PÅ SKJERMEN: James Spader er en allsidig skuespiller. Her fra dramaet "Sex, Lies and Videotapes" (1989), den pågående TV-serien "The Blacklist" (2013 - ) og det erotiske dramaet "Secretary" (2002). Foto: NtB Scanpix/SANDRO/Sony Pictures Television/NBC
PÅ SKJERMEN: James Spader er en allsidig skuespiller. Her fra dramaet "Sex, Lies and Videotapes" (1989), den pågående TV-serien "The Blacklist" (2013 - ) og det erotiske dramaet "Secretary" (2002). Foto: NtB Scanpix/SANDRO/Sony Pictures Television/NBCVis mer

James Spader: - Jeg vokste opp i en familie hvor det var mye sex

«The Blacklist»-stjernen avslører hvorfor han tiltrekkes av ekstreme rollefigurer i eksklusivt intervju med Seoghør.no.

NEW YORK (SEOGHØR.NO): Skuespilleren James Spader (56) har skapt seg et stort navn i Hollywood gjennom sine mange eksentriske og «creepy» karakterer, gjerne skurkeroller, som ofte sliter med indre konflikter og lidelser.

Rolling Stone magazine har beskrevet ham som «Den merkeligste mannen på TV».

Selv har han uttalt flere ganger at rollene aldri kan bli for merkelige eller spesielle for ham - og det er ikke tvil om at noen av karakterene hans har satt sine spor.

I thrilleren «Crash»​ blir Spader seksuelt tent av bilulykker, i det erotiske dramaet «Secretary»​ utforskes forholdet mellom en seksuelt dominerende mann (Spader) og hans underdanig sekretær, og i dramaet «Sex, Lies and Videotape» filmer han intime betroelser.

- Jeg har alltid interessert meg for menneskers seksualitet. Jeg stiller spørsmålene ingen andre tør stille. Om de mest intime ting. Jeg elsker alle forskjellene i oss, avslører Spader til Seoghør.no, og utdyper:

1986: James Spader fikk sitt gjennombrudd i den romantiske komedien "Pretty in Pink". Foto: Mary Evans Picture
1987: Spader og Charlie Sheen i Oliver Stone-dramaet "Wall Street". Foto: Mary Evans Picture
1987: Med Robert Downey Jr. i dramaet "Less Than Zero". Foto: Mary Evans Picture
1989: Spader og Andie MacDowell i "Sex, Lies and Videotape". Foto: OUTLAW / Album
1990: James Spader og Rob Lowe i thrilleren "Bad Influence". Foto: EPIC / Album
1990: Med Susan Sarandon i det romantiske dramaet "White Palace". Foto: UNIVERSAL PICTURES / Album
1994: Spader og Kurt Russel i science fiction-filmen "Stargate". Foto: Heritage
1996: James Spader i den psykologiske thrilleren "Crash". Foto: ZUMA Press
1996: Her med Charlize Theron i den svarte komedien "2 Days in the Valley". Foto: Heritage
2000: Her i horrorfilmen "Supernova" med Angela Basset.
2000: I thrilleren "The Watcher" med Keanu Reeves.
2001: Den romantiske komedien "Speaking of Sex". Foto: OMNIBUS/LE STUDIO CANAL + / Album
2002: James Spader og Maggie Gyllenhaal i det erotiske dramaet "Secretary". Foto: SLOUGH POND / Album
2004 - 2008: Her i TV-serien Boston Legal med blant annet WIilliam Shatner, Julie Bowen, Candice Bergen og Rene Auberjonois. Foto: 20TH CENTURY FOX TV / Album
2011 - 2012: Her som Robert California i komiserien "The Office".

- Jeg tror det som informerer alles liv til syvende og sist er deres seksualitet og deres mellommenneskelige relasjoner med mennesker. Deres fantasier, deres lidenskaper og det de sulter etter. Det er det som driver folk og for meg er dette interessant. Jeg vokste opp i en familie hvor det var mye sex. Alle var nakne hele tiden, ler han hjertelig.

De tre siste årene har Spader gjort stor suksess i TV-serien «The Blacklist». Her spiller han den kriminelle mesterhjernen Raymond «Red» Reddington som overgir seg til FBI og setter i gang et metodisk korstog for å utslette andre skurker. 

Showet er nå aktuell med sin fjerde sesong, og det er i den forbindelse Seoghør.no møter Hollywood-stjernen til intervju i New York.

- Hva er det som gjør at du tiltrekkes av rollene du velger?

- Jeg liker å utforske dikotomier og folks personligheter for særegenheter og slike ting. Det gjør meg i stand til å finne noe å relatere meg til eller noe å holde i hvis karakteren har et bredt spekter av retninger å gå. Det gir meg flere muligheter.

Saken fortsetter under bildene. 

STOR STJERNE: I mars gjestet James "The Tonight Show Starring Jimmy Fallon" for å promotere suksess-serien "The Blacklist". Foto: NTB Scanpix
STOR STJERNE: I mars gjestet James "The Tonight Show Starring Jimmy Fallon" for å promotere suksess-serien "The Blacklist". Foto: NTB Scanpix Vis mer

Spader vokste opp i Massachusetts som yngst av tre søsken i et liberalt og progressivt hjem  hvor begge foreldrene var lærere. 

Han har tidligere uttalt at moren og de to eldre søstrene var dominerende og  innflytelsesrike kvinner, noe som etterlot seg et stort inntrykk.

Allerede som 17-åring droppet han ut av skolen og flyttet til New York for å bli skuespiller. I 1986 slo han gjennom som den rike og arrogante playboyen Steff i «Pretty in Pink».

Har aldri hatt en karriereplan

I begynnelsen av karrieren fikk Spader stempel som et sex-symbol, men han har aldri vært en typisk Hollywood-stjerne.

- For meg har jobben som skuespiller alltid bare vært akkurat det; En jobb. 

Han så på tilbudet fra «The Blacklist» som en mulighet til å komme seg bort fra Los Angeles og flytte tilbake til New York - en by som står hans hjerte nær etter å ha bodd der i mange år som ung.

- Jeg vet ikke om jeg noen gang har funnet ut av hva Hollywood egentlig er. Jeg bare prøver å henge med og gjøre jobben min. Jeg hadde aldri en karriereplan. Det har jeg aldri vært spesielt god på. Jeg jobber når jeg kan og når jeg må, forteller han.

Saken fortsetter under bildet.

TRIPPEL EMMY-VINNER: James Spader har vunnet tre Emmy Awards som beste mannlige skuespiller med rollen som Alan Shore i både The Practice og Boston Legal. Her med statuetten i 2007. Foto: NTB Scanpix
TRIPPEL EMMY-VINNER: James Spader har vunnet tre Emmy Awards som beste mannlige skuespiller med rollen som Alan Shore i både The Practice og Boston Legal. Her med statuetten i 2007. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Men noe har 56-åringen gjort riktig. Han har spilt i over 40 filmer og et dusin TV-serier noe som har sikret ham en rekke gjeve priser og nominasjoner.

Spader har blant annet vunnet tre Emmy Awards for sine prestasjoner som den skamløse advokaten Alan Shore i de populære TV-seriene «The Practice» og «Boston Legal».

Han har også gjort seg bemerket i suksess-serien «The Office», og nyligere i filmene «Avengers: Age of Ultron» og Steven Spielbergs «Lincoln».

- Foretrekker du TV-roller fremfor film?

- Jeg elsker film og jeg elsker teater. Men med «The Blacklist» har det blitt vanskelig å få til. Jeg har likevel vært veldig heldig for etter første sesong fikk jeg anledning til å gjøre en stor film, «Avengers», og det var utrolig gøy. 

- Det var også veldig slitsomt å dra direkte fra TV-showet til filmsettet, men jeg kan egentlig ikke klage når jeg har et liv som jeg har. Jeg har en dyr livsstil, så det er fint med en fast jobb. Og så prøver jeg å snike inn en film her og der når timeplanen tillater det.

Saken fortsetter under bildet.

PÅ RØD LØPER: James Spader og kona Leslie på Hollywood-premieren av "Avengers: Age of Ultron" i fjor.
 Foto: NTB Scanpix
PÅ RØD LØPER: James Spader og kona Leslie på Hollywood-premieren av "Avengers: Age of Ultron" i fjor. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Men mest av alt ønsker den Golden Globe-nominerte skuespilleren å bruke tid på familien og å lese bøker - noe han aldri får nok av. 

- Jeg har to sønner i 20-årene og en sønn på åtte, så jeg har oppdradd barn i mange år nå og jeg elsker det. Det har jeg alltid gjort. I tillegg til å være med familien, sove og ha sex, så elsker jeg å reise, lage mat, spise, gå lange turer, høre live musikk og å spille plater hjemme.

- Og så elsker jeg å lese. Jeg kunne lest i månedsvis, men det er ikke nok tid i løpet av et liv til å lese en brøkdel av den mengden jeg ønsker. Så jeg bruker mye tid på bøker.

Autoritær stjerne

Spader mener også at det er hans kjærlighet for bøker som gjør at han trives som skuespiller.

- Det er fordi jeg elsker å lese. Det handler egentlig ikke om skuespill, humrer han.

- Men jeg elsker historier og andre menneskers liv. Jeg liker ting jeg er ukjent med. Å bli oppslukt av det. Så jeg tror det var det som ledet videre til skuespill. Det startet allerede som barn. Det jeg leste, historiene jeg hørte. Jeg så nesten ikke TV eller film. Alt handlet om bøker.

Saken fortsetter under bildet.

GOD STEMNING: Spader og kona koser seg på US Open sammen med Hollywood-stjernen Sienna Miller tidligere denne måneden.  Foto: NTB Scanpix
GOD STEMNING: Spader og kona koser seg på US Open sammen med Hollywood-stjernen Sienna Miller tidligere denne måneden. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Spader har de voksne sønnene Elijah og Sebastian fra et 17 år langt ekteskapet med sin første kone Victoria Kheel.

I 2002 forelsket han seg i skuespilleren Leslie Stefanson (45) som han spilte mot i filmen «Alien Hunter». Paret giftet seg to år senere og har sønnen Nathaneal (8) sammen.

Men 56-åringen liker å verne om familielivet sitt, og det utstråler en autoritet av ham som nesten gjør ham litt skremmende og utilnærmelig - på samme måte som med noen av rollefigurene hans.

Og trebarnsfaren er godt klar over hvilken effekt han kan ha på folk. Han blir for eksempel sjelden «plaget» av innpåslitne fans. 

PÅ TV-SETTET: Da Seoghør.no var i New York fikk journalist Henriette Høigilt besøke The Blacklist-settet. Her i forhørsrommet på FBIs hovedkontor. Foto: Se og Hør
PÅ TV-SETTET: Da Seoghør.no var i New York fikk journalist Henriette Høigilt besøke The Blacklist-settet. Her i forhørsrommet på FBIs hovedkontor. Foto: Se og Hør Vis mer

- Folk pleier egentlig ikke å snakke så mye til meg, ler han.

Spader ler nemlig ofte. Men så stopper han også nesten like brått som han starter. Og blir helt alvorlig igjen.

- Hvis noen tar kontakt med meg er de veldig høflige, snille og veloppdragne. Men det kommer sjelden så langt som til prat om jobb eller andre ting. Det er som regel et «Tusen takk» jeg får høre.

- Sånn har det alltid vært. Og jeg holder en lav profil, gliser Spader - som heller ikke opptatt av å engasjere seg med fans på sosiale medier.

- Jeg vet ikke hvordan man bruker slike ting. Jeg har stor nysgjerrighet for det meste rundt meg, men teknologi er ikke dem. Jeg har ikke data en gang. Og jeg sender hverken tekstmeldinger eller mail. Jeg ringer folk, for jeg liker å prate, forklarer han.

HOVEDROLLENE: Millioner av TV-seere sitter hvert år lenket til skjermen verden over for å følge  Elizabeth "Liz" Keen (Megan Boone) og Raymond "Red" Reddington (James Spader) i TV-serien The Blacklist. Foto: Sandro/Sony Pictures Television/NBC
HOVEDROLLENE: Millioner av TV-seere sitter hvert år lenket til skjermen verden over for å følge Elizabeth "Liz" Keen (Megan Boone) og Raymond "Red" Reddington (James Spader) i TV-serien The Blacklist. Foto: Sandro/Sony Pictures Television/NBC Vis mer

Får skryt av kollega

Sammen med James Spader, så er det Megan Boone (33) som har hovedrollen i «The Blacklist».

Boone spiller FBI-agenten Elizabeth Keen som utvikler et spesielt forhold til Spaders rollefigur, Reddington.

Dette forholdet har blitt mer og mer komplisert gjennom sesongene.

- Hvordan er James Spader å jobbe med?

- Han er den mest talentfulle tekniske skuespilleren jeg noen gang har sett, og kanskje noen gang kommer til å se. Han har mye autoritet på settet, og også over showet. Slik var det på «Boston Legal» og «David E. Kelley show» også, etter hva jeg har hørt. Han vet hva han vil og gjør alt i sin makt for å gjennomføre det. Jeg synes det gjør «The Blacklist» bedre, skryter Megan Boone til Seoghør.no.

Fjerde sesong av «The Blacklist» har premiere på Viaplay fredag 23. september, og sendes på TV3 søndager kl. 23.10 (Sesongpremiere 2. oktober).
 
Se traileren til sesong 4 av «The Blacklist» her:
  
LES OGSÅ: Norske Anne (17) om Bieber-hetsen: - Det var helt sykt

Lik Se og Hør på Facebook

Meld deg på vårt kjendisvarsel! Ønsker du siste nytt om kjendis og underholdning rett i innboksen? Meld deg på vårt kjendisvarsel og få siste nytt rett i innboksen.