«Jævla homo»:

«Jævla homo»-Gisle avslører øyeblikket som forandret livet hans

- Den natta gråt jeg veldig mye.

EN SLAGS DANNELSESREISE: «Jævla homo», NRK-serien til Gisle A. Gjevestad Agledahl, har fått både ris og ros. Men programmet har uansett endret 26-åringen til det bedre. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
EN SLAGS DANNELSESREISE: «Jævla homo», NRK-serien til Gisle A. Gjevestad Agledahl, har fått både ris og ros. Men programmet har uansett endret 26-åringen til det bedre. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert

MARIENLYST: I midten av september hadde dokumentarserien «Jævla homo» premiere på NRK.

Allerede mange måneder tidligere hadde programleder Gisle A. Gjevestad Agledahl (26) skapt blest om serien, med grå collegegensere med «Jævla homo» trykket på. En rekke norske kjendiser bidro til blesten ved å iføre seg plagget på sosiale medier.

Seo g Hør møter Agledahl etter at premieren er overstått, i Radioresepsjonen på NRK, der 26-åringen jobber til vanlig. Han har faktisk på seg en grå hettegenser, men med en annen logo enn sin egen.

- I går var det to stykker som hadde reist fra Israel for å møte meg! Og for å få genser! De genserne er jo også blitt solgt til Russland, USA, Australia, New Zealand, hele Skandinavia, forteller han entusiastisk.

Samtidig mener 26-åringen at oppmerksomheten «Jævla homo» har fått tyder på at fordommer mot personer som er «skeive», framfor heterofile, fortsatt er et tema som krever oppmerksomhet.

- En klump som vokste seg større og større

I NRK-programmet forteller Agledahl at det var hans egen, vonde magefølelse som fikk ham til å ville lage serien. Den vonde følelsen han kunne få av å holde guttekjæresten sin i hånda ute blant folk. En følelse han har kjent på, selv om han har hatt det enklere enn mange andre.

- Jeg har lenge kjent på at noe skurrer litt, at alt ikke har vært helt bra. Uten at jeg har hatt så store utfordringer, egentlig, fordi jeg har hatt både støttende venner og familie, sier han, og legger til:

ANGRIPER EGNE FORDOMMER: Gisle A. Gjevestad Agledahl ønsket å utfordre seg selv, ikke bare andre, med «Jævla homo». Foto: Kim Erlandsen / NRK P3
ANGRIPER EGNE FORDOMMER: Gisle A. Gjevestad Agledahl ønsket å utfordre seg selv, ikke bare andre, med «Jævla homo». Foto: Kim Erlandsen / NRK P3 Vis mer

- Men det var likevel denne klumpen som vokste seg større og større, fordi jeg hadde så mange spørsmål om seksualitet og identitet, som jeg syntes var så skummelt å gå inn i.

I fjor sommer rystet massakren på homoklubben Pulse i Orlando, Florida en hel verden. 29-årige Omar Mateen skjøt og drepte 49 personer, mens over 50 ble skadet.

«P3-morgen»-programleder Silje Nordnes (32) brast i gråt på direkten da hun snakket om hat- og terrorangrepet et par dager seinere.

Og P3-kollega Agledahl forteller at angrepet på nattklubben ble et slags personlig vendepunkt for ham:

- Og så var det jo terroren i Orlando, som gjorde ... Den natta gråt jeg veldig mye. Jeg har på en måte vært ganske heldig, det er mange som opplever ekstremt mye motstand, også i Norge. Og jeg tenker at vi må gjøre det vi kan, alle sammen, for at verden skal gå litt framover, dytte den litt i riktig retning. Og det ble dette tv-programmet da, som er et forsøk på det.

