BLE SVÆRT TYNN: Thomas Gullestad måtte gå ned 15 kilo for å spille hovedrollen i krigsfilmen «Den tolvte mann». Til Seoghør.no røper han hvordan vektnedgangen påvirket ham både fysisk og mentalt. Her er han avbildet i slutten av mars, da slankingen pågikk for fullt.  Foto: NTB scanpix
BLE SVÆRT TYNN: Thomas Gullestad måtte gå ned 15 kilo for å spille hovedrollen i krigsfilmen «Den tolvte mann». Til Seoghør.no røper han hvordan vektnedgangen påvirket ham både fysisk og mentalt. Her er han avbildet i slutten av mars, da slankingen pågikk for fullt. Foto: NTB scanpix Vis mer

- Jeg begynte å høres spiseforstyrret ut

Thomas «Fingern» Gullestad åpner seg om hvordan vektnedgangen på 15 kilo påvirket ham.

Publisert

SEOGHØR.NO: I februar ble det kjent at Thomas «Finger'n» Gullestad (35) hadde kapret hovedrollen som den norske motstandshelten Jan Baalsrud i den nye filmen «Den tolvte mann».

Filmen regisseres av Harald Zwart, og Hollywood-regissøren har i ti år jobbet med filmen om Baalsruds flukt gjennom Troms til Sverige i 1943 etter et mislykket oppdrag.

- Endelig er munnkurven borte. Harald Zwarts skal lage film, og jeg skal spille hovedrolle i «Den tolvte mann». For et eventyr! skrev Thomas på sin Instagram-profil den gang.

Den nybakte pappaen har tidligere fortalt at han raste ned i vekt for rollen, noe som var en stor påkjenning for kroppen hans. Til Seoghør.no røper han hvor tøff den dramatiske vektnedgangen faktisk var.

- Nå har vi jo spilt inn litt av filmen, og det var bare da jeg trengte å være tynn. Jeg gikk ned 15 kilo totalt, og det var egentlig fint å ha et prosjekt. Men det var ganske slitsomt og jeg skjønner nå hvor sliten jeg var. Man går rundt og sulter. Jeg fikk jo ikke sove og var tidlig oppe fordi jeg var sulten, forteller Thomas til Seoghør.no.

Saken fortsetter under bildet.

LYKKELIG GIFT: I april 2014 ga Thomas og Jenny hverandre sine ja i Oslo. Foto: Se og Hør
LYKKELIG GIFT: I april 2014 ga Thomas og Jenny hverandre sine ja i Oslo. Foto: Se og Hør Vis mer

- Kroppen stresset mye

Det gikk så langt at han til slutt utviste en oppførsel som kan forbindes med det å ha en spiseforstyrrelse, ifølge ham selv:

- Kroppen stresset mye og jeg sov lite og var fokusert på jobben. Det var deilig å kjenne på, men ernæringsfysiologen sa på slutten der at jeg snakket som en med spiseforstyrrelser. Og det var ikke bra, men det var såpass kort tidsrom at det gikk bra.

- Men det er ikke å anbefale. Spis is og kos dere, da blir man blid, råder Thomas Gullestad.

Saken fortsetter under bildet.

FERDIG MED SLANKINGEN: Thomas «Fingern» Gullestad hygget seg på Universals forrige uke, etter å ha lagt slankeprosjektet bak seg. Foto: Andreas Fadum/Se og Hør
FERDIG MED SLANKINGEN: Thomas «Fingern» Gullestad hygget seg på Universals forrige uke, etter å ha lagt slankeprosjektet bak seg. Foto: Andreas Fadum/Se og Hør Vis mer

Medisinsk utfordring

Nettopp spiseforstyrrelser er en av vår tids største medisinske utfordringer.

Overfor Seoghør.no anbefaler professor i psykologi ved Universitetet i Tromsø, Jan Rosenvinge, å beskrive symptomer på spiseforstyrrelser fremfor å sette diagnostiske merkelapper på atferd.
 
- Det kan faktisk være en utfordring å ordlegge seg riktig når man snakker om spiseforstyrrelser. Sier man for eksempel «anorektiker», skjærer man alle med sykdommen anorexia nervosa over samme lest. Legg også merke til at jeg sier «alle med sykdommen anorexia nervosa», og ikke «anorektiker». Det er forskjell på mennesket og sykdommen, påpeker Rosenvinge.

Professoren deltar for tiden i et prosjekt for Helsedirektoratet der målet er å utforme nye retningslinjer for behandling av spiseforstyrrelser.

Sminketest à la Jan Baalsrud. #den12mann @haraldjzwart

Et bilde publisert av Thomas Gullestad (@fingern)

Saken fortsetter nedenfor.

Går til ekstreme skritt for roller

Tidligere har en rekke Hollywood-stjerner befunnet seg i samme situasjon som Gullestad. Et velkjent eksempel er «Batman»-stjernen Christian Bale (42), som gikk ned nesten 30 kilo for å spille hovedrollen i «Maskinisten» (2004).

Kort tid senere la han på seg flerfoldige kilo med muskler igjen, for actioneventyret «Batman Begins» (2005). Og da han spilte eks-bokseren Dicky Eklund, som slet med rusmisbruk, i «The Fighter» (2010) raste vekten nedover nok en gang.

Både Matthew McConaughey (46) og Jared Leto (44) gikk til ekstreme skritt for å spille rollene som henholdsvis den HIV-smittede mannen Ron Woodroof og transpersonen Rayon i «Dallas Buyers Club». Innsatsen sikret dem hver sin Oscar-statuett under Oscar-utdelingen i 2014.

Også Anne Hathaway (33) vant en Oscar etter at hun gikk ned omlag 12 kilo for å spille rollen som Fantine i «Les Misérables» (2012). I ettertid har hun fortalt at hun ble besatt av å gå ned i vekt.

- Jeg var nødt til å være besatt av det. Ideen var å se ut som jeg var døden nær. Når jeg ser tilbake på det nå, skjønner jeg at det var galskap, sa hun til UsMagazine i 2012.

Saken fortsetter under bildet.

BLE SYLTYNN: Anne Hathaway har fortalt at slankingen til «Les Misérables»-rollen gikk veldig inn på henne. Her er hun i en scene fra filmen sammen med Hugh Jackman.  Foto: United International Pictures/ Filmweb.no
BLE SYLTYNN: Anne Hathaway har fortalt at slankingen til «Les Misérables»-rollen gikk veldig inn på henne. Her er hun i en scene fra filmen sammen med Hugh Jackman. Foto: United International Pictures/ Filmweb.no Vis mer

Stortrives som pappa

Det er ikke bare karrieremessig ting går på skinner for Thomas Gullestad for tiden.

Torsdag 28. april ble han og Jenny Skavlan (29) foreldre til datteren Åse - to år etter de ble mann og kone.

Ekteparet beskriver seg som tålmodige foreldre, og «Klovner i kamp»-profilen sier at farsrollen har gitt ham helt andre gleder i hverdagen.

- Vi bruker veldig mye tid på å få henne til å le. Og det er så gøy, det kan man holde på med i timesvis. Det er mye morsommere enn all annen form for underholdning som jeg har vært borti, sa Thomas Gullestad til Seoghør.no på Universals sommerfest nylig.

Se video nedenfor:

LES OGSÅ: - Livet har aldri vært større og skjørere

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer