Jahn Teigen er død

Den folkekjære artisten ble 70 år.

GIKK BORT: Den folkekjære artisten Jahn Teigen er død, 70 år gammel. Foto: Tor Kvello/ Se og Hør
GIKK BORT: Den folkekjære artisten Jahn Teigen er død, 70 år gammel. Foto: Tor Kvello/ Se og Hør Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Artist Jahn Teigen er død, det opplyser hans manager Trond Lie til NTB. Den 70 år gamle artisten døde på Ystad Sykehus i Sverige mandag kveld.

Manageren sier til NTB at familien er i sorg og at de ikke ønsker å kommentere dødsfallet. Teigen etterlater seg datteren Sara Skorgan Teigen (35) som han fikk med Anita Skorgan (61).

Jahn Teigen ble født i Tønsberg 27. september 1949. Mamma Esther var hjemmeværende, mens pappa Arne var frisør. Storebror Viggo ble født seks år tidligere, og Jahn mintes barneårene i hjembyen med stor glede.

- Tønsberg vil alltid være hjemme for meg, og jeg hadde en fantastisk oppvekst. Alt var mulig, samtidig var det trygt og godt, fortalte Jahn i et intervju med Se og Hør.

STOLT FAR: Jahn Teigen og Anita Skorgan viser fram dattera Sara i 1984. Foto: NTB Scanpix
STOLT FAR: Jahn Teigen og Anita Skorgan viser fram dattera Sara i 1984. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Ble oppfordret av foreldrene

Begge foreldrene backet opp den aktive sønnen. Riktig nok var de ikke av typen som møtte opp på alle sønnens fotball- og hockeykamper, det var heller ikke så vanlig den gangen, men de ga alltid Jahn en fantastisk moralsk støtte.

MINNES: Både Øivind Blunck og Elisabeth Andreassen minnes sin gode venn Jahn Teigen som i dag gikk bort, 70 år gammel. Vis mer

Da guttungene etter hvert tok steget inn i tenårene, og ble mer og mer innstilt på å bli artist, var mor og far imidlertid noe mer splittende i støtten. Pappa Arne var sterkt religiøs og skeptisk til at sønnen skulle spille til dans i hovedstaden på sene kvelder, mens mamma Esther ga klar beskjed:

- Reis ut. Det er ikke mer for deg her.

Og Jahn reiste ut. Hjemme i Tønsberg hadde han markert seg i band som Enemies og Little Stones. I hovedstaden prøvde han seg som soloartist samtidig som han jobbet på den populære danserestauranten Rondo, men han opplevde fort at heller ikke Oslo var stor nok.

Den lille store artisten hadde større drømmer. I 1968 ble han vokalist i det britiske bandet Red Squares, før han hoppet av på en turné og heller sluttet seg til israelske Lions of Judea i 1969. Men allerede året etter var han hjemme i Norge igjen – han kunne jo like gjerne erobre verden herfra.

BLIR TAKKET: Folk hyller og takker Jahn Teigen etter nyheten om hans bortgang. Foto: Twitter/Facebook Vis mer

Det var nære på det skjedde allerede i 1975. På denne tiden hadde Jahn stor suksess med det legendariske progrock-bandet Popol Ace her hjemme, men superstjernene i Genesis trengte ny vokalist etter at Peter Gabriel hadde sluttet. Jahn Teigen ble tilbudt å prøvesynge, men det «passet ikke».

- Jeg kan ikke angre, for da er man ute og kjøre. Gjennom årene har jeg sagt nei til mange ting, ikke bare Genesis og Frank Zappa og Phantom of the Opera. Jeg sier faktisk nei til veldig mye, selv om det ser ut som jeg stiller opp hele tiden. Og akkurat da passet det meg veldig dårlig, sa Jahn i et Natt&Dag-intervju.

Nært forhold

Han skulle likevel få sin plass i utenlandsk rampelys, spesielt i England. I 1978 ble Jahn den første i historien som ble stående med null poeng i den internasjonale Grand Prix-finalen, og oppmerksomheten som fulgte ble utnyttet på aller beste måte av Teigen og støtteapparatet hans. «Mil etter mil» ble dessuten en stor hit her i Norge – og er det fortsatt.

Siden fortsatte karrieren i et ellevilt tempo, og Jahn ble den folkekjære artisten han var kjent som siden. Han traff alle generasjoner, det var TV-jobbing, soloplater, humorplater med Prima Vera og samarbeid med Anita Skorgan – som han også giftet seg med i 1984. Anita og Jahn fikk datteren Sarah i 1984 og var 80-tallet store stjernepar i Norge. Selv om de skiltes allerede i 1987 varte vennskapet livet ut.

I 1991: Anita og Jahn sammen med datteren Sara. Foto: Tor Kvello
I 1991: Anita og Jahn sammen med datteren Sara. Foto: Tor Kvello Vis mer

- Vi er jo noen raringer, begge to. Vi er veldig gode venner. Og vi har barn sammen og er besteforeldre, så våre liv er knyttet sammen. Når jeg trenger å spørre noen om de viktige tingene i livet, er det Anita jeg spør, har Jahn sagt til Se og Hør.

Men karrieren til Jahn Teigen var langt fra bare oppturer. Han opplevde ofte kritikerslakt, og involverte seg også i flere håpløse økonomiske prosjekter. Kostbar teltturné, restaurantdrift uten styring og et spinnvilt byggeprosjekt – som kulminerte med at han ble kidnappet av en håndverker som var ute etter penger – var blant de mest omtalte.

Rømte landet

Til slutt rømte Jahn landet. Redningen ble Dag Erik Pedersen, som den gang var proffsyklist i Italia. Planen var at Jahn skulle bo hos Dag Erik i Bergamo en langhelg. Det ble flere år.

- Jeg tror han valgte å bli værende i Italia fordi det var så trygt og godt, så ufarlig for Jahn å være der. Han fikk den pausen han trengte, det tar lang tid å bygge seg opp etter å ha vært så på felgen som han var, forteller Dag Erik i boka «Om Jahn Teigen».

Da Jahn omsider flyttet hjem igjen ble karrieren og livet bygget opp bit for bit. Særlig Trond Lie og Lage Fosheim i Trond & Trond AS hjalp til med å få såvel karriere og økonomi på skinner. Rettighetene til hans egne sanger ble forhandlet tilbake fra EMI Publishing og det ble slutt på kostbare stunts. I 2006 solgte Jahn toppleiligheten sin på Aker brygge og kjøpte seg en idyllisk gård på den skånske landsbygda til 4,6 millioner kroner. Her ble han boende livet ut.

HEDERSPRIS: I 2009 vant Jahn Teigen hedersprisen under Spellemannprisen - for andre gang. Her er han avbildet sammen med Alexander Rybak. Foto: NTB Scanpix
HEDERSPRIS: I 2009 vant Jahn Teigen hedersprisen under Spellemannprisen - for andre gang. Her er han avbildet sammen med Alexander Rybak. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Det er viktig for meg at dette ikke blir misforstått. Jeg er veldig takknemlig for all suksessen jeg har hatt, og jeg er stolt over at mange av sangene betyr mye for mange. Men jeg trengte å komme meg bort. Jeg måtte få puste ut og redigere tankene mine. Og sånn sett var Skåne et perfekt sted, fortalte Jahn.

Men tilbaketrekningen til Skåne gikk ikke helt som planlagt. Da Jahn takket ja til å spille et potpurri med hitene sine under pausen i Grand Prix i 2008, var meningen å være tilbake i Sverige dagen etter. I stedet ble det starten på en helt vill triumfferd.

Taket løftet seg i Oslo Spektrum da folkets mann leverte slager etter slager, og folk jublet og gråt om hverandre. Dette ble starten på en fem år lang sammenhengende supersuksess. Forestillingen «Jahn Teigen fra Tønsberg» ble så populær at den ble satt opp i flere omganger, samtidig som hovedpersonen selv ble hedret. Han ble utnevnt til Ridder av 1. klasse St. Olavs orden, og fikk en egen statue i hjembyen – i tillegg til flere hederspriser.

RIDDER: Jahn Teigen ble i 2009 utnevnt ridder av 1. klasse av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden. Foto: NTB Scanpix
RIDDER: Jahn Teigen ble i 2009 utnevnt ridder av 1. klasse av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Preget av sykdom

Selv om alt rundt ham denne gangen var tilrettelagt for å takle suksessen, fulgte også denne gangen en gedigen nedtur. Moren døde rett etter forstillingene i Tønsberg, og deretter døde storebror Viggo. Ettersom pappa Arne døde allerede i 1993 var Jahn, som var han som liksom aldri ble voksen, den eneste som var igjen av familien på fire. Så døde også manager og bestevenn Lage Fosheim. Jahn kom aldri helt tilbake etter dette.

- Det virket som jeg bare måtte få meg en på trynet etter hver suksess. I løpet av noen få år mistet jeg familien min. Jeg fikk verken bearbeidet gledene eller sorgene, det var en følelsesmessig berg- og dalbanetur. Og så - helt ut av det blå, ble Lage syk og døde. Plutselig sto jeg helt alene. Da klarte jeg ikke mer, fortalte Jahn til Se og Hør i et av sine siste intervjuer.

I de siste årene ble Jahn stadig dårligere. Han slet både fysisk og psykisk, og hadde så dårlig lungekapasitet at han slet med å ta seg rundt på tomta på gården. Etter at han sluttet å røyke og ble bestefar til Josef i 2015, og i tillegg mottok legehjelp for første gang på mange, mange år, så det ut til å bli bedring.

Men så ble han dårligere igjen, og de siste årene var han stort sett sengeliggende. Men han var hele tiden optimist, fast bestemt på å komme tilbake, og etterlater seg flere titalls uferdige demolåter. Og til tross for alle plagene var han tilfreds med alt livet hadde gitt ham. Jahn pleide å si at livet ble større enn drømmen.

- Ikke engang jeg drømte om alt dette. Det finnes ikke ord som kan beskrive livet mitt. Selv i mine tyngste perioder har jeg fått applaus hver gang jeg har vært på jobb. Jeg har fått besøke den fine kongen vår på Slottet. Og etter denne utrolige reisen er jeg fortsatt venner med folk som betyr mye for meg, som Anita, Sara og Herodes Falsk. Det er kanskje det aller beste.

LES OGSÅ: Hyllet i stjernespekket minneseremoni

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer