- Jeg beklager ikke i det hele tatt

Tidligere generalsekretær i Human-Etisk Forbund, Levi Fragell, hyllet Wenche Foss' og hennes syn på aktiv dødshjelp. Det ble feil.

BEKLAGER IKKE: Tidligere generalsekretær i Human-Etisk Forbund, Levi Fragell, mener han hadde god grunn til å tro på påstandene om Wenche Foss' engasjement for aktiv dødshjelp. Her avbildet på lanseringen av Human-Etisk Forbunds landsaksjon for opph Foto: SCANPIX
BEKLAGER IKKE: Tidligere generalsekretær i Human-Etisk Forbund, Levi Fragell, mener han hadde god grunn til å tro på påstandene om Wenche Foss' engasjement for aktiv dødshjelp. Her avbildet på lanseringen av Human-Etisk Forbunds landsaksjon for opph Foto: SCANPIX Vis mer
SEHER.NO: Etter Wenche Foss sin bortgang mandag formiddag har det kommet flere medieoppslag rundt hennes syn på aktiv dødshjelp, en praksis som fortsatt er ulovlig i Norge.

På en pressekonferanse mandag kom Riksteatrets sjef Ellen Horn (60) med uttalelser som førte til at både TV2, VGTV og Seher.no publiserte saker der den nå avdøde 93-åringen ble fremstilt som en forkjemper for aktiv dødshjelp.

Også Fri Tanke, nettsiden til Human-Etisk Forbund, la ut en slik sak - med ingressen «Levi Fragell er ikke overrasket over at noe av det siste Wenche Foss gjorde før hun døde var å støtte retten til aktiv dødshjelp».

I artikkelen er den tidligere generalsekretæren i Human-Etisk Forbund, Levi Fragell (72) intervjuet. I den opprinnelige versjonen av artikkelen, som nå er fjernet fra Fri Tanke, uttalte Fragell altså at han ikke var overrasket over at skuespillerdivaen ønsket å støtte retten til aktiv dødshjelp.
 
I etterkant av medieoppslagene har Ellen Horn imidlertid presisert og sagt hun er lei seg for uttalelsen sin overfor Seher.no, og sagt at hun ikke har noen grunn til å tro at Wenche Foss var engasjert i eutanasi - den ulovlige formen for dødshjelp. Fragell, som er en forkjemper for å legalisere aktiv dødshjelp, vil likevel ikke beklage uttalelsen han kom med i den opprinnelige Fri Tanke-artikkelen.

- Jeg beklager ikke i det hele tatt. Den uttalelsen var basert på det som ble sagt i seriøse medier som TV2 og VG, og jeg tok det Ellen Horn sa for god fisk. Det stemte også overens med det Wenche Foss selv sa til meg for ti-tolv år siden, forteller han til Seher.no.
 
Fragell møtte nemlig Foss i en bisettelse de begge deltok i, og på det tidspunktet skal hun ha vært helt enig med Fragell i synet på aktiv dødshjelp. Han understreker også at dette ikke er et uvanlig syn i dag, og at mange gamle er for aktiv dødshjelp.

Men i etterkant av medieoppslagene er han blitt gjort oppmerksom på at Foss' syn altså ikke var såpass kategorisk. Han har heller aldri festet seg ved Foss' uttalelser mot aktiv dødshjelp, som hun kom med i fjor. Derfor ønsker han ikke å tillegge den avdøde divaen meninger det er usikkert om hun hadde.

- Jeg aksepterer at folk kan endre syn i løpet av livet, sier han til Seher.no.

Bli fan av Seher.no på Facebook her

Sjekk ut våre nye mobilsider på http://m.seher.no

Vi belønner gode kjendistips. Tips oss på seher@seher.no, ring vår tipstelefon 93076767 eller send sms/mms med kodeord SEHERTIPS til 1901.

LES OGSÅ: Kongen og dronningen kommer i begravelsen