bandet Wig Wam. Foto: NTB Scanpix
ROCKERE I UKRAINA: Åge Sten Nilsen reiste til Kiev og den internasjonale ESC-finalen i 2005 med bandet Wig Wam. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Det var i kjølvannet av oransjerevolusjonen, jeg trosset NRK og byttet ut det grå tørkleet med et oransjefarget - for å signalisere at vi støttet folket, sier Åge.

Da bandet skulle ha en opptreden året etter, fikk Åge Sten Nilsen trøbbel da de landet i Kiev. Han ble tatt ut av flyet og arrestert.

- Jeg ble truet om å bli holdt igjen i tre dager og få en bot på 20-30 000 kroner, under påskudd av at jeg hadde oppført meg dårlig på flyet. Så ville de ha meg til å skrive under på noe jeg overhodet ikke forsto. Jeg nektet, tok telefonen og ringte til ambassadøren, som jeg ble kjent med året før, meddeler han åpent.

Det hele endte med at rockeren ble sluppet fri. Om han og Ammunition vinner årets MGP-finale, kan det vanke nok en tur til Ukrania for Åge.

NYTT BAND: Åge Sten Nilsen og bandet Ammunition er blant artistene som skal delta under årets nasjonale Melodi Grand Prix. Den norske finalen avholdes i Oslo Spektrum 11. mars.
Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
NYTT BAND: Åge Sten Nilsen og bandet Ammunition er blant artistene som skal delta under årets nasjonale Melodi Grand Prix. Den norske finalen avholdes i Oslo Spektrum 11. mars. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix Vis mer

Mange konkurrenter

Det var en engasjert Jan Fredrik Karlsen, Kåre Magnus Berg og Line Elvåshagen som presenterte de kommende MGP-stjernene i årets finale:

Åge Sten Nilsen og Ammunition - «Wrecking Crew»

-Ting kommer til å bli knust og mange vil nok bli overrasket over hva som vil bli knust, sa Åge Sten Nilsen, som tidligere har vunnet sammen med gruppen «Wig Wam», fra scenen.

KLAR FOR MGP: Åge Sten Nilsen gjør comeback i MGP med bandet Ammunition. Foto: NTB Scanpix
KLAR FOR MGP: Åge Sten Nilsen gjør comeback i MGP med bandet Ammunition. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Ulrikke - «Places»

- Å gå på MGP-audition var fantastisk og skummelt, og alt på en gang. Jeg elsker MGP, og det er en drøm å endelig få bli med på dette, sier Ulrikke.

Amina Sewali - «Mesterverk»

- Jeg er kjempespent! Jeg sendte inn en låt jeg var glad i og så glemte jeg den helt, men plutselig så ringte telefonen og da ble jeg helt glad. Jeg kastet telefonen, men tok den selvsagt opp igjen, sa hun fra scenen.

Jowst - «Grab The Moment»

VIL KAPRE UNGDOMMEN: Guttene i «Jowst» satser på en moderne poplåt for å prøve å vinne årets MGP-finale. FOTO: Andreas Lekang.
VIL KAPRE UNGDOMMEN: Guttene i «Jowst» satser på en moderne poplåt for å prøve å vinne årets MGP-finale. FOTO: Andreas Lekang. Vis mer

Kristian Valen - «You and I»

Kristian Valen var ikke tilstede under presentasjonen, men sa følgende via en videohilsen:

- Kan jeg si nei til MGP? Nei, det kan jeg jo ikke, det er jo en fest!

- Skal jeg gå inn skal jeg gå hele veien! - Jeg ville skrive en personlig låt, men den passer ikke helt til MGP. Hvis jeg en gang får barnebarn kan jeg si at farfar har vært med på verdens største fest . Det hadde vært lett å gå på scenen som komiker, men nå blir det litt som å vise dagboken sin.

- Jeg hopper ut på dypt vann! Gleder meg til en kjempe fest!

Elin & Woods - «First Step In Faith/Oadjebasvuhtii»

- Da vi lagde låta var det som en berg-og-dalbane. Vi drar på en reise, der verset er meditativt og refrenget er eksplosivt. Den handler om å akseptere, og tro seg selv.

Jenny Augesta - «I Go Where You Go»

- Det blir litt annerledes. Her får vi så god hjelp med hår og kostyme og vi kan ønske oss alt. Jeg har ønsket meg magiske elefanter og enhjørninger, sa hun fra scenen.

Ella - «Mamma Boy»

Rune Rudberg band - «Run Run Away»

- Jeg prøver å ta en Jahn Teigen. Nå er det 16 år siden jeg var med sist, og kan si at jeg har ikke tenkt så mye på Melodi Grand Prix før nå. -

MGP-COMEBACK: Rune Rudberg gleder seg til å sette countrypreg på årets MGP-finale. Foto: NTB Scanpix
MGP-COMEBACK: Rune Rudberg gleder seg til å sette countrypreg på årets MGP-finale. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Vi stiller med en låt vi liker godt og dette er et godt vindu for å få vist seg frem. Vi går først og fremst for å ha det gøy. Jeg har jo vært med seks ganger før og hver gang har feil låt vunnet.

Infusion - «Nothing Ever Knocked Us Over»

Finalen går av stabelen i Oslo Spektrum 11. mars.

Vinneren skal delta under Eurovision-finalen i Ukraina, etter at landet vant fjorårets finale med sangen «1944».

Allerede i januar kunne Se og Hør avsløre at Rune Rudberg og Åge Sten Nilsen var klare for comeback i slagerkonkurransen.