«Å komme ut av skapet» og bli slått ned

Når det gjelder hans egen historie, om det å finne ut hva slags legning man har og hvorvidt andre har noe med det å gjøre eller ikke, kommer svaret kontant fra Agledahl:

- Jeg synes at det «komme ut av skapet»-begrepet er et gammeldags begrep. Jeg tror aldri jeg har vært i noe skap og har aldri kommet ut av noe skap. Min prosess har nok vært mer ... «Naturlig», holdt jeg på å si, sier han, og utdyper:

- Jeg fortalte til mamma og pappa da jeg gikk på videregående, at jeg ikke visste om jeg kom hjem med en guttekjæreste eller jentekjæreste. Og da sa de: «Så spennende!». Det var først da jeg flyttet til Oslo at jeg falt for en gutt.

26-åringen, som er oppvokst i Larvik, understreker at han aldri har opplevd seksualiteten sin som noe som er svart-hvitt.

FØLER SEG HELDIG: «Jævla homo»-programleder Gisle A. Gjevestad Agledahl er blitt akseptert av familie og venner. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
FØLER SEG HELDIG: «Jævla homo»-programleder Gisle A. Gjevestad Agledahl er blitt akseptert av familie og venner. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Så underveis, hvis jeg har likt en jente eller likt en gutt, så har jeg på en måte fortalt det når det har vært relevant. Uten at det har vært ett sånt «komme ut av skapet»-øyeblikk. Og det har vært helt fint, det har aldri vært noe problem. Det som har vært vanskelig for meg, det har jo ligget mest i meg, på en måte, sier Agledahl.

- Er det noen konkrete opplevelser som har satt en støkk i deg, før «Jævla homo»?

- Jeg har ... blitt slått ned en gang. Utenfor et helt vanlig utested her i Norge, hvor mange unge går. Men det som alltid er litt vanskelig med hatkriminalitet, det er jo at man ikke vet akkurat hvorfor man blir slått ned. For det kan jo godt være at han bare generelt syntes jeg var et irriterende menneske. Det vet man jo ikke.

Guttekjæreste i over tre år

Etter premieren er «Jævla homo» blitt kritisert fra ulike hold, blant annet av Jonas Brenna i Aftenposten, og Morten Hegseth i VG, mens Dagbladets anmelder Marie Kleve mente at serien ikke går nok i dybden. Agledahl har selv svart på kritikken, blant annet i en artikkel hos NRK.

Overfor Se og Hør forklarer programlederen at han opplever at det er mange «såre tær å tråkke på» innenfor det han omtaler som den «skeive» tematikken.

- Det er en skummel tematikk å tråkke inn i. Og spesielt for meg, som egentlig kommer helt utenfra, på en måte. Selv om jeg har hatt guttekjæreste i over tre år, så er det likevel sånn at jeg ikke kjente til denne verdenen. For jeg har ikke tatt del i den, sier han, før han tilføyer:

- Og da vil det jo komme reaksjoner. Og selv om man har samme legning, så er vi like forskjellige mennesker som alle andre. Jeg kan bare fortelle min historie, min opplevelse av det å være skeiv. Og så vil det være en million andre opplevelser, som ikke stemmer overens med min. Det er også derfor vi har dratt inn så mange mennesker i serien. Vi ønsker å nyansere og skape en større forståelse for hva det å være skeiv kan innebære, og hvem de skeive er.

Skammer seg over seg selv

Uavhengig av den risen og rosen NRK-serien har fått, forteller 26-åringen at prosjektet har endret ham.

Han har lært mye, både om seg selv og om verden rundt. Han føler ikke lenger at det er ham det er noe «feil» med, når han opplever negative holdninger til homofile.

Og den vonde magefølelsen, den som oppstod når han for eksempel holdt kjæresten i hånda på gata, er blitt borte.

- Ja, jeg er veldig trygg nå. Og jeg skammer meg litt over at jeg syntes det har vært så vrient ... Samtidig vet jeg at det er mange som har det sånn, og det må vi ta på alvor. Og de meldingene jeg får, de snakker om disse tingene, at de kjenner seg så igjen. Men ja, nå er det gjerne jeg som tar kjæresten min i hånda først!

LES OGSÅ: - Atle var kjæresten min i en uke.

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer