RØRENDE SAMARBEID: Hanne Krogh og Jan Thomas har spilt inn en duett sammen. Låten er sår, men det er historien bak som virkelig rører. Foto: NTB scanpix
RØRENDE SAMARBEID: Hanne Krogh og Jan Thomas har spilt inn en duett sammen. Låten er sår, men det er historien bak som virkelig rører. Foto: NTB scanpix Vis mer

Jan Thomas om den rørende avgjørelsen

- Fire dager senere sovnet hun inn.

Publisert

Det er ingen hemmelighet at Jan Thomas (52) var glad i moren sin. Anny Østervold døde brått i 2013, og hadde stått sin sønn svært nær. Han snakker ofte om savnet etter henne, gjerne i varme ordelag, og har aldri lagt skjul på at han skulle gitt mye for å fortsatt ha henne ved sin side.

Da begravelsen ble avholdt sommeren 2013, i Gulset kirke, var det mange som hadde møtt opp for å ta farvel med 69-åringen. Blant dem var Hanne Krogh (63), en god venn av kjendisstylisten, som sang låten «Jeg ror alene». Akkurat den sangen hadde mor og sønn et spesielt forhold til.

- Jeg blir helt rørt av å tenke på det, sier 52-åringen.

TÅREVÅTT: Det blir følsomt for den populære duoen Jan Thomas og Einar Tørnquist når de drar på fotballkamp i England. Video: Rød Løper/Dplay Vis mer

Døde fire dager senere

Sammen med Krogh har 52-åringen nå gitt ut en ny versjon av låten, som er spilt inn som en duett. Forespørselen kom etter at de to hadde sunget den på «Allsang på grensen» i sommer, et øyeblikk som åpenbart rørte mange. Mer om det senere.

Grunnen til at han i det hele tatt har et såpass nært forhold til låten, er at det var en av morens favoritter.

- Jeg var hjemme hos mamma fire dager før hun døde. Det var en fredag, og jeg hadde med meg Kennedy (hunden, journ.anm.). Vi skulle spise kjøttkaker og godteri, og bare kose oss. Samtidig hadde Hanne Kroghs nye album, «Ikke gi deg, jente!», akkurat kommet ut, sier Jan Thomas, og fortsetter:

NÆRE: Anny Østervold, Jan Thomas' mor, døde brått sommeren 2013. Her fotografert med sønnen i 2009. Foto: Tore Skaar / Se og Hør
NÆRE: Anny Østervold, Jan Thomas' mor, døde brått sommeren 2013. Her fotografert med sønnen i 2009. Foto: Tore Skaar / Se og Hør Vis mer

- På det albumet var det en låt som het «Jeg ror alene», som vi spilte om igjen og om igjen. Vi spilte den i bilen og sang med. Den var helt fantastisk, og teksten er så treffende. Fire dager etter at vi sammen fant denne låten, døde hun, forklarer han.

Siden 2013 har den derfor betydd mye for ham, og da Hanne Krogh fikk forespørsel om å synge den i Østervolds begravelse, var hun ikke sen med å si ja.

SJARMERT: Jan Thomas ble sjarmert av Rød Løpers reporter. Se seansen her! Video: Mariann Habbestad. Vis mer

- Som familie

Seks år senere bestemte de to seg for å synge låten live, og kort tid etter kom forespørselen om de ikke kunne spille den inn sammen.

Også denne gangen var Krogh snar med å si ja. Det angrer hun ikke på.

- Tilbakemeldingene etter at Jan og jeg sang «Jeg ror alene» som duett under «Allsang på grensen», har vært rørende og overveldende. Derfor følte jeg at vi bare måtte synge den inn sammen, forklarer hun, og fortsetter:

GODE VENNER: Hanne Krogh og Jan Thomas har kjent hverandre i en årrekke. Derfor var det ikke helt unaturlig for dem å spille inn duett sammen - spesielt på grunn av den sterke betydningen bak. Foto: Privat
GODE VENNER: Hanne Krogh og Jan Thomas har kjent hverandre i en årrekke. Derfor var det ikke helt unaturlig for dem å spille inn duett sammen - spesielt på grunn av den sterke betydningen bak. Foto: Privat Vis mer

- Også fordi sangen ble svært viktig i Jans liv i 2013. Nesten som et vendepunkt for ham. Jan er som nær familie - og jeg visste dette ville bety mye for ham, sier Krogh til Se og Hør.

Den norske musikerveteranen forteller at låten er produsert av Stein Austrud, og at det er Tonje Unstad som har skrevet den. Den ble først utgitt av Unstad, med den nordnorske tittelen «Æ ror aleine».

Etter utgivelsen forrige uke, har tilbakemeldingene strømmet på. Da den ble utgitt første gang gikk den, ifølge Krogh, litt «under radaren av ulike grunner», men nå har ikke meldingene latt vente på seg.

- I likhet med Jan synes jeg det er en perle av en sang - både tekst og musikk - og den burde være folkeeie. Både i sør og nord, mener hun.

- Rått og sårt

Sist gang de fleste hørte Jan Thomas' vokalprestasjoner var i 2009-låten «Get up and dance». Den gang nokså gjennomsyret av autotune. Duoen bestemte seg denne gangen for å kjøre uten noen form for stemmeredigering.

- Det er helt rått og sårt, sier stylisten.

Han er for tiden i Sør-Afrika, der hans mye omtalte datingprogram spilles inn. De har i den anledning flydd ned flere menn som skal konkurrere om å, forhåpentligvis, bli kjæresten hans.

52-åringen røper at han har spilt låten for dem, noe som ble en følsom affære.

- De gråt alle sammen. Jeg har også spilt den for Vendela, som også begynte å gråte. Einar har også fått høre den. Han syntes den var kjempefin. Jeg har rett og slett spilt den for alle. Vi kan heller ikke glemme dem som er fans av podkasten til Einar og meg. Jeg har fått så utrolig mange fine meldinger, forklarer Jan Thomas.

DRØYT: Jan Thomas stiller opp splitter naken i Se og Hør. Sånt blir det reaksjoner av! Vis mer

LES OGSÅ: «Farmen»-duoen skapte full forvirring

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer