- Jakob blir langt oftere objektivert enn meg

Skuespiller og forfatter Iben Akerlie tar et oppgjør med hvordan sexistiske kvinner omtaler blant andre kjæresten Jakob Oftebro.

STJERNEPAR: I et intervju med VG bruker Iben Akerlie kjæresten Jakob Oftebro som eksempel på menn som blir objektivert av kvinner. Akerlie, som er uttalt feminist, understreker at hun ikke er en sjalu kjæreste - men vil denne trenden til livs.  Foto: Tor Lindseth/ Se og Hør
STJERNEPAR: I et intervju med VG bruker Iben Akerlie kjæresten Jakob Oftebro som eksempel på menn som blir objektivert av kvinner. Akerlie, som er uttalt feminist, understreker at hun ikke er en sjalu kjæreste - men vil denne trenden til livs. Foto: Tor Lindseth/ Se og Hør Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

SEOGHØR.NO: Iben Akerlie (28) og Jakob Oftebro (30) er et av Norges mest profilerte skuespillerpar.

De er begge opptatt med hver sine prosjekter, og Akerlie er nå klar med sin forfatterdebut, barne- og ungdomsromanen «Lars er lol». Oftebro har på sin side vært å se i filmer som «Gullkysten» og «Birkebeinerne» det siste året.

I et intervju med VG+ understreker Iben Akerlie at hun synes det er synd at mange kvinner de siste årene har begynt å objektivere menn - slik menn har objektivert kvinner gjennom historien.

- Jeg føler at Jakob, for eksempel, blir langt oftere grovt objektivert enn meg, særlig på Instagram og i medienes kommentarfelt. Det virker som unge kvinner - sett i lys av historien eller hva vet jeg - tror de har en rett til å lire av seg all slags sexistiske og objektiverende ting om menn, sier Akerlie til avisen.

Saken fortsetter under bildet.

KRITISK: Iben Akerlie, her i rollen som Henriette i «Dryads - Girls Don't Cry» (2015), synes det er feil at mange kvinner har begynt å omtale menn som sexobjekter.  Foto: Last Filmdistribution/ Filmweb.no
KRITISK: Iben Akerlie, her i rollen som Henriette i «Dryads - Girls Don't Cry» (2015), synes det er feil at mange kvinner har begynt å omtale menn som sexobjekter. Foto: Last Filmdistribution/ Filmweb.no Vis mer

- Feil og ekkelt

I 2012 ble kjæresten Jakob Oftebro kåret til «Norges mest sexy mann» av motemagasinet ELLE, etter at han fikk sitt store gjennombrudd med rollen som Torstein Raaby i «Kon-Tiki».

Etter «mest sexy»-utmerkelsen fortalte Oftebro at han hadde lite til overs for kåringen:

- Jeg har også et problem med å bli objektifisert på den måten. Som tenåring var jeg veldig usikker på meg selv og min egen kropp, og jeg synes det er litt synd å bli et symbol på noe jeg ikke føler at jeg er, sa Oftebro til Dagbladet i 2013.

Saken fortsetter under bildet.

POPULÆR ROLLE: Mange fikk øynene opp for Jakob Oftebro da han spilte i storfilmen «Kon-Tiki» (2012), men det var ikke bare rolleprestasjonen sin han fikk oppmerksomhet for.  Foto: Carl Christian Raabe / Nordisk Film Distribusjon AS
POPULÆR ROLLE: Mange fikk øynene opp for Jakob Oftebro da han spilte i storfilmen «Kon-Tiki» (2012), men det var ikke bare rolleprestasjonen sin han fikk oppmerksomhet for. Foto: Carl Christian Raabe / Nordisk Film Distribusjon AS Vis mer

Og Iben Akerlie er enig i at det å vurdere mannlige skuespillere etter utseende er en uting. Hun legger ikke skjul på hva hun synes om sexistiske kommentarer om Jakob som dukker opp i medienes kommentarfelt.

- Hadde en mann skrevet det samme, ville det blitt slått hardt ned på umiddelbart, men når en kvinne gjør det, er det liksom «feministisk», men det er jo en gigantisk misforståelse! Det er jo nøyaktig like ekkelt, og akkurat like feil! sier hun til VG.

Møttes på jobb

Jakob Oftebro og Iben Akerlie spilte mot hverandre i det romantiske dramaet «Victoria» i 2013, en filmatisering av Knut Hamsuns roman ved samme navn.

Det oppstod varme følelser mellom de to også utenfor filmsettet, og paret har vært sammen siden. I et intervju med VG Helg i januar sa Oftebro følgende om hvordan han og kjæresten ble kjent:

- Vi møttes i en kjærlighetsroman, i en bok av Knut Hamsun og rant ut av sidene, fortalte han poetisk den gang.

Saken fortsetter under bildene.

TV-KOLLEGER: Jakob Oftebro og Iben Akelrie hadde begge roller i TV 2-serien «Hæsjtægg». Han spilte naturbloggeren Bård, hun spilte DIY-bloggeren Thale. Foto: Bjørn Wad/ TV 2
TV-KOLLEGER: Jakob Oftebro og Iben Akelrie hadde begge roller i TV 2-serien «Hæsjtægg». Han spilte naturbloggeren Bård, hun spilte DIY-bloggeren Thale. Foto: Bjørn Wad/ TV 2 Vis mer

Duoen har også spilt i samme produksjon i ettertid, nærmere bestemt i TV 2s humorserie «Hæsjtægg» (2015).

Der spilte Akerlie den 17 år gamle bloggeren Thale, som ikke er redd for å vise hud. Da Seoghør.no møtte Akerlie i forbindelse med sesong to av NRK-serien «Mammon», fortalte hun hva hun synes om den spesielle rollefiguren:

- Den karakteren gjør jo noen valg jeg selv ikke hadde gjort, men det var ganske nødvendig for karakteren å vise så mye hud. Men det hadde jeg ikke gjort privat. Jeg prøver å distansere meg fra akkurat det, sa hun til Seoghør.no i november 2015.

Se video med Jakob Oftebro og Iben Akerlie på «Birkebeinerne»-premiere nedenfor:

LES OGSÅ: Åpner seg om bruddet fra Britney Spears

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer