OVERLEVDE VED ET MIRAKEL: Mariann Sætre, her med Jakten-bonde Sveion Bøylestad (27), var klinisk død og lå i respirator i en hel måned. Foto: TV 2
OVERLEVDE VED ET MIRAKEL: Mariann Sætre, her med Jakten-bonde Sveion Bøylestad (27), var klinisk død og lå i respirator i en hel måned. Foto: TV 2 Vis mer

Jakten-Mariann var klinisk død

– Legene sier jeg hadde englevakt! Full hjertestans sendte TV-frieren Mariann Sætre i kunstig koma.

Publisert
SEHER.NO: Etter dramaet sist mandag på gården til bonden Svein Bøylestad (27), er det kun frieren Mariann Sætre (25) som fortsatt har sjansen til å kapre kjekkasens hjerte.

Det som ikke blir vist på TV er at den flotte jenta fra Skien i Telemark tar medisiner hver dag, etter at hun i 2006 ble rammet av livstruende sykdom som fortsatt preger henne.
 Fra å ha levd et nokså ubekymret liv, ble tilværelsen brått snudd til et mareritt for den da 19 år gamle Mariann.

– Jeg fikk plutselig forferdelige smerter i det ene beinet og i magen, samtidig som foten hovnet kraftig opp. Det gjorde så vondt at jeg ikke klarte å gå. Legene fryktet at foten skulle sprekke, forteller 25-åringen til Se og Hør.

Livredd
– Jeg ble selvfølgelig grepet av angst, og har vel aldri vært så redd i hele mitt liv.

– I ettertid har jeg fått vite at jeg er født med en blodfeil, som gjør at blodet levrer seg i kroppen min. Etter å ha vært gjennom CT-undersøkelser og ultralyd, ble jeg fortalt at jeg hadde fått en blodpropp i lysken. Jeg ble sendt til Rikshospitalet i Oslo, der de satte meg på blodfortynnende medisin.

Da situasjonen så ut til å være under kontroll, ble hun i stedet kastet ut i et umenneskelig drama:

– Blodproppen i foten løsnet plutselig, dro med seg milten og satte seg i lungene. Jeg fikk store indre blødninger, og måtte opereres i hui og hast. Kirurgene åpnet hele brystkassen min, og satte inn kompressorer for å stoppe blødningene. Det var grusomt, minnes den tapre Skiens-jenta.

Legene mistet håpet
Og det skulle komme mer. Da hun noen dager senere ble gjort klar for å operere lysken, forverret situasjonen seg ytterligere. Uten forvarsel sluttet hjertet å slå.

– Jeg vet ikke hvor lenge jeg hadde hjertestans. Det jeg er blitt fortalt i ettertid er at helsepersonellet umiddelbart startet forsøket på å gjenopplive meg, men at de var skeptiske til om det kom til å lykkes.

– Det er helt surrealistisk å tenke tilbake på at jeg der og da faktisk var død. Jeg klarer ikke å ta det inn over meg, medgir Mariann lavmælt.

I tiden som fulgte svevde hun mellom liv og død.

– De la meg i medisinsk koma, og i starten var det kritisk. Jeg måtte ligge i en hel
måned i respirator på Rikshospitalet.

– Da jeg våknet fra koma raste tankene gjennom hodet mitt. Jeg fryktet at jeg aldri skulle bli meg selv igjen.

– Jeg bestemte meg for at dette skulle jeg klare; jeg ville kjempe meg tilbake til det livet jeg hadde før sykdommen. Etter lang tids opptrening ble jeg gradvis bedre og bedre, men jeg er fortsatt nødt til å ta marevan, som er blodfortynnende. Og jeg har vært nødt til å legge om livsstilen. Fysisk aktivitet og sunt kosthold er viktig for meg.

Reddet av familie og venner
Drøyt fem år etter tragedien, takker hun sine nærmeste for uvurderlig støtte gjennom den tøffe tiden.

– Mamma og pappa, og alle vennene mine stilte opp for meg på en fantastisk måte. Uten omsorgen fra dem vet jeg ikke hvordan jeg skulle klart meg …

– Legene sier jeg hadde englevakt! Jeg skulle vært død. Selv om man har en tendens til å glemme fort, har jeg fått et nytt perspektiv på hva som er viktig i livet. Det er kanskje en klisjé, men det er de små tingene som virkelig betyr noe. I dag har jeg det supert! stråler vakre Mariann.

«Jakten på kjærligheten» ser du på TV 2 mandager klokka 20.00. Få full oversikt i Seher.nos TV-guide.

Denne artikkelen sto på trykk i Se og Hør Weekend 18. november.


Bli fan av Seher.no på Facebook her

Sjekk ut våre nye mobilsider på http://m.seher.no

Vi belønner gode kjendistips. Tips oss på [email protected], ring vår tipstelefon 22555522 eller send sms/mms med kodeord TIPS til 2255.

LES OGSÅ: Jakten-Ragnar: - Jeg har aldri vært i et forhold

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer