Jane Fonda og Helen Mirren:

Jane Fonda og Helen Mirren overrasket på catwalken

Hollywood-ikonene ble sendt ut på rekke og rad.

IKONER: Jane Fonda og Helen Mirren dukket plutselig opp på catwalken i Paris, til publikums store overraskelse. De tro snittalderen opp, men moteekspert Ida Einarsdottir mener det er et lurt trekk av designerne. Foto: NTB scanpix
IKONER: Jane Fonda og Helen Mirren dukket plutselig opp på catwalken i Paris, til publikums store overraskelse. De tro snittalderen opp, men moteekspert Ida Einarsdottir mener det er et lurt trekk av designerne. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert

(Seher.no): I disse dager arrangeres det flere store, internasjonale moteuker. Designerne viser fram sine sommerkolleksjoner for neste år, og akkurat nå er det de franske moteskaperne som viser i Paris.

Store motehus som Valentino, Balenciaga og Givenchy har allerede hatt sine visninger, mens blant andre Chanel og Louis Vuitton skal vise denne uka.

En trend denne sesongen har for designerne vært å børste støv av supermodellene som på 1990-tallet regjerte catwalker og magasinforsider verden over.

Donatella Versace valgte blant annet å la Claudia Schiffer, Naomi Campbell og Cindy Crawford vise fram klærne sine, mens Olivier Rousteing, sjefdesigner for Balmain, hentet fram jenter som Natalia Vodianova og Karolina Kurkova på sin visning.

Store ikoner

Nå er det hele tatt noen hakk lenger. Da kosmetikkfirmaet L'Oréal inviterte til visning denne helga, hadde de virkelig tatt et dypdykk i arkivet. De to amerikanske ikonene Helen Mirren (73) og Jane Fonda (79) valset plutselig nedover løperen.

STJERNEFAKTOR: Supermodell Naomi Campbell tok seg tid til å hilse på Jane Fonda. Her kan man virkelig si at rollene var byttet om. Foto: NTB Scanpix
STJERNEFAKTOR: Supermodell Naomi Campbell tok seg tid til å hilse på Jane Fonda. Her kan man virkelig si at rollene var byttet om. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Det er det amerikanske magasinet People som først omtaler saken. Lørdag kveld var det duket for utendørs motevisning i Paris, og de to skuespillerne i 70-åra gikk i showet sammen med alle de andre modellene.

72 år gamle Mirren dukket opp i et herreinspirert antrekk med frakk og store, grå bukser, mens hun lekte seg med en spaserstokk hele veien. Fonda på 79 dukket på sin side opp i en elegant, lang kjole med tiger-inspirerte striper og et stort, glitrende smykke rundt halsen.

STOKKET OM: Helen Mirren spaserte nedover catwalken i et herreinspirert antrekk. I hånda hadde hun en spaserstokk, som hun trikset med mens hun tok runden sin. Foto: Shutterstock, NTB scanpix
STOKKET OM: Helen Mirren spaserte nedover catwalken i et herreinspirert antrekk. I hånda hadde hun en spaserstokk, som hun trikset med mens hun tok runden sin. Foto: Shutterstock, NTB scanpix Vis mer

Siden L'Oréal ikke designer klær selv, hadde de lånt fra andre designere. Fondas antrekk var eksempelvis fra nevnte Balmain.

Moteekspert og redaktør i Vixen, Ida Elise Eide Einarsdottir, forteller til Se og Hør at å booke de to Hollywood-ikonene må ha vært et sjakktrekk fra sminkegigantens side.

- Fonda og Mirren er jo betegnelsen på «grand old ladies». De er heller ikke fremmed for å samarbeide med L'Oréal. Mer enn en konkurranse tror jeg dette er en sterkt trend som et tegn i tiden. Se bare på Jane Fonda, som alle snakker om etter hennes opptreden på den røde løperen tidligere i høst, forklarer hun.

Hun refererer til Fondas fuchsia-rosa kjole og nyklipte pannelugg på den røde løperen, akkompagnert av grønne smaragdsmykker, som flere moteeksperter utropte som vinneren av Emmy-prisen 2017 - selv om hun ikke var nominert.

De har også begge to jobbet med kosmetikkprodusenten tidligere. Fonda ble booket til en kampanje høsten 2014, og bare måneder etter fikk Mirren en kontrakt med samme gigant.

- Jeg er ikke vakker, men jeg så alltid bra ut og jeg har planer om å holde meg sånn, uttalte Mirren den gang til Daily Mail.

STJERNELAG: Helen Mirren (foran t.v), Cheryl og Jane Fonda snudde Paris på hodet i helga, da sminkegiganten L'Oréal inviterte til motefest. Foto: NTB scanpix
STJERNELAG: Helen Mirren (foran t.v), Cheryl og Jane Fonda snudde Paris på hodet i helga, da sminkegiganten L'Oréal inviterte til motefest. Foto: NTB scanpix Vis mer

De to damene i 70-åra var ikke de eneste kjendisene på løperen. Artisten Cheryl, tidligere kjent som Cheryl Cole, gikk også ned catwalken. Andre nevneverdige modeller denne kvelden var blant andre Winnie Harlow, Barbara Palvin og Doetzen Kroes.

- Store sko

I år er det 20 år siden grunnleggeren av motehuset Versace, Gianni Versace, ble skutt og drept utenfor sitt hjem i Miami.

Han sies å være den første designeren som forsto viktigheten av å plassere kjente personer på første rad under motevisninger, og å bruke supermodeller på catwalken, ifølge The New York Times.

Søstera Donatella, som tok over selskapet etter hans død, benyttet moteuka i Milano til å hedre sin avdøde bror, med å trekke fram de største supermodellene - som nevnt innledningsvis.

Einarsdottir vi står overfor et paradigmeskifte i moteindustrien.

GJENFORENT: Donatella Versace, Naomi Campbell, Claudia Shiffer, Helena Christensen, Cindy Crawford og Carla Bruni ble gjenforent på catwalken under Versace SS18-visningen under Milan Fashion Week. Foto: NTB scanpix
GJENFORENT: Donatella Versace, Naomi Campbell, Claudia Shiffer, Helena Christensen, Cindy Crawford og Carla Bruni ble gjenforent på catwalken under Versace SS18-visningen under Milan Fashion Week. Foto: NTB scanpix Vis mer

- Det er ingen nyhet at 90-tallet er tilbake, men dette virker å være noe mer i retning av et slags tegn i tida. Skiftet står i overfor når det kommer til hele visningsformatet generelt og skjønnhetsidealet spesielt. Ikke minst så går diskusjonen om begrepet supermodell i disse sosiale medier-tider, forklarer hun og fortsetter:

- Kanskje er det å se tilbake akkurat det vi trenger. I alle fall virker det som både designerne og motehuset mener det.

Hun mener jenter som Kendall Jenner og Gigi Hadid har preget verdens motemoloer de siste åra, og at designerne kanskje har sett seg lei denne type modell - som innad i motemiljøene ofte får kritikk.

- Etter mange sesonger med stort fokus på de nye supermodellene og sosiale medie-personlighetene, henter designerne nå fram det mange tenker på som de originale supermodellene. Se bare på Donatella Versace som til minne om Gianni Versace lukket visningen hånd i hånd med Naomi Campbell, Cindy Crawford, Claudia Schiffer, Carla Bruni og Helena Christensen. Samtidig gikk også Crawfords 16-år gamle datter Kaia Gerber visningen. Store sko å fylle, men det er ingen tvil om at Gerber er modellen alle snakker om for tiden, avslutter redaktøren.

LES OGSÅ: Følger i sin berømte mors fotspor

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer