Jan Thomas på «God morgen Norge»:

Jan Thomas sliter med sosial angst: - Jeg skjemmes

Kjendisstylisten unngår aller helst rød løper.

AVSKYR RØD LØPER: Jan Thomas er ikke fremmed for rampelyset, og lever av glitter og glam. Selv sliter han med sosial angst, og forteller til «God morgen Norge» at han får hjertebank av tanken på sosiale avtaler. Foto: Sara Johannessen / SCANPIX
AVSKYR RØD LØPER: Jan Thomas er ikke fremmed for rampelyset, og lever av glitter og glam. Selv sliter han med sosial angst, og forteller til «God morgen Norge» at han får hjertebank av tanken på sosiale avtaler. Foto: Sara Johannessen / SCANPIX Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

SEOGHØR.NO: Tirsdag morgen var kjendisstylist Jan Thomas (49) å finne i sofaen til TV 2-programmet «God morgen Norge».

Den profilerte stylisten er ikke ukjent med å ha sterke meninger, men var ikke gjest for å snakke om verken politikk eller mote.

Jan Thomas åpnet seg under sendingen om sin sosiale angst. Han fortalte der at problemet har vært eksisterende i ham siden barndommen, men at det først er i de siste årene han har innsett problemene.

Om 49-åringen har en middagsavtale en fredag, gruer han seg allerede fra tirsdagen av.

- Rar og annerledes

Ifølge Norsk Helseinformatikk opplever så godt som rundt 10-15 prosent av alle mennesker sosial angst periodevis i livet. Årsaken er ifølge informasjonsnettstedet betinget innenfor både arv og miljø,

Jan Thomas tror det hele bunner i at han som liten aldri hadde et spesielt stort nettverk i umiddelbar nærhet.

Han påpeker at han hadde en stor familie, men at de sjeldent kom på besøk. Det var han, moren og broren som bodde sammen, og stylisten var ofte alene.

- Jeg kjente meg rar og annerledes, og det gjorde jeg jo kanskje fra før, men spesielt med dette. Også skammer man seg litt, og synes det er flaut å snakke om, innrømmer han åpenhjertig.

Artikkelen fortsetter under bildet.

FORSKJELL PÅ JOBB OG PRIVAT: Jan Thomas står gjerne på scenen i jobbsammeheng, men avskyr å gå på rød løper. Her under Se og Hørs Kjendisgalla, der stylisten delte ut prisen «Best kledde mann» til Noman Mubashir.  Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
FORSKJELL PÅ JOBB OG PRIVAT: Jan Thomas står gjerne på scenen i jobbsammeheng, men avskyr å gå på rød løper. Her under Se og Hørs Kjendisgalla, der stylisten delte ut prisen «Best kledde mann» til Noman Mubashir.  Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix Vis mer

En skulle kanskje tro at en mann som lever av røde løper-opptredener og foredragsholding ville ha funnet seg et annet yrke, men han sier at det er en stor forskjell på hvordan han er privat og i jobbsammenheng.

Skal han på TV, gleder han seg i forveien, og på scenen føler han seg hjemme.

- Men om dere hadde spurt om jeg ville ta en lunsj etterpå, da hadde jeg fått hjertebank. Jeg er aldri på restaurant eller på byen i Oslo. Jeg skyr det som pesten, forklarer han ærlig.

Selv om han forteller i programmet at «jeg skjemmes litt», får han skryt av programlederne for sin åpenhet.

Spesielt husker han halloween i år, da han rett og slett knakk sammen.

- Jeg satt hjemme og tenkte at «nå skal jeg være tøff». Utenfor vinduet mitt på Frogner hørte jeg folk le og tøyse på vei til fest, og da mista jeg det helt, forteller han.

Han mener det var godt at han hadde hunden Kennedy der da, som for stylisten har vært en trøst i livet.

Ikke første gang

Den 49 år gamle stylisten har åpnet seg om problematikken før. Til Dagbladets magasin Inne & Ute i 2012 fortalte han at han ikke lenger er like glad i det urbane bylivet.

- Jeg har fått sosial angst. Jeg må jobbe litt med det, kjenner jeg. Jeg må finne noen verktøy, for nå har jeg bare menneskene rundt meg som beskytter meg. I sommer fikk jeg øvd meg på å være sosial, fortalte han.

Han ga skryt til sin daværende ektemann, Christopher Mørch Husby, for at han og svigerfamilien gjorde det den sommeren enklere.

Mange sliter

Jan Thomas er ikke den eneste som har åpnet seg om sosial angst. «Radioresepsjonen»-stjernen Bjarte Tjøstheim har tidligere vært åpen om problematikken, spesielt om hvordan han hadde det på 17. mai.

Artikkelen fortsetter under videoen.

NRK-profilen skulle på Norges nasjonaldag i 2013 dele scene med blant annet Else Kåss Furuseth og Lars Lillo-Stenberg på Nationaltheateret.

Der skulle det celebre selskapet holde en høytidlig fest i en uhøytidelig ramme. Matineen er utsolgt, noe som bekymret Tjøstheim.

- Vanligvis er 17.mai mer en sånn tre champagne før lunsj aktig i mitt tilfelle. For dette med utrolig mye folk.. for en fyr med litt sånn sosial angst er 17.mai en av de mest krevende dagene i løpet av året. Nå blir det veldig spennende for meg å prøve dette i en så stor forsamling, sa Bjarte til TV 2-programmet «Ettermiddagen».

Til Henne i 2010 fortalte Lise Karlsnes at hun også har slitt med sosial angst.

Den plutselige suksessen med Briskeby var ikke alltid lett å takle, avslørte den kjente artisten i intervjuet.

- Jeg fikk sosial angst. Ble skikkelig paranoid og trodde at alle snakket om meg. Det kom til det punktet der alt som ble sagt rundt meg som inneholdt «s», hørtes ut som «Li-SSSSSe» eller «BriSSSkeby». Og det tror jeg gjelder mange i denne bransjen som får den oppmerksomheten, sa Lise til Henne.

Artist Mari Boine fortalte at hun har lidd av sosial angst, i en biografi som ble utgitt i høsten 2012.

Rob Kardashian har også hatt problemer med sosiale settinger, og skuespiller Emma Stone gikk til terapi for å få hjelp med den sosiale angsten.

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer