«Jakten på kjærligheten»:

«Jakten»-bonden måtte gjenopplives

«Jakten på kjærligheten»-bonden forteller om skrekkopplevelsene, og om hvordan hendelsene har gitt henne et nytt perspektiv.

ÅPENHJERTIG: Janne Bull Bakk har opplevd mer enn mange andre. Foto: TiTT Melhuus
ÅPENHJERTIG: Janne Bull Bakk har opplevd mer enn mange andre. Foto: TiTT Melhuus Vis mer
Publisert

31 år gamle Janne Bull Bakk er blant bøndene som blir å se i årets sesong av «Jakten på kjærligheten». Hun tok over gården til søstera for tre år siden, men at hun skulle få være med på datingprogrammet ante hun ingenting om - før telefonen ringte.

- Jeg er veldig spent, men alt har gått så fort. Jeg har ikke rukket å tenke så mye på det. Jeg ble meldt på etter fristen, og visste ingenting selv, forteller hun til Se og Hør, og fortsetter:

- Venninnegjengen min meldte meg på. Jeg visste ikke noe før kvelden TV 2 ringte meg. Jeg var helt sjokkert, og trodde det var tull. Jeg sa at de måtte ringe meg opp igjen dagen etter, for jeg hadde noen jeg måtte kjefte på først.

Bakk bestemte seg imidlertid for å bli med, og tenkte «hvorfor ikke» og «hva er det verste som kan skje?». Hun valgte å hoppe i det, og er derfor en av bøndene som i disse dager venter på brev fra mulige friere.

Og å hoppe i ting kunne man kanskje tenke seg at hun har slutta med. Bonden har nemlig opplevd flere traumatiske hendelser, men ser likevel svært lyst på livet.

Tsunami

Jula 2004 var hun og familien blant dem som befant seg midt i tsunamimarerittet i Thailand.

- Jeg var på vei ut fra hotellrommet da den første bølgen kom. Foreldrene mine og søstera mi var på stranda, minnes hun.

TØFT: «Farmen»-paret Lene og Tonje har laget minidokumentaren «På innsiden» i samarbeid med Medicus. Der viser de fram sine erfaringer med assistert befruktning og veien mot å bli mødre for sønnen Max. Vis mer

Den aktuelle dagen, hvor tsunamien traff, hadde Bakk sovet litt ekstra lenge om morgenen, men hørte bråket utenfor idet hun åpnet døra.

- Jeg skjønte ikke hva det var, men da jeg snudde meg kom foreldrene mine og søstera mi løpende for å se etter broren min og meg. De var veldig glade for å se at vi fremdeles var på rommet og ikke hadde gått en tur i byen eller et annet sted, forklarer hun, og legger til at familiemedlemmene hadde den første bølgen i hælene da de løp opp fra stranda.

- Jeg husker ikke hvor lang tid det tok, men da andre bølgen kom sto vi på balkongen og så den komme. Den var mye større, fortsetter hun.

Det var TV 2 som først omtalte saken.

Nytt perspektiv

Heldigvis nådde ikke vannet opp til Bakk og resten av familien, som befant seg i tredje etasje.

- Det var ikke en skramme på noen av oss. Vi hadde råflaks, påpeker hun.

Som kjent var langt fra alle like heldige som familien Bull Bakk. Tsunamien som slo innover Sørøst-Asia fra Indiahavet 2. juledag 2004 kostet til sammen over 220 000 menneskeliv.

31-åringen legger ikke skjul på at det som skjedde var forferdelig, spesielt for de som mistet livet, de som mistet sine kjære og de som ble skadet. Hun tør nesten ikke tenke på hvordan de har det i dag - de som måtte reise hjem uten sine nærmeste fra Thailand.

I TÅRER: «Jakten»-Tina Kristiansen åpner opp om følelsene i «Jakten på kjærligheten». Video: TV 2 Vis mer

- Man får mer perspektiv på ting etter å ha opplevd noe slikt. Jeg fikk i hvert fall det, forklarer Bakk, og fortsetter:

- Du hører bestandig i hverdagen at du må sette pris på ting, at ting kan snu fort, men så skjønner du egentlig ikke helt hva det betyr før noe sånt skjer. Da får du virkelig satt livet på prøve.

Bakk synes det er viktig å både leve og bygge sitt eget liv. Det kan fort snu, sier hun.

- Plutselig har du ikke et liv lenger, det har jeg opplevd flere ganger. Derfor er det veldig viktig for meg å prøve å være en god person og den beste versjonen av meg selv og nyte livet, for plutselig snur det - og det kan være i morgen. Det høres filmaktig ut, men det er det jeg tenker og har tatt med meg.

- Det er også veldig viktig for meg å være positiv, og ikke klage over de små tingene som man fort kan gjøre, men som kanskje ikke er de tingene som betyr så mye. Sånne ting har jeg lært og tatt med meg og prøver å leve etter.

Skrekkopplevelse

Og at livet til Bakk nesten snudde på dagen, opplevde hun igjen i fjor sommer. Også denne gangen nesten uten forvarsel, minnes hun.

- Det er en badeplass rett ved der jeg bor. En elv som vi bruker å bade i. Venninna mi og jeg skulle ta årets siste bad der. Jeg pleier å starte og avslutte badesesongen der, forklarer hun.

LINDMO: Therese Johaug og Nils Jakob Hoff gjester Lindmo hvor de åpent og ærlig forteller om øyeblikket den positive dopingprøven kom. Video: NRK / Lindmo. Vis mer

Det var en formiddag i august og de to vennene hadde med engangsgrill, koste seg og hørte på musikk.

- Da vi var ferdige skulle vi bade. Egentlig skulle vi begge bade, men heldigvis er bestevenninna mi like sta som meg og droppet å bade i det kalde vannet. Jeg prøvde å overtale henne litt, men hun ga seg heldigvis ikke. Da tror jeg det kunne gått verre.

Da Bakk først kom seg i vannet kjente hun raskt at det var kaldere enn det hun hadde badet i tidligere. Elva var også større på dette tidspunktet, forklarer hun.

- Men jeg tenkte at «det går jo bra». Jeg ser ikke så mørkt på ting og tøyer kanskje grensene litt, innrømmer hun.

Dratt under vann

Bakk kjente at det også var mye strøm i elva, og innså raskt at det ikke gikk å svømme imot. Hun fulgte derfor strømmen, men ble raskt sliten.

- Jeg tenkte: «Nå må jeg komme meg opp». Det var en steinholme litt lenger ned som jeg klarte å komme meg på, så vidt. Da jeg begynte å gå opp hadde kroppen fått sjokk fordi det var så kaldt, som legene har fortalt. Da jeg begynte å gå opp klarte jeg det rett og slett ikke fordi jeg var så gjennomfrossen.

- Jeg gikk derfor med vann til hoftene og prøvde å gå oppover til venninna mi igjen. Jeg var jo så sliten, men tenkte at jeg måtte gjøre det til jeg fant ut hva jeg skulle gjøre.

PANIKK: Under lørdagens episode av «Kompani Lauritzen», mister en av deltakerne kontrollen da de må dykke under vann. Video: Luna Lea/TV 2 Play. Reporter: Bjørn Ekker. Vis mer

Plutselig tok undervannsstrømmen fatt i henne, og hun ble dratt under.

- Da var det som om noen sto under vann og dro meg ned i beina mine. Jeg tenkte: «Nå må vi ha hjelp, dette går ikke». Jeg heiv opp armen og prøvde å rope til venninna mi, men elva bråket så veldig så vi hørte ikke hverandre.

- Jeg måtte gjøre det jeg kunne og svømme alt jeg kunne. Og de gangene jeg fikk hodet over vann måtte jeg spytte ut vannet og få litt oksygen. Jeg skjønte jo at jeg måtte holde på helt til det ble svart, hvis ikke gikk det ikke. Og det gjorde jeg, fortsetter hun.

Hjerte- og lungeredning

Mens Bakk kjempet for livet, førte elva henne heldigvis nærmere land.

- Det var en fisker lenger ned i elva som hadde fått med seg alt sammen og som hadde begynt å gå oppover. Da han så meg i vannkanten sprang han bort og dro meg opp på land har jeg fått vite. Da var det null tegn til liv og han ringte 113.

- Han startet med hjerte- og lungeredning. Venninna mi hadde også kommet til og de begge drev med gjenoppliving av meg, men hun trodde ikke jeg skulle overleve, jeg var likbleik. De begge gjorde en god jobb med hjerte- og lungeredningen, forteller bonden.

Ifølge Bakk holdt fiskeren og venninna på i et kvarter før ambulansen kom til stedet og overtok.

- Da var det så vidt puls. De behandlet meg på stedet til jeg var stabil nok til å bli fraktet til akutten.

Venninna, Marthe Midtlyng, forteller om den dramatiske hendelsen til Se og Hør, og sier at det var forferdelig å være vitne til hva som skjedde med Bakk.

Det blir et sterkt øyeblikk i «Mesternes Mester» når Bjørn Einar Romøren forteller om kreften. Video: NRK Vis mer

- Det som var så vanskelig var at jeg visste at jeg ikke hadde klart å hjelpe henne om jeg hoppet uti. Da hadde jeg også blitt tatt av strømmen, forklarer Midtlyng, som følte seg helt hjelpesløs.

- Den ekte helten her er Janne. Jeg har sagt det så mange ganger i ettertid, at det er ingen andre jeg kjenner som hadde klart den påkjenningen der. Hun er så sterk i hodet. Det å i en sånn situasjon ikke få panikk. Hun er helt rå både fysisk og psykisk, sier venninna videre.

Bakk var bare glad for å ha overlevd, og lot helsepersonellet gjøre resten etter å ha fått hjelp av fiskeren og Midtlyng.

- Jeg husker jeg åpnet øya og våknet på traumemottaket. Det var mange leger rundt meg og da så jeg bare i taket og skjønte at jeg hadde klart å komme meg dit. Jeg ble så glad, og tenkte at nå får de gjøre resten. Jeg husker ikke så mye fra de første døgnene på intensiven, sier bonden.

Der lå hun innlagt i nesten to uker.

- Det tenker jeg jo i dag også, hvor heldig jeg har vært. Jeg var veldig glad for at jeg var sta og ikke ga meg da heller, påpeker hun.

Ikke redd

På spørsmål om hun er blitt redd for vann etter ikke bare ett, men to mareritt koblet til vann, forklarer Bakk at det er det mange som har spurt henne om.

- Det sa de faktisk på sykehuset, at jeg kunne bli litt redd. Men jeg sa at det kom til å gå veldig bra. Hendelsen var i slutten av august og i starten av oktober badet jeg igjen.

FIKK IKKE KONTAKT: Sondre Justad er blant gjestene på denne ukens «Lindmo», der forteller han at moren følte hun ikke fikk kontakt med han. Video: NRK Vis mer

- Jeg er ikke redd i det hele tatt etter det. Jeg er sikkert rar, men jeg er bare satt sammen sånn. Jeg var jo så glad for å overleve og er like glad i å bade, fortsetter hun, men legger til at hun skal holde seg unna elv med strøm i.

- Det har jeg sluttet med, for den kan lure deg bra.

I motsetning til mange andre, som kanskje hadde gravd seg helt ned etter slike opplevelser, velger «Jakten»-profilen å se lyst på livet. Hun har heller ikke behov for å dra frem sine egne historier, men svarer hvis noen spør.

- Jeg har ikke behov for å fortelle, og er redd for at folk skal tro jeg sier det for oppmerksomhet eller for at andre skal synes synd på meg. Men sånn er jeg ikke i det hele tatt. Alle har bagasje og har gått gjennom ting i livet, påpeker hun.

«Jakten på kjærligheten» har premiere til høsten, men allerede nå kan man sende brev til bøndene.

LES OGSÅ: Kjempeformue og dødsfall

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer